Tekst en opmaak: Maarten Goossensen

Elk jaar maken we bij Progwereld de balans van het jaar op en delen deze graag met onze lezers. Veel teamleden van Progwereld zijn het er wel over eens dat 2016 een buitengewoon fijn jaar was voor de symfonische rock. Het aantal albums van hoge kwaliteit was, naar onze mening, ongekend groot. Maar 2016 wat tevens een jaar waarin ons grote namen ontvielen. Zo denken we onder anderen aan Piotr Grudzinski (Riverside), David Bowie, Keith Emerson en Greg Lake.

Voor Progwereld was het een bijzonder goed jaar. Als een Zwitsers uurwerk kon je weer op ons vertrouwen dat er strak elke dinsdagavond een update voor je klaar stond; 52 keer om precies te zijn. En jullie wisten ons weer te vinden! Met een gemiddeld aantal van ruim 75.000 bezoekers per maand, groeiden we voor het vijftiende jaar weer een stukje verder. We namen na veertien jaar afscheid van recensent Markwin Meeuws. Hij wilde zich volledig richten op zijn streamingssites (zoals progstreaming) en op Progressive Chart (i.s.m. progwereld). Met Luke Peerdeman kregen we er talentvol nieuw bloed bij.

Terug naar de muziek. Het leek ons leuk om dit jaar eens verder te polsen dan alleen binnen het eigen team. En dus vroegen we een aantal mensen uit het wereldje naar hun mening en naar hun top 5 van 2016. Deze lees je hieronder als eerste. Daarna volgen de top 10 jaarlijstjes van de Progwereld medewerkers.

Veel leesplezier!

Naam: Martijn Balsters
Waar kennen we je van: Organisator ProgPower Europe, gitarist The Dust Connection
Wat vond je van het progjaar 2016: Een prima muziekjaar!  Met een paar verrassende nieuwkomers, maar bovenal een boel sterke platen van de gevestigde orde. Droevig is natuurlijk het heengaan van al die muzikale helden…
Waarom deze nummer 1: Het was lang twijfelen tussen Frost* en The Devin Townsend Project. Beide bands geven op hun eigen manier een frisse draai aan het prog-genre. Uiteindelijk is het Devin geworden; hij blijft een fenomeen, een genre op zich.

Top 5 Martijn Balsters
Devin Townsend Project - Trascendence Frost - Falling Satellites The Neal Morse Band - The Similitude of a Dream
Band / Artiest Album
1 The Devin Townsend Project Transcendence
2 Frost* Falling Satellites
3 The Neal Morse Band The Similtude Of A Dream
4 Opeth Sorceress
5 Haken Affinity

Naam: Chris Bekhuis
Waar kennen we je van: mede-oprichter van Progwereld en redactielid van Xymphonia, één van de langstlopende radioprogramma’s op het gebied van progressieve en symfonische rock.
Wat vond je van het progjaar 2016: Een jaar waar in gevestigde namen, onder andere Marillion, Big Big Train, maar ook Kansas en Karmakanic, de boventoon voerden. Bovendien een jaar met maar één écht nieuwe ontdekking voor mij, maar wel gelijk met een grote WOW-factor: Iamthemorning.
Waarom deze nummer 1: Samen met Iamthemorning’s “Lighthouse” is Marillion’s “F*** Everyone And Run” het enige album dat me echt bij de strot heeft gegrepen het afgelopen jaar. Het is een ware muzikale achtbaan die ons langs allerlei sferen, stemmingen en uitbarstingen leidt. Verbluffend hoe fris deze band weer klinkt op zijn 18de (!!) studioalbum.

