Interview: Hans Ravensbergen
Datum: 10-9-2013

Oktober 2012 bracht ik een bezoek aan Adrian Jones van Nine Stones Close, mede naar aanleiding van het album “One Eye On The Sunrise”. Er werden ambitieuze plannen uitgesproken om in 2013 te gaan optreden. Dat niemand wist wat de toekomst zou brengen, werd begin 2013 bevestigd. Zanger Marc Atkinson liet weten zijn werkzaamheden niet langer te kunnen combineren met Nine Stones Close. Ook Brendan Eyre gaf aan niet meer beschikbaar te zijn. Het was een forse streep door de rekening. Maar Adrian Jones (AJ) zat niet bij de pakken neer. Sterker nog, hij pakte door met het werken aan een nieuw album en een zoektocht naar een nieuwe zanger en toetsenist. De zanger werd gevonden in de uit Ierland afkomstige Adrian O’Shaughnessy (AO). Op zijn 55ste verjaardag reisde ondergetekende opnieuw naar Leiden om kennis te maken met de nieuwe zanger, te spreken over het nieuwe album en de hernieuwde ambities van Nine Stones Close.

Nine Stone Close 2013

Adrian, in ons vorige interview, oktober 2012, sprak je de profetische woorden dat niemand weet wat de toekomst brengt. Ook niet voor Nine Stones Close. Vertel eens. Wat is er sindsdien gebeurd?
AJ: Na oktober 2012 is eigenlijk alles veranderd. We waren bezig om plannen te ontwikkelen om met de band van “One Eye On The Sunrise” live te gaan spelen. Dat zag er goed uit. Er lagen enkele aanbiedingen. Maar toen gaf Marc Atkinson aan niet langer meer beschikbaar te zijn als zanger. Toen begon ik maar met het schrijven van nieuwe nummers. Oorspronkelijk waren we van plan om in 2013 te gaan optreden. Toen dat niet langer mogelijk bleek, besloot ik vervroegd aan een nieuw album te gaan werken. Dat paste weer niet in de planning van Brendan Eyre. Omdat hij ook druk is met een eigen muzikaal project verliet ook hij Nine Stones Close.

Pieter van Hoorn attendeerde mij toen op Christaan Bruin (onder andere bekend van Chris, Sky Architect en Adeia, HR). Christiaan is een zeer getalenteerd muzikant die ik bereid heb gevonden om tot Nine Stones Close toe te treden.

Adrian O’Shaugnessy, wil je wat meer vertellen over jezelf en je achtergrond?
AO: Ik ben geboren en getogen in Ierland. Ik woon in een klein plaatsje vlak bij Dublin. In de muzikale wereld ben ik beter bekend onder de naam AIO. Ik heb in veel lokale groepen gespeeld. Vooral in de richting van rock en metal. Daarnaast heb ik ook achtergrondvocalen gedaan. Verder heb ik een periode alleen gezongen waarbij ik mezelf op een akoestische gitaar begeleidde. Dat was goed voor mijn ontwikkeling. Het is vooral je stem die je hoort. Daardoor was ik ook beter in staat mijn stem af te stemmen op mijn gitaarspel. In een band die rock en metal speelt, is dat veel lastiger. Dat heb ik een paar jaar gedaan. Daarnaast heb ik thuis in mijn eigen studio veel muziek opgenomen. Die studio is overigens vergelijkbaar met die van Adrian Jones hier in Leiden. Met mijn muziek ben ik ook het internet opgegaan. Ik wilde mensen laten horen wie ik was en wat ik kon. Op die manier ben ik in contact gekomen met Henning Pauly (Duitse gitarist/componist/producer bekend van onder andere Frameshift en Chain, HR). Hij was geïnteresseerd omdat hij bezig is een nieuw Frameshift-album op te nemen. Daarvoor was hij op zoek naar een zanger. Hij stuurde me wat demomateriaal en vroeg me of ik geïnteresseerd was. Ik stuurde hem wat dingen terug en dat beviel hem goed.

Daarnaast vroeg Shawn Gordon (van Progrock Records) me of ik wilde meewerken aan zijn soloalbum. Dat hebben we gezamenlijk afgemaakt. Daarna vroeg ik Shawn of er binnen zijn platenlabel nog groepen waren die op zoek waren naar een zanger. Toen kwam hij aan met Nine Stones Close. Zodoende ben ik contact gekomen met Adrian Jones. Ik had nog nooit van de groep gehoord. Maar ik was heel enthousiast van wat ik hoorde van “One Eye On The Sunrise”. Het is de muziek waar ik van houd. Het is onvoorspelbaar. Je weet niet wat er weer gaat komen.

