Interview: Mario van Os en Angelo Boltini
Datum: 19 juni 2012

For The Birds is een jazzrockband met een experimenteel en psychedelisch tintje. For the Birds houdt het niet van vastgelegde jazz maar wil (móet) het implementeren in een nieuwe vorm. Dat doen ze door te experimenteren met elektronica en een ogenschijnlijk onuitputtelijke hoeveelheid energie. Als je openstaat voor nieuwe mogelijkheden in muziek, een psychedelische reis door een mogelijke toekomst, check For the Birds.

For The Birds

1. De meeste lezers zullen jullie als beginnende band nog niet kennen. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
For the Birds is in deze vorm tot stand gekomen in oktober 2011, maar is duidelijk geëvolueerd uit de voorgaande soloprojecten van frontman Angelo. Echter, de huidige formatie is bedoeld als meer de som van haar delen, een collectief van de creativiteit van alle drie bandleden met een nadruk op al dan niet vrije improvisatie.

2. Kun je de band voorstellen?
For the Birds is een driemansformatie met Angelo Boltini (gitaar en zang), Bram Wassink (basgitaar) en Mats Voshol (drums). Wij zijn allen student aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam, een van de hoogst aangeschreven opleidingen in zijn soort ter wereld. Ondanks, of misschien wel dankzij onze compleet verschillende benaderingen, lijkt daar een totaal eigen, nieuw geluid te ontstaan.

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
Voor Angelo liggen de meeste invloeden in de prog- en jazzrock, voor Bram de R&B en soul, voor Mats de hard- en post-bop. We snoepen echter allemaal van elkaars walletjes en kijken ook zeker verder, of dat nou in de hedendaagse elektronische muziek, modern klassiek of nog een totaal andere hoek is.

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band.
Een basis in de vroege jazzrock, met toegevoegd elementen uit elektronische muziek, groovestukken en nog veel meer.

5. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
Angelo: Ik zag stomweg de naam van Steven Wilson, een van mijn jeugdhelden, staan en kon het zeker niet laten!

6. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Ook al zijn we fulltime muzikanten, we hebben besloten dat deze band de voorgang vereist. Het is nu vooral zaak dat we wat we hebben op de gevoelige plaat zetten en dat zo zien te verspreiden, waarna we op de ouderwetse manier gewoon ontiegelijk veel willen optreden!

Bezetting:
Angelo Boltini: gitaar en zang
Mats Voshol: drums
Bram Wassink: basgitaar

Website: http://angeloboltini.wordpress.com/projects/
Luisteren kun je hier.

Terug naar Dutch Exposure Project