Door Mario van Os, 21-2-2016

Met grote droefheid hebben we zondagmiddag 21 februari 2016 kennis genomen van het overlijden van Piotr Grudzinski, gitarist van de Poolse band Riverside. Grudzinski is zondagochtend overleden op slechts 40-jarige leeftijd. Zijn overlijden komt voor de band en al zijn vrienden als een grote schok. Grudzinski heeft de avond voorafgaand aan zijn overlijden nog een concert bijgewoond van The Winery Dogs (met Mike Portnoy) in Progresja, Warschau.

20081210 - Riverside-Piotr Grudziński

Piotr Grudzinski werd geboren op 15 maart 1975 in Warschau en na een korte sportcarriëre begon hij gitaar te spelen. Voordat hij in 2001 Riverside oprichtte met Piotr Kozieradzki en Jacek Melnicki speelde hij in twee andere Poolse bands, Unnamed en Groan. Met Unnamed zijn twee albums, “ID” en “Duality”, opgenomen, met Groan is alleen een demo uitgebracht. Met Riverside heeft Grudzinski zes studioalbums, meerdere ep’s en diverse livealbums opgenomen.

Riverside is een van de meest populaire Poolse progressieve bands ver buiten Polen en kan gezien worden als de vernieuwende band, die na het vallen van de muur de progressieve muziek in Polen een sterke impuls gaf. Door hun voorliefde voor zowel heavy metal als progressieve muziek richtte Piotr GrudziÄski samen met Piotr Kozieradzki (drummer) de band op. Het verhaal wil dat Kozieradzki in een autorit aan Grudzinski de muziek van Marillion liet horen, waarop beide vrienden – die toen nog in een (death) metal band speelde – meer wilden gaan experimenteren met progressieve en melodieuze muziek. Nadat geluidsman Jacek Melnicki en Mariusz Duda zich bij het tweetal heeft gevoegd is Riverside geboren. Na het opnemen van hun debuutalbum vertrok Melnicki en werd toetsenist Michel Lapaj aangetrokken.

Het gitaarspel van Grudzinski is sterk typerend voor het geluid dat de band neerzet. De vele solo’s op de studioalbums en liveoptredens vielen altijd op. Een paar quotes uit onze recensies:
Wat een geweldige gitarist! De ene na de andere hyper melodieuze solo weet hij uit zijn gitaar te toveren en dat tot groot enthousiasme van het publiek” (Maarten Goossensen over het optreden in de Boerderij op 13 december 2007).
Piotr Grudzinski laat zich ook niet onbetuigd door zijn sublieme gitaarspel en perfecte solo’s” (Mario van Os over het optreden in De Bosuil op 24 maart 2013).
De melodieuze gitaarsolo’s van Piotr Grudzinski zijn het visitekaartje voor deze Poolse band” (Mario van Os over “Shrine Of New Generation Slaves”).
Een mistroostige ballad met een bloedmooi stukje akoestische gitaar aan het slot” (Erik Groeneweg over “Out Of Myself”).
Zelf zegt hij grote bewondering te hebben voor het gitaarspel van David Gilmour en vooral geïnspireerd te zijn door John Petrucci, Daniel Gildenlöw, Danny Cavanagh en Devin Townsend.

20091031 - Riverside De Pul Uden 20130324_Riverside_0018

Ik herinner me Piotr Grudzinski als een ietwat verlegen, maar zeer vriendelijke persoonlijkheid. Na elk concert kon hij tijd maken voor zijn fans om een praatje te maken of voor een biertje aan de bar. Altijd vriendelijk, goed gehumeurd en prettig in de omgang.

Riverside zou in april 2016 aan een tour door Polen beginnen en staat als headliner geprogrammeerd voor het RoSFest in Gettysburg, Pennsylvania. Veel te vroeg, op slechts 40-jarige leeftijd, is Piotr Grudzinski van ons heengegaan. Hij laat een grote leegte achter en hij zal gemist worden. Hij blijft voortbestaan door zijn muziek.

I know it hurts
The sky has fallen down
I know it hurts
Flowers have died back
I know it hurts
But look at the sun
It’s about to rise again