Interview: Mario van Os en Luke d’Araceno
Datum plaatsing: 11 december 2012

Daar 5bridgeS begin 2012 even op non-actief stond, besloot Luke d’Araceno zich met zijn soloproject Gallico in te schrijven. Samen met Rob van der Linden en Enzo Gallo maken ze muziek die terug grijpt naar de 70’er jaren progrock.

Gallico Logo

1. Misschien kennen sommige lezers jullie band nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Gallico is geen band, maar een solo studioproject van Luke d’Araceno, toetsenist van het Haarlemse 5bridgeS. Het project borduurt voort op de muzikale nalatenschap van deze band, die in een toestand van winterslaap verkeert. Net als 5bridgeS is Gallico in sterke mate geïnspireerd door de jaren ’70, het tijdperk waarin ook in muzikaal opzicht grenzeloos werd gepionierd en geëxperimenteerd.

2. Kun je de band voorstellen?
Gallico is zoals gezegd het soloproject van toetsenist Luke d’Araceno, die tijdens het ontstaansproces van de Dutch Exposure track de groove en sound van 5bridgeS als referentie is blijven beschouwen. De partijen van 5bridgeS drummer Rob van der Linden vormen letterlijk de basis van het nummer: op bestaande studiopartijen van Rob werd de structuur van het nummer neergezet, waarna laag voor laag het arrangement verder vorm kreeg. De voorgestelde gitaar- en basideeën werden vervolgens ‘voor het eggie’ ingespeeld door 5bridgeS gitarist Enzo Gallo.

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
Voor een inkijkje in mijn muzikale smaak verwijs ik naar Gnosis (http://gnosis2000.net) – een database van cd’s/lp’s, die wordt gevuld aan de hand van de album ‘ratings’ door een netwerk van zo’n 100 muziekfreaks wereldwijd, waarvan ik deel uitmaak. In mijn top 25 veel 70’s bands (Gentle Giant, Canarios, Happy the Man, PFM, National Health), naast moderne avant/rock (Thinking Plague, Sleepytime Gorilla Museum, Art Zoyd, Univers Zero, Sebkha Chott) – to name a few. Ook artiesten die een eigen en eigenzinnig universum wisten te creëren, zoals Frank Zappa, Peter Hammill, Christian Vander of Robert Fripp, scoren hoog in aanzien. Kernwoorden voor mijn muzikale voorkeuren: gelaagd, inventief, tegendraads. Maar ook de intense puurheid van Nick Drake of Seasick Steve, of de soul-vanuit-de-tenen van een Amy Winehouse weet ik te waarderen.
Ik ben allergisch voor gelikte melodieën, meezingrefreinen, goedkope emotie/overacting, en  niet-functionele bombast.

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band.
Er is nog geen sprake van één muziekstijl, omdat die voor Gallico nog lang niet is uitgekristalliseerd – wat wil je na één nummer. Bij dit eerste nummer ligt het accent weliswaar overduidelijk op de vintage prog, maar ik verwacht in het vervolgtraject ook andere muzikale voorkeuren – zoals in de vorige vraag geschetst – in Gallico’s muzikale spectrum in te passen.

5. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
Het DEP bleek een perfecte aanleiding om het al tijden onderhuids borrelende creatieve gistingsproces een kanaal te geven. De gestelde deadline gaf mij kaders en een focus om gedisciplineerd dit nummer te ontwikkelen tot wat het uiteindelijk is geworden.

6. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
De nieuwe werkwijze heeft een creatieve stroom in gang gezet. Ik ga op de ingeslagen koers verder, en hoop met de DEP-track die doelgroep aan te spreken die ik denk te kunnen bereiken. En dat de feedback die dit genereert als trigger fungeert voor het realiseren van een compleet album. Live-optreden? Niet Gallico’s primaire doel, maar als de promotie het verlangt zullen de fans niet worden teleurgesteld.

Gallico - Luke2009

Bezetting:
Luke d’Araceno: toetsen
Enzo Gallo: gitaar
Rob van der Linden: drums

Website: www.5bridges.nl/band.htm
Facebook: http://www.facebook.com/soundofgallico

Terug naar Dutch Exposure Project