Festival Special – FemME
Door Mario van Os
Foto’s: Ton Dekkers

FemME (Female Metal Event) is een tweedaags festival met een vrouwelijke touch dat op 16 & 17 oktober wordt gehouden in de Effenaar te Eindhoven. Op dit festival staat de vrouw in de muziek centraal en worden voornamelijk symfonische prog-metalbands geprogrammeerd. Dit festival wordt aangevuld met een heuse modeshow met de collectie van Ingeborg Steenhorst. In twee jaar tijd is dit festival uitgegroeid tot het grootste internationale festival in Female Metal.

FemME banner

FemME is als vanzelf ontstaan uit de persoonlijke contacten die de organisatie had met de bands in de Female Fronted Metal scene. Na een eerste coproductie in 2013 met de Effenaar (Stream of Passion) volgden twee edities van “ Heavy Lazy Sunday Afternoon”. Drie minder bekende Nederlandse bands op een Metal Matinee. Omdat dat niet de exposure leverde voor de bands is besloten dit uit te breiden naar een dag op een bekend podium met een grotere naam.

De eerste editie van FemME werd gehouden op zondag 28 september 2014, eveneens in de Effenaar te Eindhoven. De grote naam voor deze eerste editie was MaYaN, het symfonisch metal project rond Mark Jansen en diverse andere muzikanten uit onder andere Epica, Delain en After Forever. In de aanloop naar de eerste editie is de organisatie gekoppeld aan Ingeborg Steenhorst, designer/styliste van bands in het genre als Epica en Lacuna Coil. Door een fashion show en een gerelateerde lifestyle expo te verbinden aan de muziek, is het FemME concept ontstaan. De naam verwijst zowel naar de vrouwen die in de band een prominente rol spelen als de vrouwen die deelnemen in het lifestyle deel en de vrouwen in het publiek. Mannen hoeven zich geen zorgen te maken, ze zijn meer dan welkom om samen te genieten van dit festival.

140928-00 Fashion Show 013 [Marloes Voskuil] 140928-14 theNAME 002 [Silas, Hadassa Kosten, Tim] 140928-17 Izegrim 002 [Marloes Voskuil]

De tweede editie van FemME is in 2015 uitgebreid naar een tweedaags event. De locatie is wederom de Effenaar Eindhoven. In het weekend (16 & 17 oktober) staat er de grootste internationale line-up in Europa.

Hoewel bij vrouwen in metal snel wordt gedacht aan de gothic opera/metal, toont dit festival aan dat er een veel breder spectrum is. In de programmering is een internationale line-up neer te zetten die varieert van heavy ambient en symfonische metal tot de rauwe death metal. De headliners zijn het Italiaanse Lacuna Coil (dark metal) en het Zweedse Therion (prog/power metal). Verder zijn geprogrammeerd folk metal (Unshine), death metal (Cripper, Purest of Pain, Aeverium), dark metal (Draconian, Tristania), power/prog metal (onder andere Xandria, Stream of Passion, Whyzdom) en minder goed te classificeren progbands, zoals Kingfisher Sky en Dyonisis.

150516-18 Therion 025 [Band] 150404-24 Lacuna Coil 064 [Cristina Scabbia, Andrea Ferro]

Dit jaar heeft FemME ook twee premières. Het FemME festival heeft de wereldpremière van Luciferian Light Orchestra live. Dit project van Christofer Johnson (Therion) is het resultaat van nummers die Johnson schreef sinds de beginjaren van Therion, maar die te retro klonken voor die band.  De muziek ademt dan ook de sfeer van de 70’er jaren.

Voorafgaand aan FemME is op donderdag 15 oktober een andere première. Dit betreft de film “SOARING HIGHS AND BRUTAL LOWS: The Voices of Women in Metal” van de Amerikaanse producent Mark Harwood. In deze muziekdocumentaire komen toppers als Anneke Van Giersbergen, Charlotte Wessels (Delain) , DORO, Floor Jansen (Nightwish), Marcela Bovio (Stream of Passion) en Simone Simons (Epica) aan het woord. Na de film in Zien Service Bioscoop Eindhoven is ook daar een unieke akoestische set van Stream of Passion met als gast Anneke Van Giersbergen.

Ook dit jaar zal tijdens het festival aandacht worden geschonken aan de lifestyle expo. Hoogtepunt is natuurlijk de fashion show “Back to ROOTS” van Ingeborg Steenhorst.

150328-03 The Gentle Storm 151 [Marcela Bovio, Anneke van Giersbergen] 150516-10 Xandria 021 [Band] 150509-07 Whyzdom 047 [Xavier Corrrientes, Marie Rouyer, Regis Morin]

Voor de liefhebbers van (symfonische) prog (metal) is zeker voldoende te beleven op dit festival, met onder andere Therion, Karmaflow, Whyzdom, Kingfisher Sky, Effloresce, Dyonisis, Scarlet Stories, Stream of Passion en The Gentle Storm.

Verslag FemME II – 16 & 17 Oktober 2015

Meer info:
Website: http://femalemetalevent.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/femalemetalevent

Terug naar de Festival Special