Interview: Mario van Os en Peter Cox
Datum: 19 juni 2012

Forest Field is een nieuw project, opgezet met de ambitie om een oorstrelende combinatie van ambient / new age achtige instrumentals met vocale progressive rock nummers te maken. De band is opgericht door Peter Cox, wellicht beter bekend van de hardrock band Chinawhite. De naam van de band is een vertaling van de locale benaming voor het gebied waar Peter woont. In dit project speelt Peter Cox alle instrumenten, waaronder toetsen (Mellotron, piano, Hammond, synthesizers), gitaar (6 en 7 snaren, elektronisch en akoestisch) en de drums. Cox is tevens verantwoordelijk voor alle composities (variërend van nieuw tot meer dan tien jaar oud) en bovendien zingt hij ook. De gastmuzikanten stelt hij hieronder zelf voor.

Forest Field

1. De meeste lezers zullen jullie als beginnende band nog niet kennen. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Februari 2012 besluit Peter (gitarist in Chinawhite) om een aantal ideeën die soms al jaren op de plank lagen op te gaan nemen. Die lagen daar omdat ze qua stijl niet bij de andere band van Peter passen. Omdat Peter zelf een studio heeft, kan er tussendoor gemakkelijk aan de muziek gewerkt worden. Het opnemen blijkt dermate inspirerend dat er inmiddels al een flink aantal nieuwe nummers zijn geschreven… Sommige daarvan zullen ook op het aanstaande album te horen zijn.

2. Kun je de band voorstellen?
Een bassist bleek gauw gevonden in de persoon van Sander Stappers, die ook bij Chinawhite speelt. Omdat Peter behalve gitaar en een beetje zang, ook de toetsen en drums doet, waren alleen nog zangers nodig. Inmiddels zijn er twee bekend. Uit de regio komt zangeres Aukje Peeters, een oude bekende van Peter. Verder doet de Amerikaanse zanger Phil Vincent mee (onder andere Legion, Tragik en D’Ercole, zie www.philvincentbands.com ). Peter en Phil kennen elkaar nu een aantal jaren en hebben vaker over samenwerken gefilosofeerd. Er worden nog meer gasten verwacht, daarover later meer. Volg ons op www.forestfield.nl waar ook links naar Facebook, Twitter en dergelijke zijn te vinden.

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
Ik luister zelf naar heel veel soorten muziek, maar voornamelijk (progressieve) rock en metal. Bij Forest Field vind ik het ook heerlijk om mijn liefde voor onder andere akoestische gitaar, Hammond, piano en Mellotron te etaleren. De muziek borrelt vanzelf in me op, zonder een echt referentiekader. Ik ben eigenlijk best benieuwd welke namen genoemd gaan worden ;-)

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band.
Forest Field heeft de ambitie om een combinatie van ambient / new age achtige instrumentals met vocale progressive rock te maken. Waarbij inmiddels duidelijk is dat die invloeden soms in elkaar overlopen.

5. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
Simpel, we zijn Dutch en kunnen altijd exposure gebruiken. Muziek maken is geweldig en wordt nog leuker als je er reacties op krijgt.

6. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Omdat we een project zijn is optreden geen issue. We richten ons voorlopig eerst maar eens op het opnemen van alle nummers voor ons album “Pioneers Of The Future”. Hierop komen 13 tracks te staan. Zes vocale tracks die worden afgewisseld door 7 instrumentaaltjes. Centrale thema daarbij is ’tijd’. De instrumentals verwijzen daarom naar een dag van de week en ook in sommige teksten komt het thema in een of andere vorm aan de orde. Die opnamen vorderen overigens gestaag! Er worden regelmatig teasers (met video) live gezet.

7. Jij speelt of speelde in de band Chinawhite, wat zijn de plannen voor Chinawhite?
Chinawhite is gestart met de preproductie van het volgende album. De songs liggen klaar, maar het wachten is op de drummer. Deze is profmuzikant en heeft het erg druk. Toch hopen we op korte termijn te kunnen starten met opnemen. Het belooft een rockend album te worden! Dus Chinawhite bestaat nog steeds, ondanks dat we de bezetting nog niet compleet hebben. Voor het komende album is wel al een gastzanger gevonden. Deze is ook te horen op de track Falling die gratis via www.chinawhite.nl te downloaden is. Dit is overigens een nieuwe versie van de laatste track op ons 2009 album “Challenges”.

8. Wat zijn de verschillen tussen Chinawhite en Forestfield?
Chinawhite heeft al een lange geschiedenis en is te beschouwen als een hardrockband met progressieve invloeden. Forest Field is net uit het ei gekropen en is veel meer instrumentaal en progressief. Een enkele song zou wellicht ook bij Chinawhite passen (omdat bij beide bands Peter de hoofd songschrijver is), maar de verschillen zijn duidelijk te horen (denken wij). De keyboards spelen bij Forest Field een veel grotere rol.

Forest Field - Pioneers of the Future

Bezetting:
Peter Cox: alle instrumenten en zang
Met medewerking van:
Aukje Peeters: zang
Sander Stappers: basgitaar
Phil Vincent: zang

Website: http://www.forestfield.nl/
Luisteren kun je hier.

Terug naar Dutch Exposure Project