Ik ben Johan Fiddelaers en heb een chronische rugpijn waardoor ik beperkt ben in mijn bewegingen. Op 15 september 2017 was Ayreon, na al die bijzondere albums, voor het eerst live te zien. Dit live-spektakel vond plaats in Poppodium 013 in Tilburg en daar waren mijn vrouw en ik getuige van, maar zo vanzelfsprekend was dat niet. Daarover later meer. Zelf ben ik een grote fan van Arjen Lucassen’s muziek en staan de cd’s van Ayreon, Star One en Gentle Storm in het rek in onze huiskamer.

Verslag van het concert

Om 20:30 uur gingen de gordijnen open en kon het pure genieten beginnen. Je kwam ogen en oren te kort, want er was zoveel op het podium te zien en er waren zoveel zangpartijen en instrumenten te horen. De topmuzikanten wisselden elkaar af en samen vertolkten ze 28 nummers komende van alle Ayreon albums plus nog twee van Star One. Voor mij persoonlijk waren er verschillende hoogtepunten: Valley Of the Queens met de zuivere stem van Anneke van Giersbergen, And The Druids Turned To Stone met Damian Wilson, de vele nummers waarbij de viool, fluit en cello een mooie touch aan de nummers gaven, The Castle Hall met Arjen(!) en The Eye Of Ra dat op geweldige wijze vocaal het concert afsloot! Het was mooi om de vocale strijd tussen diverse zangers en zangeressen te zien en te horen. Maggy Luyten heeft een heerlijke rauwe stem, Floor Jansen zingt erg mooi en dan waren er onder anderen Hansi Kürsch, Marco Hietala, Mike Mills en Tommy Karevik die zich van hun beste kant lieten horen. Zestien topzangers uit de rockwereld en een keur aan muzikanten die de nummers van Ayreon professioneel en met zichtbaar plezier vertolkten.
Op een megascherm en twee kleinere schermen waren mooie ondersteunende beelden te zien. Arjen, Joost van den Broek en Lori Linstruth hadden het groots aangepakt, een prestatie van formaat. Mijn concertverslag lijkt wel pure promotie voor Ayreon, maar ik ben gewoon super enthousiast over het concert, voor mij een once in lifetime experience!?

Waarom in bed met?

Dat wij bij het concert waren, was wel bijzonder. Sinds 2003 ben ik door rugklachten bedlegerig. De rugpijn is chronisch waardoor de belastbaarheid van mijn rug erg laag is. Kortere stukken lopen en eventjes zitten lukt me wel. Muziek beluisteren biedt me afleiding van de zeurende pijn, die een grote invloed heeft op ons leven. Gelukkig hebben we een bed in de auto gemonteerd, waardoor ik wel af en toe erop uit kan. Poppodium 013 in Tilburg bereiken was niet het probleem, wel om medewerking te krijgen om in een volle zaal op een bed dat boven de mensen uitkomt te mogen liggen. Op 23 november 2016 om 10:00 uur begon de ‘hidden’ voorverkoop van de toegangskaarten voor de geabonneerden op Ayreon’s nieuwsbrieven. Dus vooraf moest ik groen licht krijgen van de medewerkers van 013 en van de organiserende partij, want ik vermoedde al dat alle kaartjes in recordtijd zouden zijn verkocht. Bij een eerder concert moest ik wachten en kon ik pas kaartjes kopen als de zaal niet volledig uitverkocht zou raken, want mijn bed neemt meerdere plaatsen in beslag. Qua veiligheid is dat wel begrijpelijk, maar dat wil niet zeggen dat het soms wel jammer kan zijn. Dus het was best spannend of het ons zou lukken.

Toegangskaarten regelen

Anathema had ik al in 013 gezien, dus de contacten met 013 lagen er al. Zij waren erg behulpzaam. Maar deze keer zouden er 3000 fans zijn, dus of er ook plaats voor een bed op hoogte is en daarbij rekening houdend met ieders veiligheid was best wel spannend.

Dus enkele dagen voor de voorverkoop mailde ik met Arjen’s manager Lori Linstruth en legde ik haar mijn fysieke problemen voor in combinatie met een bed en de wens om tijdig kaartjes te kunnen kopen. Lori stuurde mijn verzoek door naar Shantih van Ayreon’s platenlabel Mascot Label Group. Zij nam weer contact op met 013 en mailde me het goede nieuws. Ik moest twee tickets in de voorverkoop voor het mindervalidenpodium te kopen, dan zouden zij plaats voor mijn bed op het mindervaliden platform regelen. In de tussentijd mailde Arjen me dat hij het leuk vond als we kwamen en had hij de algemene informatie m.b.t. de toegankelijkheid van 013 voor mindervaliden bijgevoegd.

De dag van de voorverkoop

Dus om 10:00 uur van die bewuste dag van de ‘geheime’ voorverkoop ging ik de tickets voor het mindervaliden platform bestellen, maar dat bleek onmogelijk te zijn. De kaartjes voor dit platform werden niet aangeboden. Dus belde ik met Shantih, zij nam direct contact met 013 op. Zij bevestigden haar dat deze tickets niet in de hidden presale stonden, maar gaven aan dat als ik gewone tickets zou kopen het allemaal goed zou komen. Zij hadden al een notitie van onze komst gemaakt. Opgelucht bestelde ik onmiddellijk twee tickets. Yes, we gaan naar Ayreon!

Het concert en het bed

Vanaf de zomervakantie keek ik erg uit naar vrijdag 15 september 2017. Op die bewuste dag werden Mary en ik twee uur eerder verwacht om in een lege zaal rustig mijn bed op te kunnen zetten. Er stond een grote tafel voor mij op het mindervalidenplatform, waarop ik mijn karperbed (een stretcher voor karper vissers) kon zetten. We hadden goed zicht op het podium. Voor mijn gevoel duurde het wachten uren.

Na afloop was het wachten tot de zaal goeddeels was leeggelopen om het bed af te breken. Zelf kon ik nauwelijks meer staan, de basdreunen hadden hun impact op mijn zenuwen en spieren wel achtergelaten. Lopen en staan was nauwelijks mogelijk. Het duurde vele weken voordat ik volledig van het concert hersteld was, maar dat was het meer dan waard. Inmiddels zijn de dvd en cd van Ayreon Universe Live uitgekomen en is het opnieuw genieten.

Voor Stichting Intermobiel (www.intermobiel.com), een platform voor minder mobiele jongeren met een lichamelijk handicap of lichamelijke ziekte, had ik een verslag van dit concert geschreven, waarvoor ik ook Anneke van Giersbergen interviewde, dit kun je hier lezen. Dus als je iets echt graag wil, dan zijn er ondanks je beperkingen toch mogelijkheden, zeker in Poppodium 013.

Arjen, Lori, Shantih en Gijs, bedankt voor jullie medewerking!

Johan Fiddelaers