Interview: Mario van Os
Datum plaatsing: 11 December 2012
Armed Cloud is één van de nieuwe talentvolle progressieve bands die we hebben geselecteerd uit de ruim dertig inzendingen voor het Dutch Exposure Project. Armed Cloud is ook de jongste band van alle inzendingen. En niet alleen vanwege de leeftijd van de muzikanten, maar ook vanwege het bestaan van de band. In hun relatief korte bestaan hebben ze toch al indruk weten te maken. In hun oefenruimte in Nijmegen, waar ze me ook verrasten met een aantal nieuwe nummers, heb ik onderstaand gesprek met de band. De bandleden vertellen over het ontstaan van hun band, hun ambities, hun live-ervaringen en de opnames voor het Dutch Exposure album.
Wouter (van der Veen): Laten we bij het begin beginnen: “Er waren eens twee jongens …” haha.
Boris (Suvee): Maar serieus. We zijn via een kleine obscure website met elkaar in contact gekomen. Daar stond een advertentie die mij opviel en daar heb ik op gereageerd. Ik weet niet eens meer hoe die website heet. We zaten toen allebei in een bandje waarin we ons ei niet zo goed kwijt konden.
Ik zat in een jaren 60-70 pop-rock coverbandje, dat was niet helemaal mijn ding. Maar wel heel leuk en ik heb er veel van geleerd. Ik was op die vage en obscure muzikantenwebsite aan het zoeken, want op de grote websites stond eigenlijk niets wat mij trok. En daar had Wouter een advertentie geplaatst. Zelfde interesse, zelfde leeftijd, muziek enzo. We kwamen ook bij elkaar uit de buurt. We hebben eerst telefonisch contact gehad en daarna ben ik bij hem langs gegaan. Ik weet nog dat ik bij Wouter aanbelde. Ik verwachtte een gast op kisten en zwart metalshirt met lange haren, maar niets was minder waard. Gewoon een rustige jongen, kort haar en gewoon gekleed.
Wouter: Nadat Boris zich gemeld had, ben ik op zoek gegaan naar andere leden. Ik had het veel eigen nummers geschreven en vandaar uit wilde ik een band oprichten. In eerste instantie had ik mijn eigen broertje niet eens voor ogen gehad als toetsenist, maar later leek het me heel leuk om hem er bij te hebben. Hij had ook veel nummers geschreven en hij heeft veel talent.
We hebben meerdere mensen op auditie gehad, die zeker ook niet allemaal pasten bij onze band. Sommigen hadden veel talent, maar dan was er weer niet mee samen te werken, dan klikte het weer niet etc. We hebben met meerdere drummers contact gehad en ook nog een andere zanger.
Boris: En na een half jaartje zoeken ontdekte Wouter dat zijn broertje ook wel een beetje toetsen kon spelen.
Remco (van der Veen): Ja, ik was toen eigenlijk meer met gitaar bezig. Ik heb wel acht jaar pianoles gehad, maar ik ben daarna met de gitaar begonnen. Dat heb ik ook vijf jaar gedaan. Voor de band ben ik weer meer met de toetsen bezig.
Boris: Toen we de repetities zouden gaan doen met een drummer, brak ik net mijn pols, zodat die repetitie niet door kon gaan. Later hebben ze het toch met hem geprobeerd, maar het bleek toch een ramp te worden. Ook naar een zanger hebben we lang gezocht. Op een gegeven moment hadden we iemand, maar die paste toch niet zo goed bij onze band. Hij wilde meer britpop enzo gaan doen en hij wilde de band daarin meetrekken. Maar wij hadden ondertussen onze eigen stijl ontwikkeld en wilden dat niet meer veranderen. Ik gaf hem toen de vergelijking “Je gaat niet in een pannenkoekenhuis eten als je weet dat je geen pannenkoeken lust.” Het heeft ons als band wel gesterkt in onze muziek keuze.
En Kevin is er eigenlijk heel natuurlijk bij gekomen. Hij was er gewoon opeens en hij bleef maar komen. Eigenlijk weten we nog niet zeker of hij wel bij de band hoort … haha.
