Festivals
Door Mario van Os
Juni 2015

De zomer komt er weer aan en dat betekent dat ook het festivalseizoen weer volop van start gaat; veel allround muziek festijnen waar menig muziekliefhebber zijn hart kan ophalen. Maar ook voldoende festivals voor de progliefhebber. Wellicht dat de progressieve muziek steeds populairder wordt. Een recent onderzoek van Spotify laat zien dat wij de trouwste fans ter wereld zijn. Wij constateren dat ook de grotere festivals steeds vaker progressieve muziek en prog-metal op hun programma zetten. Onderstaand een bloemlezing van een aantal festivals dat door de progwereld redactie van harte wordt aanbevolen. Onderaan deze pagina vind je een aantal links naar specials over specifieke festivals. Deze zullen de komende weken nog verder worden aangevuld.

De opener van de openlucht festival is traditioneel het Paaspop festival in het Brabantse Schijndel. Dit festival dat meer dan veertig jaar geleden begon in manage De Molenheide is uitgegroeid tot één van de grootste en gezelligste internationale evenementen. Geen gewoon muziekfestival, maar naast muziek ook theater, kermis, straatartiesten, circus, komedianten en een heuse ballenbak. En natuurlijk voldoende muziek, die op verschillende podia in meerdere tenten, ten gehore wordt gebracht. Dit jaar stonden onder andere Within Temptation en The Gentle Storm geprogrammeerd.

Paaspop_2015 MOM_poster

Overigens het eerste echte festival in het jaar – maar dan wel overdekt – vindt plaats in het eveneens in Brabant gelegen Mariaheide. “Monsters Of Mariaheide” opende dit jaar al voor de 21e keer zijn deuren. En dat doen ze telkens al in de eerste maand van het nieuwe jaar. De naam is waarschijnlijk geïnspireerd op de Monsters Of Rock festivals, die tot 2006 tot de grootste heavy metal festivals in Europa kon worden gerekend. MOM heeft elk jaar een aantrekkelijk regionaal karakter, waar ook de progliefhebbers iets van hun gading kunnen vinden. Zo hebben we onder andere Stream Of Passion, Amplifier en DeWolff al zien passeren.

Dan hebben we de gratis festivals, waarvan Parkpop in Den Haag toch wel de meest bekende is. Parkpop vond voor het eerst plaats op 5 juni 1981 en trok toen zo’n 35.000 bezoekers. Dit jaar dus voor de 35e keer en de laatste jaren komen er telkens tussen de 200.000 en 300.000 bezoekers naar het Zuiderpark in Den Haag. Dit jaar staan onder andere O.M.D. en Frans Bauer op het programma. Dus geen echte progmuziek, maar een gezellig familiefestival waar iedereen wel eens een keer geweest moet zijn. Ik herinner me persoonlijk nog het optreden van Gary Moore in 1990 en vorig jaar stond Epica er op het podium.

parkpop foto(1) pinkpop-logo

Van de grotere festivals is “Pinkpop” toch wel de meest bekende. Ik herinner Pinkpop vooral als het vernieuwende festival waar nieuwe bands werden ontdekt en bekend gemaakt. Zeg nou eerlijk, wie zou de Simple Minds hebben gekend als John Peel deze band niet zo vaak gedraaid zou hebben. Dit festival – dat ondertussen niet meer tijdens Pinksteren plaats vindt – is een mainstream festival geworden, dat het vooral moet hebben van de grote namen in de popmuziek. De meeste geprogrammeerde bands komen vaak niet meer voor één festival, maar worden geprogrammeerd op meerdere festivals, zoals op “Rock Werchter” en een aantal mainstream festivals in Duitsland.

Gelukkig kunnen we in het huidige aanbod dus ook nog wat voor de progliefhebber ontdekken. Een aantal festivals zorgt zelfs voor een toenemend aanbod van prog rock bands. “Bospop”, dat zichzelf ‘Het gezelligste classic rock festival van Nederland’ noemt, heeft dit jaar zowaar een heuse classic rock/progrock festival dag. Bospop wordt sinds 1980 georganiseerd in het tweede weekend van juli op het evenemententerrein in Weert Noord. Dit jaar spelen daar op zondag 12 juli Dream Theater, Steven Wilson, Anathema en The Gentle Storm, terwijl zaterdag 11 juli Fish al op de bühne zal staan met zijn “Farewell To Childhood” optreden. In het verleden waren ook Opeth, Riverside, Porcupine Tree en Spock’s Beard te gast bij dit festival in Weert.

Bospop 2015 notp_2015_poster_final

Daarnaast hebben we ook de speciale ’thema’ festivals, waar een bepaalde soort muziek – in dit geval progressieve rock muziek – de specifieke aandacht krijgt. Ik noem even het “Night Of The Prog festival” dat dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd in het prachtige amfitheater  te Loreley, Duitsland. Een behoorlijk eindje rijden voor ons, maar dan krijg je wel een keur aan progressieve bands voorgeschoteld. Dit jaar onder andere Fish, Riverside, Pain Of Salvation en de Steve Rothery Band.

