Interview en tekst: Ruard Veltmaat

Een opvallend fris album van een band die in de basis metal met progressieve randjes speelt, zo zou je kort en bondig “Strange Release” van Equisa kunnen omschrijven. De band bestaat inmiddels zes jaar en heeft in 2013 een debuutalbum uit gebracht, dus is het wat Progwereld betreft tijd voor een kennismaking. Ruard Veltmaat interviewt Sebas Honing, gitarist en grondlegger van de band uit midden Nederland.

Hallo Sebas!

Kun je de band even voorstellen aan de lezers van Progwereld in Nederland en Vlaanderen?

We hebben elkaar leren kennen via verschillende bandjes. Petra (Honing – zang), Joost (Maglev – bas en zang) en Sebas (Honing, gitaar en zang) kennen elkaar sinds 2008, de bandnaam Equisa bestaat sinds 2011 en Raymond (Otterspeer, drums) is er als laatste bijgekomen in 2012 ter vervanging van onze vorige drummer.

Sebas Honing

Jullie bandsamenstelling is overduidelijk een mix van muzikale ervaring maar vooral ook jonge spirit, hoe klikt dat in de repetities, vriendschappen en bandvergaderingen?

Sinds wij in 2012 hebben besloten om in de huidige bezetting door te gaan, is er een betere klik dan we ooit hebben meegemaakt in bandjes. De muzikale ervaring draagt daar zeker aan bij, maar het is voornamelijk de persoonlijke klik die het leuk houdt. Daarbij is Equisa voor ons allen geen ‘moeten’ wat het ook leuk houdt en de sfeer ten goede komt. We hebben allemaal inkomsten uit overige werkzaamheden (Joost zit in de ICT, Raymond fabriceert verpakkingsmaterialen en Sebas en Petra hebben een eigen muziekschool), dus hoeven we het voor het geld niet te doen.

Jullie wonen behoorlijk gespreid in Nederland, (Epe, Zeist en Roosendaal) kunnen jullie wel regelmatig oefenen voor optredens e.d.?

We repeteren (als het moet wekelijks) in Woerden. Dat ligt ongeveer in het midden tussen Roosendaal en Epe. Daarom is het ook haalbaar om wekelijks te repeteren. Indien er optredens gepland staan, proberen we zoveel mogelijk te oefenen.

Equisa; copy Van der Ende

In het najaar van 2013 hebben jullie “Strange Release” uitgebracht, kunnen jullie wat over het album vertellen?

Hoewel het artwork een soort concept bevat, is het album zelf geen conceptalbum. Het zijn allemaal op zichzelf staande krachtige songs, zodat we elk nummer ook de individuele aandacht kunnen geven dat het verdient. Daardoor is het album erg gevarieerd en gelaagd, maar allemaal ontzettend Equisa!

Petra is verantwoordelijk voor het merendeel van de teksten. Meestal gaan die over persoonlijke ervaringen en observaties zonder alles voor te kauwen. Het mag best cryptisch blijven voor de luisteraar. Dat heeft als gevolg dat het niet té persoonlijk wordt en mensen zich makkelijker zelf in de teksten kunnen verplaatsen en de nummers dus voor iedereen weer iets totaal anders betekenen.

Hoe gaat bij jullie de songwriting, middels jamming of is er vooraf een doordacht plan?

Het album “Strange Release” is grotendeels individueel geschreven. De teksten en zanglijnen zijn wel los geschreven van de muziek. Een aantal nummers stamt uit vorige bandjes of projecten waar we wel gezamenlijk schreven, die hebben we hergebruikt. In de toekomst willen we meer gezamenlijk gaan schrijven om te kijken wat er dan ontstaat.

Door welke bands of artiesten zijn jullie zelf beïnvloed?

Onder andere Devin Townsend, Anneke van Giersbergen, Dream Theater, Yes, Deftones, Genesis, Queensrÿche en Periphery bieden inspiratie.

Hoe zouden jullie je eigen sound omschrijven?

Laat dat nou juist zo moeilijk zijn haha! Popmetal hebben we de laatste tijd vaak genoemd, omdat Female Fronted Metal een scheldterm is geworden, de nummers vaak te compact zijn voor prog, te soft voor metal en te ingewikkeld en hard voor pop/rock. Symfonische metal wordt ook vaak gebruikt, omdat het wel veel sferische invloeden heeft uit de progwereld maar meestal niet het technische en ingewikkelde aspect.

De eerste reacties op en recensies van “Strange Release” zijn opvallend positief. Ook ik deel die positieve reactie, maar een echte doorbraak of bekendheid is nog niet echt van toepassing. Kunnen jullie dat wel merken in de cd verkoop?

We merken het in zoverre dat er zeker vlak na de release al flink wat cd’s verkocht zijn, terwijl de promotie vrijwel alleen plaats vond in de vorm van mond tot mond reclame en Facebook. We hebben zelfs ergens de titel ‘Beste album van 2013’ weten te veroveren met “Strange Release”! Dat terwijl de meeste recensies nog moeten komen! De meest enthousiaste kopers van ons album steunen ons ook vrijwillig door een foto van de ontvangen cd op Facebook te plaatsen, en dat leidt ook steeds weer tot nieuwe geïnteresseerden.

Petra Honing - Equisa

Jullie doen ook mee aan de Metal Battle en zijn inmiddels doorgedrongen tot de halve finales. Hoe zijn jullie in die wedstrijd verzeild geraakt?

We hebben her en der erg toffe verhalen gehoord over de Metal Battle, dus hebben we ons simpelweg ingeschreven. Hoewel we met vorige bandjes ook aan dergelijke wedstrijden mee hadden gedaan en er eigenlijk al een beetje van afgekickt waren, voelden we dat we met Equisa er iets sterker voor stonden. We hadden echter absoluut niet het idee dat we wat zouden winnen (voornamelijk omdat we te soft zijn voor de gemiddelde metal-liefhebber), maar wonder boven wonder zijn we door tot de halve finales!

Wat zijn de toekomstplannen op lange termijn?

We zijn al een tijdje rustig op ons gemak bezig aan een volgend album. Verder blijven we natuurlijk bezig met het promoten van ons eerste album. Binnenkort hebben we ons eerste akoestische optreden en er komt ook nog een tweede single met videoclip uit. Genoeg te doen dus!