Kevin (Brandts): Ze vroegen zich wel eens af “Wie is die gast die achter de drums zit”.
En toen moesten jullie nog op zoek naar een zanger?
Boris: Ja, en die zoektocht is lastig geweest. Genoeg zangers of zangeressen, maar nooit een klik. Totdat we Daan ontdekten.
Daan (Dekker): Ja, ik had al meerdere bands gehad en veel audities gedaan. Ik heb ook al een keer een ep’tje gemaakt met de band Drain. En ik had nu zoiets van ik wil wel eens gevraagd worden. Ze moeten maar eens naar mij komen. Ik heb vaak genoeg gehoord dat ik net niet helemaal bij de band paste, zo van “je bent niet helemaal wat we zoeken”. Voor sommige bands was ik te soft en soms weer te hard.
Boris: Ja, maar jij hebt ook een specifieke stem, die moet passen. Je hebt niet een stem van dertien in een dozijn. Het past bij de muziek of niet. En bij ons was het een goede match.
Daan: Ik weet nog heel goed de eerste repetitie. Dat was het helemaal voor mij. En ik had direct het gevoel dat ik er bij paste. Dit was de muziek die ik wil maken. De band heeft dynamiek en variatie. Ik ben met name gevallen voor de popballads, maar ze konden ook beestachtige grooven. En ik hou wel van een dikke groove. En ze hebben ook gevoel, het is niet alleen rammen.
Wouter: Wij vonden Daan ook passen bij onze band en toen waren we dus compleet.
Boris: We zijn verder gaan oefenen met elkaar om op elkaar ingespeeld te raken. We zijn begonnen met een aantal covers en daarna hebben we ons eigen repertoire opgebouwd.
Wouter: Nummer voor nummer hebben we ons repertoire verder uitgewerkt. Elke keer een nummer helemaal uitwerken en opnieuw repeteren. Als een nummer helemaal klaar is begonnen we pas met een volgend nummer. En zo hebben we nu zo’n elf nummers uitgewerkt. Met twee nummers zijn we nog bezig.
Remco: En dan hebben we er nog een flink aantal klaar liggen om uit te werken.
Wouter: Ik heb al zeker zo’n zestig nummers klaar liggen, waaruit we kunnen kiezen. En Remco heeft er ook evenveel geschreven. Nog niet allemaal met zang, want dat doe ik vaak pas daarna.
Dat is dus eigenlijk wel een luxe voor de band, zoveel nummers om uit te kiezen?
Kevin: Ja en nee, we moeten elke keer een top vijf maken en dus alles weer eens beluisteren. We sturen muziekbestandjes rond om een volgend nummer te selecteren.
Boris: De basis van een nummer ligt er dan en in de repetitieruimte wordt het verder gevormd. Iedereen voegt er nog zijn ding aan toe: andere fills op de drums, andere baspartijen, extra zanglijntje etc.
Daan: Een extra uithaaltje erbij.
Wouter: En soms is iets wat in 2009 helemaal te gek is, nu niet meer van toepassing. En dan veranderen we het ook gewoon. Soms halen we daar juist de inspiratie uit. Bijvoorbeeld bij What Goes Around Comes Around is eigenlijk alleen nog maar de titel hetzelfde als aan het begin.
Boris: In april 2012 begon de setlist vorm te krijgen, zodat we drie kwartier tot een uur konden spelen. En we hadden ook drie optredens gepland voor april 2012. Maar toen moest ik het gips in L. Ik heb 16 maanden met een gebroken pols rond gelopen en uiteindelijk moest ik er toch gips om. Allerlei medische fouten …
Op hun facebook pagina staat het volgende bericht daarover: BREAKING NEWS: Helaas heeft onze bassist Boris Suvee zijn pols gebroken en zal hiervoor 3 april geopereerd worden. Hierna zal hij zes weken in het gips moeten, waardoor Armed Cloud het in die periode rustig aan zal moeten doen wat optredens betreft. |
Ik heb nog wel geoefend in die tijd, want dat kon ik niet laten. Mijn vingers waren vrij, maar het was eigenlijk niet te doen. Uiteindelijk hebben we op 12 juni 2012 onze eerste gig gehad in de Groene Engel te Oss voor circa 60-70 toeschouwers. Voor de meeste van ons was het de eerste podiumervaring. Dat was wel heel gaaf. Voor foto’s klik hier.