Top 5 Chris Bekhuis
Marillion - F.E.A.R. Big Big Train - Folklore iamthemorning - lighthouse
Band / Artiest Album
1 Marillion F.E.A.R.
2 Big Big Train Folklore
3 Iamthemorning Lighthouse
4 Moulettes Preternatural
5 Oak Lighthouse

Naam: Joost van den Broek
Waar kennen we je van: i
k ben producer van diverse progressieve rock en metal bands als Epica, Knight Area, Xandria, Mayan en Stream Of Passion. Voorheen was ik toetsenist van After Forever, Sun Caged en Star One. Daarnaast programmeer en componeer ik diverse projecten.
Waarom deze nummer 1: Op nummer 1 zet ik Gojira – Magma. Ondanks dat ik deze band niet enorm gevolgd heb de laatste jaren, hebben ze mij heel positief weten te verrassen met dit album. De band heeft gedurfd om echt als band een album te gaan maken, dit zo ook in te spelen en heel erg puur en elementair te klinken en te schrijven. Ook zeker als producer ben ik hier zeer door gecharmeerd. Een heel dikke open, eerlijke en high attitude productie van hoge kwaliteit, met gave sterke songs en een heel goede performance!

Top 5 Joost van den Broek
Gojira - Magma Devin Townsend Project – Transcendence Opeth - Sorceress
Band / Artiest Album
1 Gojira Magma
2 Devin Townsend Project Transcendence
3 Opeth Sorceress
4 Katatonia The Fall Of Hearts
5 Myrath Legacy

Naam: Rob Hanemaaijer
Waar kennen we je van: van iO Pages magazine en Beyond Rock Mailorder
Wat vond je van het progjaar 2016: het progjaar 2016 vond ik beduidend minder sterk dan 2015. In de breedte was de kwaliteit redelijk goed, maar echte uitschieters of toppers heb ik nauwelijks gehoord. Wel veel herhalingsoefeningen die op het eerste gehoor aangenaam klonken, maar die na meerdere luisterbeurten te weinig boeiden om de aandacht vast te houden.
Waarom deze nummer 1: de mix van prog, psychedelica en een vleugje heavy rock die Anima Mundi op “I Me Myself” laat horen, heeft precies die enigszins vintage getinte sound waar ik zo dol op ben, en dan ook nog gegoten in behoorlijk sterke composities. Het was overigens een close finish met de lekker fris klinkende heavy progressive spacerock van onze zuiderburen Offworld.

Top 5 Rob Hanemaaijer
Anima Mundi – I Me Myself Offworld - Some Circles Are Square Kansas - The Prelude Implicit
Band / Artiest Album
1 Anima Mundi I Me Myself
2 Offworld Some Circles Are Square
3 Kansas The Prelude Implicit
4 The Rome Pro(g)ject Of Fate And Glory
5 Dworniak Bone Lapsa Fingers Pointing At The Moon

Naam: Pieter van Hoorn
Waar kennen we je van: ik ben de drummer van Knight Area, Mark Bogert Band en Nine Stones Close
Wat vond je van het progjaar 2016: voor mij was 2016 het jaar waarin voor ons als band veel belangrijke dingen op hun plaats gevallen zijn (nieuw album gereed, getekend bij een fantastisch label, veel support vanuit de professionele wereld gekregen), vooral een jaar waar veel achter de schermen voor elkaar gekomen is. In het algemeen vond ik het een middelmatig jaar, er waren relatief weinig platen waar ik helemaal ondersteboven van was en een vreugdedansje bij maakte. In 2016 is de steun voor Knight Area vanuit het publiek verder gegroeid, daar zijn wij dankbaar voor en we hopen dat alle trouwe fans in 2017 (bijvoorbeeld op 11 februari 2017 bij onze release party in de Boerderij Zoetermeer) minimaal twee vrienden naar concerten meenemen om kennis te laten maken met progressieve rockmuziek!
Waarom deze nummer 1: ik volg Dream Theater sinds ik met hun muziek in aanraking kwam tijdens mijn uitzending in voormalig Joegoslavië in 1994, “Images And Words” werd daar een favoriet van mij. De laatste jaren van DT met Portnoy werd mijn interesse  minder, maar sinds het aantreden van Mike Mangini ging het wat mij betreft weer bergopwaarts. “The Astonishing” is voor mij een fantastisch werk met heerlijk gevarieerd gecomponeerde en gearrangeerde stukken waarmee DT als band fantastisch klinkt (zonder overmatig gefreak van de individuele muzikanten), lekker over the top op zijn tijd met als persoonlijk hoogtepunt Brother Can You Hear Me.

