Graspop Metal Meeting (2015)
door Mario van Os
Juni 2015

Graspop Metal Meeting (GMM) is een driedaags festival in het Belgische Dessel – niet ver van de Nederlandse grens – en wordt dit jaar gehouden van vrijdag 19 juni tot en met zondag 21 juni. Het festival is ontstaan uit het popfestival Graspop en het indoor festival Midsummer Metal Meeting. Graspop zag in 1995 zijn tienjarige jubileum ondergaan door een overaanbod aan popfestivals, waardoor het publiek het massaal liet afweten. De Midsummer Metal Meeting barstte uit zijn voegen en kon binnenshuis niet verder uitbreiden en wilde naar buiten. Toen beide organisatoren elkaar vonden was Graspop Metal Meeting geboren.

GMM15_LEADERBOARD

Vanaf de eerste GMM was het duidelijk dat deze nieuwe koers – waarbij is gekozen voor een specifieke doelgroep – een schot in de roos was. Meer dan 10.000 bezoekers kwamen in het eerste jaar naar Dessel en in 1998 mocht het festival al 20.000 bezoekers ontvangen op de weide aan de Boeretang te Dessel. Afgelopen jaar (2014) mocht GMM 50.000 bezoekers ontvangen, die meer dan 100 bands uit verschillende subgenres konden aanschouwen. Naast twee hoofdpodia kent het festivalterrein een Classic Rock Café, de Jupiler Stage, de Marquee, de Metal Dome, een Metal Market, een festivalkermis – met botsautootjes en een reuzenrad – en een gratis camping.

GMM15_festivalterrein

Het oorspronkelijke Graspop dat in 1986 van start ging was een plaatselijk popgebeuren met voornamelijk lokale acts op het podium. Deze traditie leeft nog voor op de donderdag avond voorafgaand aan het festival. Drie Belgische bands die via een wedstrijd – de Red Bull Bedroom Jam – worden geselecteerd mogen het festival aftrappen. Daarnaast spelen op diezelfde donderdag avond vier cover bands in de Metaldome.

De programmering van Graspop Metal Meeting is gericht op Heavy Metal en alle aanverwante muziekstromingen. Dit jaar staan gevestigde namen als Kiss, Judas Priest, Slipknot en Scorpions als headliner opgesteld. Daarnaast bevat de line-up diverse heavy metal (o.a. Alice Cooper en Motörhead), Power Metal (o.a. Dragonforce, Children Of Bodom), Black Metal (o.a. Cradle Of Filth) en Death Metal bands (o.a. Lamb Of God), Hardcore (o.a. Life Of Agony), Gothic doom (o.a. My Dying Bride) en nog veel meer subcategorieën van de metalrock.

Maar ook zal een flink aantal progressieve/ en prog-metal bands aanwezig zijn. Zo zal onder andere de Nederlandse symfonische metal band Epica het hoofdpodium bespelen. Daarnaast staan o.a. de progmetal band Evergrey op vrijdag in de Metaldome geprogrammeerd, de prog/folk band Korpiklaani en de Finse Prog/Powermetal band Sonata Arctica op zaterdag en speelt Within Temptation op zondag op een van de hoofdpodia.

GMM2014_IMG_0667 GMM2014_FIELDPIC_ROBINLOOY GMM2014_PARADISELOST_FRANKLAMBRECHTS (3)

Graspop Metal Meeting heeft in zijn 20-jarige bestaan maar liefst 560 verschillende bands mogen verwelkomen op de weide in Dessel. Vanwege een keuze voor een programmering voor een specifieke doelgroep onderscheiden ze zich van alle andere festivals. De aandacht voor steeds meer prog(metal) bands binnen dit concept kan ik alleen maar toejuichen. Dit jaar dus het 20/ jarige jubileum, een feestje dat voor de lezers aan de heftige kant van ons genre niet te missen is.

Terug naar de Festival Special