Boris: En afgelopen juli kwam toen het telefoontje van Freia Music dat we waren geselecteerd voor het Dutch Exposure project. Dat was toch een bekroning en erkenning voor onze muziek.
O ja, in december 2011 hebben we ook nog even onze promo cd “Shroud Of Rain“opgenomen in de Pit Studio te Weert; dat zou ik bijna vergeten te vertellen. In dezelfde studio hebben we onlangs ook onze nummers voor het Dutch Exposure album opgenomen. We hebben bewust wat extra geïnvesteerd om de ep goed te laten klinken, zodat het een mooi visitekaartje is geworden. Verder hebben we alles zelf gedaan, de muziek natuurlijk, maar ook bandfoto’s, het artwork, etc. Met hulp van al onze vrienden, waarvoor onze dank! En we staan volledig achter ons product. Natuurlijk denk je achteraf dat bepaalde dingen anders en beter kunnen. Maar je wordt ook steeds kritischer.
Remco: Ik ben ook wel heel blij dat we eerst onze ep hebben opgenomen en daarna pas live zijn gaan spelen. Nu wisten we hoe we wilden klinken, en iedereen in de zaal weet ook wat ze kunnen verwachten.
Wouter: Iedereen stond ook te knallen voorin de zaal.
Daan: We oefenen ook wel veel en dan gaan we vaak ook in de bandopstelling staan om de feeling met een optreden te krijgen.
Wouter: Heel leuk was het dat we een flinke mail hebben ontvangen van iemand uit het publiek. Een muzikant die de moeite heeft genomen om ons te wijzen op een aantal punten. Niet alleen lof, maar ook kritische punten waar we echt wat mee kunnen.
Boris: En zo hadden we pas ook iemand die langs onze oefenruimte kwam lopen en toen we even stil waren op de deur klopte en zei dat het gaaf klonk. Dat is wel heel erg leuk.
En nu het Dutch Exposure project.
Boris: Ja, daarvoor zijn we weer een weekend naar Weert vertrokken om in de Pit Studio onze nummers op te nemen.
Daan: Hans Reijnders is iemand die ons dan ook perfect kan coachen bij de opnamen. Hij stimuleert je om net iets meer te doen. Hij is ook altijd heel positief, zonder je af te branden. Hij kan goed aangeven “dat kun je beter”. En dat helpt.
Boris: Hij kan het ook op de persoon afstemmen. Bij de een is hij wat directer en een ander heeft het nodig om wat meegenomen te worden. Hij voelt dat perfect aan.
Wouter: Je hoort wel eens van andere muzikanten dat het lang duurt in de studio. Dat je alleen maar zit te wachten. Maar wij vinden het gewoon leuk. En we hebben veel lol samen.
Daan: Het resultaat is ook erg goed op de opname gekomen. En zoals Kevin de achtergrondzang gedaan heeft, is mooi. Ik had dat zelf niet beter gedaan.
Boris: We hebben voor het Dutch Exposure album twee nummers opgenomen. Een rustig nummer en een steviger nummer. We zijn erg tevreden over het resultaat.
Wouter: We hebben ook meestal nummers van vijf tot zes minuten. Met de tijdslimiet van 9:45 minuten hebben we er voor gekozen om twee nummers op het album te zetten en niet één lang nummer.
Daan: Met twee nummers laten we ook horen dat we meer in huis hebben. Veelzijdig.
Op 15 december 2012 zal ook deze band zich presenteren op de Dutch Launch Party in W2 te Den Bosch. De jonge muzikanten hebben hiervoor een aantal leuke ideeën uitgewerkt.