Top 5 Pieter van Hoorn
Dream Theater - The Astonishing Katatonia - Fall Of Hearts Opeth - Sorceress
Band / Artiest Album
1 Dream Theater The Astonishing
2 Katatonia Fall Of Hearts
3 Opeth Sorceress
4 Alter Bridge The Last Hero
5 Steven Wilson 4 1/2

Naam: Erik Laan
Waar kennen we je van: ik ben toetsenist/zanger/componist in Silhouette. Daarnaast doe ik allerlei andere projecten, was recentelijk betrokken bij bijvoorbeeld Alerion en Tumble Town.
Wat vond je van het progjaar 2016: het is een teken aan de wand dat festivalorganisator Mojo aankondigde voortaan minder rockmuziek en meer hiphop en R&B te zullen programmeren; de rockmuziek beleeft op zijn zachtst gezegd een dalletje en dat merken we in de prog ook. Hoewel met name mijn top 2 (Big Big Train en Marillion) prima platen zijn, mis ik de vernieuwing, de inspiratie en de vibe die 2015 (Hand Cannot Erase – Stephen Wilson; Love, Fear and the Time Machine – Riverside) nog wel had. De andere drie namen op mijn lijst hadden het in 2015 waarschijnlijk niet tot de top 5 gehaald; “Similitude Of A Dream” van Neal Morse heeft prachtige momenten, maar klinkt hier en daar ook erg routinematig. Ook Frost is erg wisselvallig. Plini is veelbelovend, maar toch vooral ‘muzikantenmuziek’.
Waarom deze nummer 1: ik heb lang getwijfeld of ik Marillion’s achttiende (!) album FEAR of Big Big Train’s Folklore op 1 zou zetten. Marillion’s epic The New Kings is een van de beste songs die ze ooit maakten en als geheel past dit album wat mij betreft in het rijtje topalbums “Script For A Jesters Tear”, “Brave” en “Marbles”. Maar ik vind Big Big Train een zozeer ondergewaardeerde band, zeker in Nederland, dat ik graag eens de aandacht op hen wil vestigen. Zanger David Longdon heeft een uitzonderlijk gevoel voor melodie en is een van de beste huidige progzangers die ik ken. Hun muziek is klassiek en toch vernieuwend, met topmuzikanten die toch in dienst blijven spelen van de compositie. Hoewel niet hun beste album (dat is wat mij betreft “The Underfall Yard”), staat dit album toch verdiend bovenaan in mijn lijstje.

Top 5 Erik Laan
Big Big Train - Folklore Marillion - Fuck Everyone And Run The Neal Morse Band - The Similitude of a Dream
Band / Artiest Album
1 Big Big Train Folklore
2 Marillion F.E.A.R.
3 Neal Morse The Similtude Of A Dream
4 Plini Hand Made Cities
5 Frost* Falling Satellites

Naam: Hans Ravensbergen
Waar kennen we je van: van 1 juni 2007 tot 1 februari 2014 was ik recensent voor Progwereld
Wat vond je van het progjaar 2016: progjaar 2016 vond ik een jaar met twee gezichten. Enerzijds het jaar waarin de progwereld te vroeg afscheid nam van een aantal van mijn muziekhelden in het algemeen en symfo- en proghelden in het bijzonder. Anderzijds het jaar waarin de Progwereld werd verblijd met de aanwas en doorbraak van veel nieuw talent.
Waarom deze nummer 1: eenvoudig – en voor mij bepalend – omdat dit album in 2016 met afstand de meeste draaibeurten maakte.

Top 5 Hans Ravensbergen
Different Light - The Burden Of Paradise The-Dear-Hunter-Act-V-Hymns-With-The-Devil-In-Confessional Peter Hanmer - Wide Open Spaces
Band / Artiest Album
1 Different Light The Burden Of Paradise
2 The Dear Hunter Act V: The Hymns With The Devil In Confessional
3 Peter Hanmer Wide Open Spaces
4 Arcane Atlas Metris
5 Glass Hammer Valkyrie

Naam: Arie Verstegen
Waar kennen we je van: ik ben programmeur/directeur van Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer
Wat vond je van het progjaar 2016: een jaar met een zwart randje. De dood van Greg Lake, David Bowie,  George Martin en het waarschijnlijk verdwijnen van het tijdschrift ‘Prog’.
Waarom deze nummer 1: een plaat om bij weg te dromen, met als referenties, Genesis, Camel en Anthony Phillips. Een album zoals ze dat alleen aan de overkant van de Noordzee kunnen maken.

