Geachte heer Barrett,

Tijdens uw laatste concert in De Boerderij in Zoetermeer heeft u aangegeven dat u waarschijnlijk met de muziek gaat stoppen. Door al het downloaden kunt u geen gewone boterham meer verdienen, laat staan beleggen. Ik kan mij goed voorstellen dat dit enorm frustrerend voor u is. U hebt hier een duidelijke mening over en schroomt er niet voor om werkelijk in elk interview dat u geeft door dit onderwerp te laten domineren. Dat is uw goed recht, maar zo komt het wel dat u een beetje als een zeurende oude man overkomt.

Ik moet ook zeggen dat ik moeite heb met uw redeneringen. U telt alle malen dat uw muziek gedownload is bij elkaar op en telt daar de prijs van een album in de winkel bij op. Het totaal bedrag dat daar uitkomt, zijn inkomsten die u gemist heeft. Dat staat ver van alle realisme.

Even iets duidelijk maken voor dat u mij weer op uw forum helemaal zwart gaat maken – iets wat u steevast doet sinds ik uw album “Believe” een niet zo positieve recensie gaf – Ook ik ben tegen in zekere maten tegen downloaden. Ik ben er ook op tegen als mensen alleen nog maar downloaden en niets meer kopen. Ik zie ook dat de muziekwereld het zwaar heeft en gebukt gaat onder tegenvallende inkomsten en dat is een slechte zaak. Maar ik zie toch ook een andere kant.

Vroeger als je muziek ging kopen, dan ging je naar de platenzaak en ging je op zoek in de bakken. Als je een cd had gevonden die je wel wat leek, dan ging je naar de kassa en vroeg je of je de cd even mocht luisteren. Viel het je tegen, dan kocht je de cd / plaat niet. Tegenwoordig wordt de cd gedownload en beluisterd. Vindt men het album goed, dat wordt het vaak ook gekocht. Ik weet dat dit binnen “ons” genre heel veel gebeurd. Of mensen leren de muziek kennen door het te downloaden en gaan daarna naar het concert en kopen daar een album of T-shirt. Uw laatste optreden in De Boerderij was toch ook uitverkocht en de nieuwe cd werd meer verkocht dan u mee genomen had?

Ik begreep dat van “The Masquerade Ouverture” ruim 70.000 exemplaren zijn verkocht. Een prachtig aantal. De laatste albums doen het met tienduizenden minder. Zou dat enkel en alleen door het downloaden komen? Ik betwijfel dat. Laten we ook eerlijk zijn, “The Masquerade Ouverture” is een regelrechte klassieker in het genre, dat kunnen we van “Believe” toch niet zeggen.

U kunt u natuurlijk blijven afzetten tegen het downloaden en er elk interview mee vullen. U kunt van de daken roepen dat het oneerlijk is, maar ik kan u nu al verzekeren dat dat helemaal niets zal veranderen. De tijden van vroeger komen er echt niet door terug. Kunt u niet beter meegaan met de tijd? Het kan namelijk ook anders. Uw collega’s van Marillion hebben de laatste cd ter download aangeboden, je moest alleen wel je e-mail adres achterlaten. Daarmee kunnen ze de downloaders aanbiedingen doormailen en concerten aankondigen.

De mensen in ons genre zijn gek op mooi artwork, speciale verpakkingen en extra’s. Dat verkoopt nog steeds prima. Neem Steven Wilson. Een geweldig artiest die uitstekend met zijn tijd meegaat. Hij brengt albums uit met prachtig artwork, doet het later dunnetjes opnieuw in een 5.1 dvd-audio variant en brengt de boel ook nog eens op vinyl uit. Tuurlijk lijd hij ook onder het downloaden, maar hij gaat met de tijd mee en komt met zaken op de markt die je heel graag in je kast hebt staan.

Het zou voor het genre jammer zijn als u met de muziek zou stoppen. Uw laatste album “Pure” is best een sterk album en u hebt nog steeds veel fans. Misschien dat ik u op andere gedachten heb gebracht, maar ik vermoed van niet.

Voor dat ik ga stoppen met deze brief, nog even een opmerking. Zoals gezegd trekt u al twee jaar ten strijden tegen progwereld en mijn persoon. Als u daar genoegen uit haalt, moet u dat zeker blijven doen. Persoonlijk vind ik het getuigen van slechte smaak en een gebrek aan respect. Onlangs schreef u op uw forum dat wij in elke recensie de woorden “Cinema Show”, “Peter Gabriel”, “Mellotron” en “18 minuten lang” gebruiken en dat wij daarom in het verleden blijven hangen. Allereerst mijn complimenten voor het feit dat u de Nederlandse taal zo machtig bent, geen makkelijke taal om te leren heb ik me laten vertellen. En waarschijnlijk hebt u net de recensies van “Up”, “Selling England By The Pound” en “Gravity” gelezen, want voor de rest strooien wij niet zo met die termen. En als het al zo was, dan zijn het de artiesten die “zo in het verleden blijven hangen” om met uw woorden te spreken en niet wij. Wij bespreken enkel wat we horen.

Misschien kunt u dan ook gewoon ophouden met zeuren over ons. Ik begrijp dat u het vervelend vond dat ik kritisch over “Believe” sprak, maar stuur dan gewoon geen promo’s op, dan weet u zeker dat er ook niets negatiefs uit kan komen. Wij zijn er voor de muziek en met onze recensies bedienen wij een groot publiek. Zoals u weet hebben we onlangs een special geplaatst met daarin recensies van al uw albums en een interview met u. Hopelijk heeft het u veel opgeleverd.

Met vriendelijke groet,

Maarten Goossenmegoggel
maarten@progwereld.org