Door: Marcel Klein voor Progwereld

Soms zijn er bekende of minder bekende mensen in deze wereld die een verschil maken.  Mensen die je weten te raken met iets wat ze zeggen, zingen, schrijven of simpelweg doen.  Soms heb je het geluk iemand te kunnen bedanken omdat je hem of haar kent, maar soms maakt iemand impact op afstand.

Geoff Mann was zo iemand.  Schilder, schrijver, dichter, dominee, zanger, frontman, huisman en zo kan ik nog wel even doorgaan.  Een man met een boodschap die 25 jaar geleden op 3 februari 1993 overleed.

Geoff Mann werd bekend bij het progpubliek als frontman van Twelfth Night.  Deze band was oorspronkelijk een instrumentale band (alhoewel ze tijdelijk wel een zangeres met de bijzonder naam Electra Macleod hadden) en timmerde lokaal in Groot Brittannië al aan de weg.  Op hun vinyldebuut “Live At The Target”  stond het nummer Sequences waarvoor Geoff een tekst schreef en ook inzong.  Zijn charisma en zijn stem maakte het nummer bijzonder en toen de band met dit nummer en deze uitvoering op zoek ging naar een zanger, bleek er na meer dan 40 audities, maar 1 geschikte zanger: Geoff!

Zijn debuut met de band was in 1980 op het Reading Festival en gauw genoeg werkte Geoff met de band aan een studioalbum wat uiteindelijk “Fact And Fiction” zou gaan heten. Inmiddels was onze schilder, schrijver, dichter, huisman persoonlijk een andere weg ingeslagen. Hij gaf zijn geloof vorm door een opleiding te beginnen die hem uiteindelijk dominee in de Kerk van Engeland zou maken. Een bijzondere periode waarbij wel al snel zijn positie als frontman van Twelfth Night ter discussie zou komen. Niet alleen had hij inmiddels een kind, hij woonde zelf in de buurt van Manchester en de afstand naar Reading (vlakbij Londen) was fors. De meest belangrijke reden echter was dat zijn teksten steeds christelijker werden, wat vragen opriep in de band. Uiteindelijk besloot hij te stoppen als zanger en de laatste concerten werden vastgelegd op een livealbum “Live And Let Live”. Hierop stonden ook al enkele nieuwe nummers die helaas nooit meer op een studioalbum zouden verschijnen.

Terwijl hij bezig was met zijn opleiding tot predikant, maakte hij zelf enkele soloalbums die wellicht muzikaal niet hoogstaand waren (opgenomen in zijn eigen huis), maar opnieuw valt zijn stem enorm op. De albums (haast gospelalbums) werden geen succes, maar de albums die hij met een eigen band (Geoff Mann Band) opnam, waren dit (in de progwereld) wel.  Ook schreef hij een musical (“The Waking Dawn”) en werd uiteindelijk dus dominee.

Begin negentiger jaren kwam de muzikale loopbaan van Geoff weer in een stroomversnelling. Multimuzikant Clive Nolan raakte via SI Music bij hem betrokken en samen begonnen ze te werken aan een album dat de naam “Casino” zou krijgen.  Opnieuw speelde Geoff met woorden en wist de thematiek van een gokker aan lager wal te verbinden met christelijke uitgangspunten. Zoals Clive Nolan later zei: “Ik heb dit specifiek nooit doorgehad, zijn spel met woorden was fenomenaal en de diepere laag onder de teksten had ik niet direct door”. Het album wordt in progkringen een groot succes.  SI Music geeft hem ook de kans om een soloalbum uit te brengen.  Het album “Second Chants” toont opnieuw de non-conformistische kant van Geoff. Hij gebruikt aparte songstructuren, speelt met zijn stem, componeert een hilarisch nummer met Peter Nicholls (IQ) en laat een verpletterende indruk achter. Het zal het laatste muzikale wapenfeit van de man zijn.

Op 3 februari, net ingewijd in zijn nieuwe kerkelijke gemeente, overlijdt Geoff Mann op 36-jarige leeftijd aan kanker na een kort ziekbed. Hij laat een vrouw en drie jonge kinderen achter.

Wat maakte hem bijzonder: aan zijn aanwezigheid was niet te ontkomen. De vele ideeën die hij had, de mensen die hij aanraakte met zijn aanwezigheid, de teksten die hij schreef, de tekeningen die hij maakte, maar ook de impact die hij maakte op de bühne en dan nog zijn stem. Slechts 36 jaar, maar een onuitwisbare indruk.

Luister naar “Fact And Fiction”, “Live And Let Live” of naar “Second Chants”. Ook een song als The Collector van Twelfth Night, waarvoor hij begin negentiger jaren terugkeerde in de studio met zijn oude bandmaten om deze op te nemen, laat alles horen wat Geoff in huis heeft. De tekst, de emotionele manier van zingen…

Mooi om te zien dat na 25 jaar ook zijn kinderen het stokje van hem hebben overgenomen.  James Mann zingt mee op een nieuw initiatief van Clive Mitten (ex-Twelfth Night) onder de naam C-Live Collective en dochter Bethany Singh bouwt aan een solocarrière waarin ze verschillende stijlen muziek zingt.

Ook na 25 jaar is hij niet vergeten en ook op deze dag mag ik hem onder de aandacht brengen.