Top 5 Arie Verstegen
Tony Patterson - Equations Of Meaning Tiger Moth Tales - Live At Summer's End Lazuli- Nos Ames Saoules
Band / Artiest Album
1 Tony Patterson Equations Of Meaning
2 Tiger Moth Tales Live At Summer’s End (Download only)
3 Lazuli Nos Amos Saoules
4 Frost* Falling Satellites
5 Van der Graaf Generator Do Not Disturb

Hieronder tref je de top tien over 2016 van (bijna) alle Progwereld medewerkers aan.

Wouter Bessels
Marillion - Fuck Everyone And Run Radiohead - A Moon Shaped Pool Vangelis - Rosetta
Band / Artiest Album
1 Marillion F.E.A.R.
2 Radiohead A Moon Shaped Pool
3 Vangelis Rosetta
4 David Bowie Blackstar
5 Frost* Falling Satellites
6 Johannes Schmoelling A Thousand Times Part 2.
7 Yello Toy
8 Jet Rebel Don’t Die On Me Now
9 Karmakanic Dot
10 Haken Affinity
Wouter Brunner
Jack O’ The Clock – Repetitions Of The Old City - I Marillion - Fuck Everyone And Run iamthemorning - lighthouse
Band / Artiest Album
1 Jack O’ The Clock Repetitions of the Old City – I
2 Marillion F.E.A.R.
3 iamthemorning Lighthouse
4 Big Big Train Folklore
5 David Bowie Blackstar
6 Moulettes Preternatural
7 Michael Kiwanuka Love & Hate
8 Karmakanic Dot
9 Levin, Minnemann, Rudess From the Law Offices Of
10 Seven Impale Contrapasso
Alex Driessen
steven wilson - 4 half Big Big Train - A Stone's Throw From The Line Anderson Stolt - Invention Of Knowledge
Band / Artiest Album
1 Steven Wilson 4 1/2
2 Big Big Train A Stone’s Throw From The Line
3 Anderson/Stolt Invention Of Knowledge
4 Lazuli Nos Ames Saoules
5 Kaipa da Capo Dårskapens Monotoni
6 Haken Affinity
7 The Neal Morse Band The Similtude Of A Dream
8 Marillion F.E.A.R.
9 Barock Project Vivo
10 Tilt Hinterland
Maarten Goossensen
Haken - Affinity Marillion - FEAR Kansas - The Prelude Implicit
Band / Artiest Album
1 Haken Affinity
2 Marillion F.E.A.R.
3 Kansas The Prelude Implicit
4 Oak Lighthouse
5 The Pineapple Thief Your Wilderness
6 Glass Hammer Valkyrie
7 The Aurora Project World Of Grey
8 Huis Neither In Heaven
9 Kaipa da Capo Dårskapens Monotoni
10 Ulver Atgclvlsscap
Erik Groeneweg
Big Big Train - Folklore Kansas - The Prelude Implicit Jean Michel Jarre - Oxygene 3
Band / Artiest Album
1 Big Big Train Folklore
2 Kansas The Prelude Implicit
3 Jean-Michel Jarre Oxygene 3
4 Kate Bush Before The Dawn
5 Promenade Noi Al Dir Di Noi
6 Circa Valley Of The Windmill
7 Spiritual Beggars Sunrise To Sundown
8 Opeth Sorceress
9 Archive The False Foundation
10 Field Music Commontime
Dick van der Heijde
X-Panda - Reflections Marillion - FEAR Verbal Delirium - The Imprisoned Words Of Fear
Band / Artiest Album
1 X-Panda Reflections
2 Marillion F.E.A.R.
3 Verbal Delirium The Imprisoned Words Of Fear
4 Big Big Train Folklore
5 Huis Neither In Heaven
6 Ever Ship Ever Ship
7 Blind Ego Liquid
8 We Are Kin And I Know
9 Ray Wilson Makes Me Think Of Home
10 Erik Norlander Surreal
Ard van den Heuvel
Marillion - FEAR Dream Theater - The Astonishing Airbag – Disconnected
Band / Artiest Album
1 Marillion F.E.A.R.
