Graspop Metal Meeting (2016)
door Mario van Os
Mei 2016

Graspop Metal Meeting (GMM) 2016 is een Belgisch metalfestival dat plaatsvindt van vrijdag 17 juni tot en met zondag 19 juni 2016. Op de affiche staat het beste van het zwaarste: van brute black metal en melodische power metal tot onverwoestbare hard rock en metalcore. Maar ook een flink aantal progressieve en natuurlijk prog-metal bands zullen aanwezig zijn. Dit driedaagse festival wordt gehouden in het Festivalpark Stenehei te Dessel, net over de Nederlands-Belgische grens tussen Eindhoven en Antwerpen. In 2015 vierde GMM zijn 20ste editie, met een recordopkomst van zo’n 150.000 festivalgangers, een uitverkochte Metal Town en een uitverkochte zaterdag.

GMM16_LEADERBOARD

Het festival is ontstaan uit het popfestival Graspop en het indoor festival Midsummer Metal Meeting. Graspop zag in 1995 zijn tienjarige jubileum ondergaan door een overaanbod aan popfestivals, waardoor het publiek het massaal liet afweten. De Midsummer Metal Meeting barstte uit zijn voegen en kon binnenshuis niet verder uitbreiden en wilde naar buiten. Toen beide organisatoren elkaar vonden was Graspop Metal Meeting geboren.

Vanaf de eerste GMM was het duidelijk dat deze nieuwe koers – waarbij is gekozen voor een specifieke doelgroep – een schot in de roos was. Meer dan 10.000 bezoekers kwamen in het eerste jaar naar Dessel en in 1998 mocht het festival al 20.000 bezoekers ontvangen op de weide aan de Boeretang te Dessel. In 2014 mocht GMM 50.000 bezoekers ontvangen, die meer dan 100 bands uit verschillende subgenres konden aanschouwen en afgelopen jaar (2015) steeg het bezoekersaantal dus naar 150.000 festivalgangers. Naast twee hoofdpodia kent het festivalterrein een Classic Rock Café, de Jupiler Stage, de Marquee, de Metal Dome, een Metal Market, een festivalkermis – met botsautootjes en een reuzenrad – en een gratis camping.

gmm16festivalsite-3d

De programmering van Graspop Metal Meeting is specifiek gericht op Heavy Metal en alle aanverwante muziekstromingen. Dit jaar staan als headliners onder ander Black Sabbath, Iron Maiden en Nightwish geprogrammeerd. De line-up bevat diverse Metal bands uit alle soorten en richting waaronder ook een flink aantal progressieve / prog-metal bands.

Zo staat op zaterdagavond als laatste op Mainstage-2 de Finse symfonische metal band Nightwish geprogrammeerd, met onze eigen Floor Janssen. Volgens Ruard Veltmaat “Symfonische bombast die zowat uit zijn voegen barst” en volgens Luke Peerdeman “De band weet toegankelijke metalnummers af te wisselen met epische composities. … Weinig bands hebben het talent om bombastische metal zo toegankelijk en met zo veel spelplezier te brengen.”

Een andere band die we als progliefhebbers niet mogen missen is de Nederlandse symfonische metal band Delain. Deze in 2002 door toetsenist Martijn Westerholt (ex-Within Temptation) opgerichte band vormt samen met zangeres Charlotte Wessels een van de bekendere ‘female-fronted’ metalbands uit ons eigen land.

GMM16_Delain GMM16_Nightwish GMM16_The WineryDogs

De Superformatie The Winery Dogs – met drummer Mike Portnoy, bassist Billy Sheehan en zanger-gitarist Richie Kotzen – staan op vrijdagmiddag op de Mainstage. Deze band opgericht in 2012 – zo’n twee jaar nadat Portnoy Dream Theater verliet – maakt progressieve / classic rock die wordt beïnvloed door de zestiger- en zeventiger jaren muziek van o.a. Led Zeppelin.

Andere bands die dit festival meer dan de moeite waard maken zijn o.a. de Djent-formatie TesseracT, de gothic/doom metal band Paradise Lost, de Zweedse Pagan/Folk band Amon Amarth, de Finse cello artiesten Apocalyptica, de Italiaanse nu-metal band Back To The System, de alternatieve punkformatie Bad Religion, de Portugese Gothic Metal band Moonspell en de nog immer populaire Foreigner.

GMM2014_IMG_0667 GMM2014_FIELDPIC_ROBINLOOY Graspop 2014 - Black Sabbath

Graspop Metal Meeting heeft in zijn 21-jarige bestaan ruim 600 verschillende bands mogen verwelkomen op de weide in Dessel. Vanwege een keuze voor een programmering voor een specifieke doelgroep onderscheiden ze zich van alle andere festivals. De aandacht voor steeds meer prog(metal) bands binnen dit concept kan ik alleen maar toejuichen.

Terug naar de Festival Special