Interview en tekst: Ruard Veltmaat
Datum: 12-10-2010
Eindredactie: Ruard Veltmaat
Groep: Absolace
Land van herkomst: Dubai (VAE)
MySpace:  www.myspace.com/absolace
Discografie: Resolve[d] (2010)

Via een enthousiaste My Space invitatie ben ik terechtgekomen op de site van Absolace, een band afkomstig uit Dubai. Gelijk aangetrokken door de sferische muziek van de band ben ik naar meer informatie gaan zoeken. Daarbij kwam ik snel tot de conclusie dat dit een band is die een opmerkelijke samenstelling heeft. Werkelijk uit alle windstreken komen deze heren. Libanon, Dubai, Griekenland, Australië en Groot Brittannië. Maar dat één van de mannen zelfs zijn roots nog in Nederland heeft liggen had ik niet kunnen vermoeden. Reden te meer om maar eens een korte kennismaking voor de Progwereldlezers te arrangeren met drummer Greg Cargopoulos en gitarist Jack Skinner, de twee kernleden van de band.

Absolace 1

Hallo Greg en Jack!

Waarschijnlijk is de band Absolace niet heel bekend bij de Nederlandse en Vlaamse progliefhebber, kunnen jullie je nader voorstellen aan onze lezers?

Jack: Nou, je zegt wel dat we niet bekend zijn in Nederland, maar geloof het of niet, ik heb behoorlijk wat familie in Nederland wonen. Mij grootvader kwam uit Nederland, dus zo hier en daar heb ik nog wat familie wonen en die volgen ons trouw, weet ik uit betrouwbare bron.

Ik zou zeggen dat de focus van Absolace ligt op het maken van muziek waar ritme, harmonie en melodie de belangrijkste factoren zijn. De band begon vier jaar geleden, toen Greg en ik de fundamenten van de muziek hebben gelegd. Greg had een aantal drumtracks geschreven en had een grof idee over hoe en wat hij wilde van een band. Naar aanleiding van die drumbasis hebben we de muziek verder uitgewerkt, maar toen hadden we nog geen zanger. Greg heeft Nadim leren kennen op een avond toen hij als geluidsman op een evenement werkte en in gesprek raakte met Nadim. Die vertelde hem dat hij zanger was in een Libanese band en heeft hem later benaderd om te kijken of hij interesse had. Gelukkig reageerde hij positief en wilde hij deelnemen aan de band. Kyle (Roberts) en Greg kennen elkaar uit hun jeugd en aangezien Kyle veel interesse heeft in de moderne muziektechnologieën en toetsen, was die verbintenis ook snel gelegd. Ben (Harris) is professioneel muzikant in Dubai en die hebben we gevraagd of hij wilde deelnemen aan deze band.

Greg: Jack en ik kennen elkaar al heel lang. We hebben elkaar ontmoet tijdens het surfen. Hij surfte op mijn perfecte golf en daardoor dus hopeloos in de weg, ik heb het hem overigens nooit vergeven ;-) Sinds die tijd trokken we veel met elkaar op en onze muzikale voorkeuren lagen in elkaars verlengde. We zijn allemaal erg blij met de mix van karakters en achtergrond van de bandleden, hoewel we allemaal verschillende levens leiden. Van tijd tot tijd komen we samen om tijd door te brengen, te feesten maar natuurlijk ook om muziek te maken. Dat schept een fijne band.

Absolace

Het album, Resolve[d] is het resultaat van een langdurig proces. Kan je daar iets meer over vertellen?

Greg: Ja, zoals ik al zei zijn we er vier jaar mee bezig geweest. We zijn natuurlijk lang bezig geweest om een eigen geluid te creëren en alle zaken daaromheen hebben de nodige stress opgeleverd.

