Interview: Mario van Os en Ward van Ipkens
Datum: 19 juni 2012
In Halo is een beginnende progressieve band uit Arnhem (Duiven) en omstreken, die via een bandwedstrijd een demo kon opnemen. Deze demo is ook te beluisteren via hun website www.inhalo.nl.
1. De meeste lezers zullen jullie als beginnende band nog niet kennen. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
We gaan al wel een tijd mee, al sinds onze middelbare school. Zo was er op school een jaarlijks terugkerend muziekfestival dat ons motiveerde samen muziek te gaan maken. Door positieve reacties op deze eerste optredens, het ontdekken van nieuwe soorten muziek en het meer en meer live zien van favoriete bands, kwam daar het idee om te gaan werken aan eigen muziek. Zo zouden we zelf zoveel mogelijk kunnen optreden en onze creativiteit laten zien. Om die reden zijn we een band begonnen. Voorheen onder de naam Waste maar sinds kort als In Halo.
2. Kun je de band voorstellen?
Onze band bestaat uit vier leden: Artur Hodes en Ward van Ipkens zijn de twee gitaristen van de band, Simon Whiteley speelt de bas en Tom van Sadelhoff de drums. Naast gitaar heeft Artur ook de taak als zanger in de band. We komen allemaal uit de Duiven en omstreken, vlakbij Arnhem. Met de jaren zijn we hechte vrienden geworden die alles met elkaar doen en delen. Muziek is dan ook niet het enige dat ons bij elkaar houdt.
3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
De beïnvloeding is vooral te vinden in bands als Anathema, Porcupine Tree, Opeth en Karnivool. Ook Meshuggah mag niet in het lijstje ontbreken. Maar de stijlen die worden beluisterd in de band zijn meer divers dan dat en oefenen bewust en onbewust invloed uit op de muziek die we maken. Jazz is bijvoorbeeld ook een gemeenschappelijke interesse. Verder zijn ook veel dingen die we horen, zien en voelen invloeden op de muziek (lees: verhalen en emoties). Een overkoepelend aspect is het vreemde, duistere of melancholische in de inspiratiebronnen.
4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band
Als we een stijl zouden moeten beschrijven, dan zijn de volgende punten onmisbaar: donkere en ritmische passages, rustige en melancholische ambiance en veel instrumentaal werk, afgewisseld met zachte vocalen. Polyritmiek en ‘cross-rhythms’ zijn ook technieken die we graag toevoegen hetgeen bij de hardere stukken vaak een agressieve wending geeft aan de muziek. Als contrast met deze agressieve of melancholische stukken zitten er ook opbeurende en lichtere composities in onze muziek. Kortom, donkere muziek met licht omcirkeld.
5. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
Voor een beginnende band kan het Dutch Exposure project een enorme springplank zijn en is een kans die we dan ook niet hadden kunnen laten liggen. We willen onszelf graag laten horen aan zoveel mogelijk progressieve rockliefhebbers en deze wedstrijd kan ons die mogelijkheid bieden.
6. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Kort geleden hebben we een demo op mogen nemen als prijs bij een bandwedstrijd. De volgende stappen zijn vooral het schrijven van nog meer eigen werk om zo een setlist vol variatie te kunnen creëren. Met de pas opgenomen demo willen we dan optredens proberen te regelen buiten de gebruikelijke zaken in de buurt om ons zo te laten zien/horen aan muziekliefhebbers en meer ervaringen op te doen. Zo stonden we vorig jaar in de Melkweg in Amsterdam waar veel onbekenden onze muziek voor het eerst hoorden. Dit was echt een enorme ervaring en leverde veel positieve reacties van vreemden op; voor herhaling vatbaar.
Bezetting:
Artur Hodes: gitaar, zang
Ward van Ipkens: gitaar
Simon Whiteley: basgitaar
Tom van Sadelhoff: drums
Website: www.inhalo.nl
Facebook: www.facebook.nl/inhaloband
Terug naar Dutch Exposure Project