Monique is 37 jaar en moeder van twee zoontjes en een dochter. Ze is al weer een hele tijd gegrepen door het symfovirus en heeft ze zich helemaal op de prog gestort. Maar ja, je komt nogal wat vragen tegen. Elke maand deelt ze met de Progwereld lezers wat ze meemaakt op haar zoektocht door de wereld van de progressieve muziek.

Hoe staat het met uw rimpeltjes? Is het vel van de knieën al over de oren getrokken? Is de woonkamer al ‘gepimpt’, je kleding gescreend of heeft je vrouw een nieuwe, Pamela Anderson look waardoor je relatie voorlopig weer geboost is?
Als je iemand leert kennen tegenwoordig heb je kans dat het je onooglijke buurmeisje is van vroeger met nieuwe tanden en een totale make-over omdat ze bij Looking Good gescreened is. Je ziet wat bekends maar kan het niet thuisbrengen. Zo komt de uitgekauwde openingszin ‘ken ik jou niet ergens van?’ weer terug en reken maar dat je er misschien niet eens blij mee bent als je erachter komt dat die lieve glimlach verdwenen is door de opgespoten lippen.

Zo wordt er heden ten dage, of was het er altijd al, weer heel wat muziek gemaakt die nog erger is als de karaoke show. Er zijn er die het fantastisch vinden, moet je kijken, je favoriete band is uitverkoren door een orkestje in wording en al je balladetjes en solootjes worden nagezongen. Dat is toch een groot compliment?!
Jouw band is zo enorm goed dat een ander er ook mee wil pronken. Steek een veer in je edele achterste door de composities van de maker.

Ik vind het afschuwelijk. Verkrachting van muziek. Zo hoorde ik laatst een paar nummers van mijn helden, een cd uitgebracht met alle bekende symfonieën door onbekend talent. Weet je hoe Nights In White Satin klonk? Een onaangename rilling was het resultaat. Met een opkomend gevoel van misselijkheid en ontstoken oren heb ik nog wat nummers half beluisterd. De mooiste tonen waaiden de verkeerde kant op of zijn totaal uitgekleed, om er een eigen snufje aan te geven.Een beetje van mezelf en een beetje van Maggi. Zou zowat een hekel aan koken krijgen ook.

Een nummer van een ander gebruiken om er aandacht mee te trekken. Zeg, doe het lekker zelf! Maak een wereldplaat en breng me in vervoering! Als je zo goed kan zingen en een lekkere gitarist in je band hebt, dan is het toch zonde om een ander het kunstje te laten verzinnen? Ik wil wel een songtekstje in elkaar fröbelen hoor, zelf gemaakt… dan doen jullie de akkoorden.

Zo is Queen een band waar ik ook nog wel eens naar luister. Kreeg op een kwade dag de cd “A Tribute to Queen”. De gulle gever weet dat ik van de muziek houd dus pret voor twee. Maar echt, jongens, laat George Michael geen Fredje nadoen aub! Had me er dan een paar oordoppen bijgegeven. Ik krijg er helemaal niks van en knal dat ding uit mijn speler. Zing dan in hemelsnaam maar die laatste-kerst-waarin-ik-mijn-hart-gaf-en-ach-ziel-je-brak-het, maar doe geen Bohemian Rhapsody na en laat de koningin die eer maar houden.

Ik houd niet van nep. Kom, het wordt tijd om mijn haar te gaan verven, nagels op laten vullen, checken of mijn siliconen nog steeds…

Monique
monique@progwereld.org