Ik ben wel bekend met progressieve rock. Vooral ook door mijn samenwerking met Henning Pauly. Die zit vooral in de progmetal hoek. En wat we met het nieuwe album van Frameshift aan het doen zijn, is uiterst progressief.

AJ: Ik werd over Adrian geïnformeerd door Shawn Gordon. Daarna heb ik contact met Adrian. We hebben wat geskypt en ik heb hem wat muziek van Nine Stones Close laten horen.

Je bent niet fulltime beroepsmatig met muziek bezig. Waar verdien jij je brood mee?
AO: Ik werk in de ICT-sector. Ik maak computerchips. Ook voor de muziekindustrie. Wat betreft het zingen zie ik mezelf als een semi-professional. In de muziek valt vrijwel niets te verdienen. Mijn ‘drive’ is gebaseerd op passie.

Wat weet je van Nine Stones Close en de andere bandleden?
AO: Zoals ik al zei kende ik de groep niet. Ook van de andere bandleden had ik nog niet eerder gehoord. Maar ik kijk al uit naar morgen (zondag 18 augustus 2013, wanneer alle bandleden elkaar ontmoeten, HR).
AJ: Het is ook de eerste keer dat alle bandleden van Nine Stones Close in een ruimte zijn, hahaha. Een historisch moment dus.

Hoe ziet de bezetting van Nine Stones Close er nu uit?
AJ: Pieter van Hoorn op drums, Peter Vink op basgitaar, Christiaan Bruin op toetsen, Adrian O’Shaugnessy zang en ik op gitaar.

Op Facebook kon ik en jullie fans mede dankzij je vrouw Sarah het schrijfproces voor het nieuwe album enigszins volgen. Er is ook een blog op de website van de groep. Heb je dingen anders aangepakt?
AJ: Het schrijfproces is niet veranderd. Ik ontwikkel het op mijn gitaar. Verder zing ik wat.
Naast nieuwe nummers heb ik ook oud werk van de plank gehaald. Sommige zijn al een jaar of twintig oud. Ik voorzie ze van nieuwe arrangementen waar ik dat nodig vind. [op de achtergrond mengt Sarah Jones zich in het gesprek door iets te roepen over Adrians nieuwe speelgoed, HR]. Ja, ik heb een Roland GR-55 gitaar synthesizer aangeschaft. Die helpt me bij het componeren van nummers. Daar kan ik allerlei keyboardgeluiden mee spelen. Dat is wel zo makkelijk, want ik speel geen toetsen.

Veel zweten, epische geluiden uit je studio en ruzie met de buren dus…?
AJ: Er werd regelmatig op de muur gebonsd. Vooral bij een tweetal nummers, haha. Het is een probleempje wanneer je thuis muziek opneemt. En ook nog eens ’s avonds laat of ’s nachts. Nee hoor, ik kan prima overweg met mijn buren.

Kan je een tip van de sluier oplichten over wat we op het nieuwe album kunnen verwachten?
AJ: Een aantal nummers zal in de lijn liggen van “One Eye On The Sunrise”. Dus met veel wisselingen in sfeer en tempo. Maar je kunt ook andere, nieuwe dingen verwachten. Er komen meer langere nummers op. Ik heb ook veel materiaal liggen. Op zijn minst honderd minuten.

Ga je de aanpak veranderen?
AJ: Een paar dingen gaan we veranderen. Omdat Pieter thuis een geschikte studio heeft, zullen we daar wellicht meer gaan opnemen dan voorheen. In elk geval drums en basgitaar, maar misschien ook andere dingen. Verder gaat Paul van Zeeland weer een rol spelen als een van de producenten. Eigenlijk is hij een extra groepslid. We hebben elkaar ook beter leren kennen en weten dus meer wat we aan elkaar hebben en hoe we werken. Ik zal meer afstand gaan nemen van het technische proces. Ik ben nogal een control freak, weet je. Dus het is zeker interessant te kijken hoe dat gaat.

AO: De demo-nummers ga ik in elk geval bij mij thuis opnemen. Daarna zullen we zien hoe en waar ik de zang voor het album opneem.

Wanneer is het nieuwe album verkrijgbaar?
AJ: Het is nog te ver weg om daar iets over te zeggen. De opnames staan gepland voor de winterperiode. Dus het album zal er in 2014 komen. Het hangt ook van andere dingen af. Maar we zullen het zien.

Nadat het album uit is, willen we met deze band live gaan optreden. Maar dat hangt ook af van hoe het album ontvangen wordt en of er interesse is van organisatoren en zaaleigenaren.

Na afloop van het interview laat Adrian Jones me een aantal demo’s van wat nieuwe nummers horen. Verder krijg ik het nummer One Eye On The Sunrise te horen dat is ingezongen door Adrian O’Shaugnessy. Ik concludeer dat het wel goed zit met Nine Stones Close…

Nine Stones Close