2 Dream Theater The Astonishing
3 Airbag Disconnected
4 Steven Wilson 4 1/2
5 DeWolff Roux-Ga-Roux
6 Haken Affinity
7 The Neal Morse Band The Similtude Of A Dream
8 Spiritual Beggars Sunrise to Sundown
9 Epica The Holographic Principle
10 Riverside Eye Of The Soundscape
Math Lemmen
Big Big Train - Folklore Anderson Stolt - Invention Of Knowledge Kansas - The Prelude Implicit
Band / Artiest Album
1 Big Big Train Folklore
2 Anderson/Stolt Invention Of Knowledge
3 Kansas The Prelude Implicit
4 Kaipa da Capo Dårskapens Monotoni
5 Dream Theater The Astonishing
6 Karmakanic Dot
7 Rick Wakeman The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table 2016
8 Haken Affinity
9 Marillion F.E.A.R.
10 The Neal Morse Band Similtude Of A Dream
Clemens Leunisse
Lee Abraham - The Seaons Turn Airbag – Disconnected Fobia Inc  - Astral Seasons
Band / Artiest Album
1 Lee Abraham The Seasons Turn
2 Airbag Disconnected
3 Fobia Inc. Astral Seasons
4 Frequency Drift Last
5 Shamall Continuation
6 Preacher Aftermath
7 Marillion F.E.A.R.
8 Long Distance Calling Trips
9 Loom Years in Music
10 Ray Wilson Makes me think of Home
Fred Nieuwesteeg
Anima Mundi – I Me Myself Lee Abraham - The Seaons Turn Huis – Neither In Heaven
Band / Artiest Album
1 Anima Mundi I Me Myself
2 Lee Abraham The Seasons Turn
3 Huis Neither In Heaven
4 Höstsonaten Symphony #1: Cupid & Psyche
5 Glass Hammer Valkyrie
6 Big Big Train Folklore
7 X-Panda Refelctions
8 Haken Affinity
9 Airbag Disconnected
10 Marillion F.E.A.R
Mario van Os
Marillion - FEAR Epica - The Holographic Principle Dream Theater - The Astonishing
Band / Artiest Album
1 Marillion F.E.A.R.
2 Epica The Holographic Principle
3 Dream Theater The Astonishing
4 Katatonia The Fall Of Hearts
5 Long Distance Calling Trips
6 Nosound Scintilla
7 Profuna Ocean In Vacuum
8 The Neal Morse Band The Similitude Of A Dream
9 Adeia Serenity
10 Aronora Escapology
Luke Peerdeman
Katatonia - Fall Of Hearts Haken - Affinity Big Big Train - Folklore
Band / Artiest Album
1 Katatonia The Fall Of Hearts
2 Haken Affinity
3 Big Big Train Folklore
4 Anima Mundi I Me Myself
5 Shamblemaths Shamblemaths
6 Fates Warning Theories Of Flight
7 Modern Rock Ensemble Touch The Mystery
8 Van der Graaf Generator Do Not Disturb
9 Lee Abraham The Seasons Turn
10 Nosound Scintilla
Ralph Uffing
Lee Abraham - The Seaons Turn Different Light - The Burden Of Paradise Marillion - FEAR
Band / Artiest Album
1 Lee Abraham The Seasons Turn
2 Different Light The Burden of Paradise
3 Marillion F.E.A.R.
4 Ticket To The Moon Ae Sense Of Life
5 Huis Neither In Heaven
6 Dyscordia Words in Ruin
7 DGM The Passage
8 Airbag Disconnected
9 Big Big Train Folklore
10 Damian Wilson Built For Fighting
Ruard Veltmaat
Lee Abraham - The Seaons Turn Marillion - FEAR Cairo - Say
Band / Artiest Album
1 Lee Abraham The Seasons Turn
2 Marillion F.E.A.R.
3 Cairo Say
4 Myrath Legacy
5 Long Distance Calling Trips
6 The Aurora Project Word Of Grey
7 Kyros Vox Humana
8 Goijra Magma
9 Elysian Gates Crossroads
10 Haken Affinity