Eveneens in Duitsland, in Heidelberg, vond dit jaar voor het eerst het “Prog The Castle” festival plaats. Hoewel het bezoekersaantal hier tegen viel, was het festival met tien progbands – waaronder Effloresce, Argos, Also Eden, Anubis en RPWL – een groot succes. De volgende editie van dit nieuwe festival is weer aangekondigd voor 2017.

prog the castle ProgFrog

Dichterbij huis hebben we dan onder andere het jaarlijks terugkerende festival “Progdreams”, georganiseerd door Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer,  het driedaagse “Progpower” Festival te Baarlo en het vorig jaar ontstane festival “FemME”. Dit laatst genoemde evenement – dat op 16 & 17 oktober wordt gehouden in de Effenaar te Eindhoven – programmeert symfonische metalbands met een vrouwelijke touch. Dit festival wordt aangevuld met een heuse modeshow, met onder andere de collectie van Ingeborg Steenhorst. Voor de internationale bezoeker wordt voor onderdak gezorgd. Progpower Europe – gespecialiseerd in progressieve en power metal muziek – wordt reeds voor de 17e keer georganiseerd en heeft zelfs een Amerikaanse variant in Atlanta. Helaas hebben deze ’thema’ festivals vaak een beperkt publiek, waardoor ze kleinschalig blijven. Maar gezien het enthousiasme van de organisatoren en de altijd zeer tevreden bezoekers, blijven dit soort festivals zeker aanbevelingswaardig.

progdreams-iv-def-001

Andere vermeldingswaardige initiatieven zijn die van vrijwilligersorganisaties zoals Progfrog. Progfrog Nieuwerkerk is een podium voor progressieve of symfonische rockbands en ze organiseren elke maand in ’t Blok te Nieuwerkerk aan den IJssel – zonder winstoogmerk – een speciale zondagmiddag. Elke maand staat hier een veelbelovende progressieve rockband op het podium. Ter ere van hun vijfjarige bestaan organiseren ze dit jaar een gratis toegankelijk festival op zaterdag 24 oktober, met Marathon By Enorm, Armed Cloud, Flamborough Head, Mindgames, Silhouette, PBII en Sylvium.

Progpower 2015 FemMe_2015

Verder wil ik nog de ‘aanverwante’ festivals noemen. Festivals met een tegen de progmuziek aanleunend thema, die ook steeds vaker progressieve muziek geprogrammeren. Neem het metal festival Graspop Metal Meeting dat dit jaar voor de 20e keer wordt georganiseerd in het Belgische Dessel. Van vrijdag 19 juni tot en met zondag 21 juni zullen ruim 100 bands hun veelal heftige muziek ten gehore brengen. Naast de gevestigde namen als Kiss, Judas Priest, Slipknot en Scorpions, diverse heavy metal, black metal, stoner, hardcore en death metal bands, zal ook een flink aantal progressieve bands aanwezig zijn. Zo zal onder andere de Nederlandse symfonische metal band Epica het hoofdpodium bespelen, staan ondermeer de progmetal band Evergrey, de prog/folk band Korpiklaani en de Finse prog/powermetal band Sonata Arctica op het programma en speelt Within Temptation op zondag op een van de hoofdpodia. De Israëlische band Orphaned Land combineert zijn optreden op GMM met een concert in P60 te Amstelveen, zodat ze niet voor één optreden de grote reis hoeven te maken.

GMM15-A4-sps-0413 Poster Epic Metal Fest

En dan is er sinds vorige week nog een nieuw fenomeen geboren.  Epica kondigde zijn eerste editie van het Epic Metal Fest aan. Dit festival – dat op zondag 22 november wordt gehouden in het Klokgebouw te Eindhoven – wordt georganiseerd door de band, staat natuurlijk zelf als hoofdact op de bill en zorgt er voor dat verwante en bevriende bands uitgenodigd worden om deel te nemen. Op deze wijze wordt heel specifiek de doelgroep voor een dergelijk festival geselecteerd. En met het oog op hun twee jaar geleden gehouden jubileum concert, dat 4500 bezoekers uit veertig verschillende landen trok en ruim op voorhand uitverkocht raakte, gaat dit zeker voldoende bezoekers trekken.  Ik ben benieuwd wanneer Marillion zijn succesvolle weekenden omdoopt naar de “Marillion Festival Days”.

Geconcludeerd kan worden dat de muziekfestivals nog duidelijk aanwezig zijn en in een behoefte voorzien. Dit fenomeen – ergens in het hippie tijdperk ontstaan, met het Woodstock Festival als historisch ijkpunt –  is niet meer weg te denken uit ieders muziekervaring. Ik denk dat iedereen wel een herinnering heeft bij een of ander festival. Rest mij alleen nog iedereen die dit jaar ergens naar een festival gaat veel plezier toe te wensen!

Meer informatie:
Klik op de festivalnaam voor meer informatie over het specifieke festival: