Interview: Mario van Os en Rob van Nieuwenhuijzen
Datum: 19 juni 2012

Incidense is een Utrechtse band die vorig jaar een zeer verdienstelijk debuutalbum in eigen beheer uitbracht. Bij onze vrienden van Symphoshop kwam dit album op nummer 11 in de Top 2011 uit. Mijn collega Ruard Veltmaat omschreef hun muziek als volgt: “De muziek die deze band ons biedt is op zijn minst interessant te noemen. We hebben het over ietwat rauwe metalrock met progressieve tintjes en zo nu en dan ingetogen, soms akoestisch aandoende passages.”

Incidense

1. Misschien kennen sommige lezers jullie band nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Incidense is opgericht in 2003 in Utrecht. Toetsenist/zanger Lucas Kruiswijk en gitarist François Koopmans ontmoetten elkaar tijdens een Dream Theater concert, waar hun gezamenlijke passie voor de progressieve muziek hen deed besluiten samen een band te starten. In augustus 2003 versterkten ze zich met drummer Rob van Nieuwenhuijzen. Nadat verschillende bassisten tijdelijk deel hebben uitgemaakt van de band, kozen ze ervoor om als trio de studio in te gaan om het debuutalbum ‘Incarcerated’ op te nemen. In 2011 is dit album uitgebracht. Met dit album kwamen natuurlijk ook de liveoptredens en was de tijd rijp om de band compleet te maken. In april 2012 werd Rich Huybens toegevoegd als bassist.

2. Kun je de band voorstellen?
Incidense bestaat uit vier bandleden. Lucas Kruiswijk: toetsen en zang, François Koopmans: gitaar en zang, Rob van Nieuwenhuijzen: drums. Sinds april 2012 is Bassist Richard Huybens aan de line-up toegevoegd waardoor we eindelijk in staat zijn live op het podium ons geluid volledig ten toon te spreiden.

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
In het begin van de band hebben we voornamelijk Dream Theater covers gespeeld. Sinds 2005 hebben we gesleuteld aan ons eigen geluid. We krijgen vaak te horen dat er stiekem toch veel Dream Theater invloeden te horen zijn en zelfs Rush.

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band.
Ik denk dat we een redelijke mengelmoes zijn qua stijlen. We hebben wat zwaardere nummers met metalinvloeden maar schromen niet om ook een akoestische ballad neer te zetten. We worden vaak neergezet als progressive metalband, echter zijn we wel meer divers dan dat.

5. Jullie hebben reeds in eigen beheer een album uitgebracht. Vertel er eens kort wat over. Hoe is deze plaat tot stand gekomen en wat zijn de reacties?
Ons album getiteld “Incarcerated” is door ons zelf opgenomen in de Lexmondse Studio Drumbase. De meeste nummers hebben we met z’n drieën geschreven tijdens de repeteersessies. Toen we zo’n acht nummers op de plank hadden liggen, hebben we gekozen om de zes meest krachtige tracks op de plaat te zetten. Alle opnames hebben we zelf verzorgd. Het mixen en masteren is gedaan door Piet Bakker en Ivo van Groningen. De reacties over de muziek zijn veelal zeer positief. De nummers bevatten veel diversiteit. Aan de productiekant valt zeker nog wat te verbeteren. Bij de volgende plaat zullen we hier dan ook meer aandacht aan besteden. Onze muziek moet nog veel vetter kunnen klinken.

6. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
We zien het Dutch Exposure project als een mooie kans om onszelf meer in de picture te krijgen binnen het Progwereldje. Zeker nu we wat meer aandacht krijgen is het tevens belangrijk goede contacten te hebben met andere bands. In de progwereld is het een heel klein wereldje met ‘ons kent ons’. We hopen via dit project weer nieuwe bands te leren kennen en vooral te ontmoeten.

7. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
De toekomst ziet er goed uit. De afgelopen tijd hebben we een aantal optredens gehad waarbij het publiek zeer positief reageerde. 24 juni 2012 spelen we bij ProgFrog in ’t Blok met TRF en 29 juni 2012 in het Musicon in Den Haag samen met Silhouette. Zodra we deze optredens achter de rug hebben, gaan we ons concentreren op nieuwe muziek voor het tweede album, hetgeen we hopen een jaar later uit te kunnen brengen.

Incidense-press

Bezetting:
François Koopmans: gitaar, basgitaar, zang
Lucas Kruiswijk: toetsen en zang
Rob van Nieuwenhuizen: drums
Rich Huybens: basgitaar

Website: http://www.incidense.com/
facebook: http://www.facebook.com/incidense

Terug naar Dutch Exposure Project