Jack: haha, ik maak er nooit meer één! Nee, grapje natuurlijk. We hebben ons van te voren nooit gerealiseerd dat er zoveel werk komt kijken bij het maken van een cd. Het album is op verschillende locaties in de wereld in de steigers gezet. Het meeste is echter in onze studio in Dubai opgenomen en dan voornamelijk in de periode tussen september 2008 en juni 2009. Ook is er één en ander verwerkt in de studio van Kyle in Engeland. Aangezien we geen manager hadden, moesten we veel werk zelf doen, zowel voor, als na de release in juli van dit jaar. Daarbij moet je denken aan het regelen van studio’s, het afmixen van een album, het ontwerpen van de cover en ga zo maar door.

Waardoor is de band muzikaal beïnvloed en naar welke bands luisteren jullie zelf veel?

Jack: Ik luister naar veelsoortige muziek en het merendeel is juist geen metal. Ik hou erg veel van bands als Jane’s Addiction, Red Hot Chili Peppers, Karnivool, A Perfect Circle, het oude Incubus materiaal, Tool, Opeth en sommige periodes van Porcupine Tree.

Greg: Ieder in de band heeft verschillende voorkeuren, eigenlijk zijn die vrij divers te noemen, maar ik luister zelf graag naar bands als Opeth, Porcupine Tree, Tool en Meshuggah. Het materiaal van die bands kan ik wel dromen haast. Nadim, onze zanger luistert weer veel naar Alice in Chains, Metallica, Dream Theatre, Symphony X en Massive Attack.

Mijn idee toen ik de muziek voor het eerst beluisterde was dat jullie erg beïnvloed zijn door bands als Porcupine Tree en Tool, wat vinden jullie daar zelf van?

Greg: Ja, je hebt absoluut gelijk. Ik ben echt een fan van PT. Ik ben ook een enorme fan van Gavin Harrison, hij is een groot voorbeeld voor mij.

Jack: Aangezien de bedenker van de band, Greg dus, heel erg van die bands houdt, ligt het voor de hand dat we dus ook door die bands zijn beïnvloed. Ik moet zelf zeggen dat ik meer van de atmosfeer en texturen van die bands houd dan de muziek zelf, maar het is onherroepelijk dat wij veel van hun stijl hebben overgenomen in onze eigen muziek.

Absolace

Zijn de verschillende achtergronden van de bandleden te horen in de muziek?

Jack: Wat betreft de invloed van onze zanger Nadim is dat duidelijk. Hij heeft een nadrukkelijk stempel meegeven aan het album, wat mijzelf betreft zou ik dat niet kunnen zeggen. Muzikaal wel natuurlijk, maar niet qua ‘roots’.

Valt de muziek ergens onder te scharen volgens jullie?

Jack: Prog rock / metal komt volgens mij het meeste in de buurt

Greg: Ik zou zeggen progressieve metal / alternatief, who-the-fuck-cares!

Heeft Absolace al veel optredens gehad in Dubai en omstreken?

Jack: Nou, tot nu toe hebben we eigenlijk nog helemaal niet veel optredens gedaan, maar toevallig vertrekken we morgen naar Beiroet Libanon, Nadim’s woonplaats, waar we het voorprogramma van Anathema gaan verzorgen. Daar hebben we zoals je zal begrijpen ongelooflijk veel zin in. Ook zijn er voor de toekomst al een aantal optredens geboekt. We hebben voldoende geoefend in de afgelopen maanden, dus daar kan het niet aan liggen.

Als ik het goed begrijp hebben jullie nog steeds geen distributiekanaal hier in Europa, is dat zo moeilijk te vinden?

Greg: We zijn nog steeds zoekende, maar we moeten hoognodig gaan touren en onze naamsbekendheid vergroten. Met andere woorden, we moeten van onze luie reet af en gaan spelen! We kunnen natuurlijk niet gaan zitten en wachten tot het allemaal vanzelf komt.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Jack: Doorgaan met het maken van muziek uiteraard, er vooral van genieten. Daarnaast willen we ons zelf, als ook de band natuurlijk blijven ontwikkelen. We zijn inmiddels al weer bezig met een eventueel nieuw album, Nadim heeft zelfs al een aantal nieuwe teksten geschreven.

We hopen dat er veel mensen van onze muziek gaan genieten en vooral de lezers van Progwereld!

Absolace zanger

www.absolace.net