Mark Vermeule, gitarist

Op zondag 18 januari 2009 was het de beurt aan Mark Vermeule om een deel van zijn gitaarpartijen in te spelen. Opvallend was de snelheid waarmee alles ging. De auto werd uitgeladen, apparatuur werd neergezet en aangesloten, kabels ingeplugd, geluid getest en klaar. Ondertussen kwam Gerben met een bakkie thee aan zetten, waarna de heren in een paar minuten het geluid goed afstelden.

Mark Vermeul speelt

Mark koos voor het ‘droog opnemen met delay via het opnameprogramma op de computer’ (ik was zo langzamerhand wel gewend geraakt aan deze termen). Als eerste werd de gitaarsolo van Ethereal ingespeeld. Het is geen lastige solo, maar voorkomen moest worden dat er meerdere snaren tegelijk werden geraakt. Gedurende live-optredens is dat geen probleem, want het zorgt voor een goed live-geluid. Voor de opnames van een cd is het minder gewenst, al gaat men een live-geluid beslist niet uit de weg.

Toen volgde het rustige Realm Of Shadows, een nummer dat live niet gespeeld zal worden (“We zijn ooit getuige geweest van een rustig nummer tijdens een optreden van Dream Theater, al waar de helft van de toeschouwers zich naar de bar verplaatste, dat zal ons niet gebeuren”). Op dit nummer staan enkele  korte bluesachtige solo’s die door Mark met erg veel gevoel werden ingespeeld. Aangezien inmiddels bekend is, dat de hele nieuwe cd, live, integraal gespeeld gaat worden, zal dit nummer toch niet worden overgeslagen.

Gerben en Mark checken

Nadat ik was vertrokken werd een korte pauze ingelast waarna werd verder gegaan met twee solo’s. De eerste had Mark een beetje voorbereid, maar ontstond vooral ter plekke. Daarnaast werd Gerben nogal enthousiast van een stukje dat Mark speelde over een themaatje van hem, wat toen verder werd uitgewerkt. Het laatste was de gitaarsolo over het hardste nummer. Die had Mark goed voorbereid en stond er ook heel snel op. De voorbereiding van Mark bestaat uit goed oefenen thuis. Mark is in het bezit van alle opnames die tot dan toe gemaakt zijn. Omdat tussen het schrijven van de solo’s en gitaarpartijen en de daadwerkelijke opnames vrij veel tijd zit en een aantal nummers ook al live zijn gespeeld, verandert menig stuk nog wel eens.

Ga terug naar de index van The Making Of Knight Area’s “Realm Of Shadows”.

Ga verder naar toetsen door Gerben Klazinga.