Interview: Ruard Veltmaat

Bij het luisteren naar het album “Elizabeth The Last” werd recensent Ruard Veltmaat verrast door de hoge kwaliteit van de plaat en dat was gelijk een reden voor hem om de gelijknamige band eens kort aan de tand te voelen over de plannen van het Duitse trio. Aan het woord is Arnd Finke, de drummer en toetsenist van de band.

bandfoto Elizabeth The Last

Jullie zijn nog niet heel erg bekend in Nederland en België, kunnen jullie jezelf eens voorstellen aan de lezers van Progwereld?

Zeker, wij zijn een instrumentale rock/metal trio uit het Ruhrgebied in Duitsland, maar we wonen alle drie wel in verschillende steden. De band bestond eerst uit André en onze voormalige bassist Steffen, waarna ik in 2010-2011 door andere gezamenlijke bands en projecten deze mannen leerde kennen. Ik ben eigenlijk gelijk toegetreden tot de band en we zijn gelijk begonnen met het samenstellen van ons debuutalbum “Labels & Codes”. Dat kwam in 2012 uit, maar daarna begonnen we steeds meer en meer te experimenteren in onze muziek. Ondertussen veranderde onze line-up en kwam Benjamin bij de band. De jaren daarna werden we meer en meer een studioband omdat André in München studeerde en we daardoor alleen in vakanties konden jammen. In die vakanties hebben we een aantal nummers gecomponeerd en het resultaat daarvan staat eigenlijk op ons huidige album. Nu André is afgestudeerd en weer naar het Ruhrgebied is teruggekeerd spelen we weer regelmatig met elkaar in de studio. Naast ons muziekwerk is Benjamin sessiemuzikant op basgitaar, ik ben onderwijzer en André is tandarts.

Waar luisteren jullie zelf naar en wat zijn de invloeden in muziek die jullie muziek bepaald hebben?

We luisteren naar heel veel verschillende soorten muziek en we laten ons daar niet in beperken. Eerlijk gezegd worden we alleen wel grotendeels gevormd door metal en rock gerelateerde bands. Als ik ook voor de andere bandleden mag spreken zijn bands als Tool, Mastodon, Porcupine Tree, King Crimson, Rush, Russian Circles en Opeth wel bepalend geweest voor onze sound.

Wat ook duidelijk te horen is in jullie muziek is de invloed van de jaren zeventig, klopt dat?

Ja, absoluut. Laatst ben ik met André nog naar een concert van King Crimson geweest, wat echt fantastisch was! Vooral wij tweeën zijn een beetje gevormd door de muziek van Black Sabbat, Led Zepplin, Pink Floyd en Deep Purple. Tjonge, die hebben zulke fantastische platen gemaakt! Daarbij is er voor ons nog zoveel te ontdekken wat er in die tijd allemaal gemaakt is. Dus ja, je merkt wel invloeden van die bands in onze muziek.

Hoe zouden jullie je eigen muziek willen omschrijven?

Tja, dat is altijd moeilijk hé? Dat laten we toch echt over aan de luisteraar. Je kan wel zeggen dat we instrumentale rock maken en raken daarbij vaak subgenres aan als progrock, stoner, doom en postmetal rock aan.

Wat betreft het instrumentale karakter: op jullie debuutalbum “Labels & Codes” wordt er wel gebruik gemaakt van vocalen. Waarom zijn jullie daar van afgestapt?

In die tijd was Steffen onze bassist en gelijk ook de zanger van de band. Na zijn afscheid is dat langzamerhand veranderd in instrumentale muziek. Niet dat we er bewust voor kozen, maar omdat het gewoon gebeurde. Daarbij veranderde onze muziek doordat we veel gebruik maakten van progressieve elementen, dus werd het in onze ogen ook minder noodzakelijk om een zanger te gebruiken.

Deze cd is in eigen beheer uitgebracht, zijn jullie nog op zoek naar een platenlabel?

Daar werken we wel aan, maar dit album is wel bewust onder eigen beheer uitgebracht. Het staat namelijk ook voor een nieuwe start van de band. Voor onze nieuwe plaat die al bijna klaar is zijn we wel actief op zoek naar een label en het zou mooi zijn als we die vinden. Dat is echt een doel waar we naar toe werken.

Treden jullie vaak op?

Twee weken geleden hebben we voor het eerst sinds lange tijd weer eens opgetreden tijdens de release van dit album.  Dat is ons goed bevallen en hopelijk komen er daar nog een paar concerten bij de komende tijd. Het is wel een doel om volgend jaar vaker op te treden.

Elizabeth the last int

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

We zijn momenteel erg productief en volgend jaar komt ons nieuwe album al weer uit. We zijn vastberaden om onszelf te blijven ontwikkelen en willen het liefst onze muziek op zoveel mogelijk plekken spelen. Daarnaast zijn we volop aan het experimenteren om onze muziek nog beter te maken. We ontwikkelen continu en hopen dat er veel mensen zijn die willen meegenieten van die ontwikkeling.