Interview en redactie: Ruard Veltmaat
Datum: 16-4-2013

Al in November van 2012 was onze recensent Fred Nieuwesteeg positief over de Twentse band Gate 6 en hun debuutalbum “God Machines”. Nadat eigen drukke recenseerwerkzaamheden er voor zorgden dat Ruard Veltmaat het album nog niet beluisterd had, kwam daar begin 2013 verandering in. Enkele dagen lang zat de cd van Gate 6 vast in Ruard’s cd speler, om er met moeite weer uit te komen. Er lag nog meer promomateriaal te wachten, maar eigenlijk wilde hij continu blijven luisteren. Na een paar dagen liet het album hem nog steeds niet los en bleef Ruard met een aantal vragen zitten. Want wat een futuristisch onderwerp en opmerkelijke formatie heeft de band ondergaan! Juist om die reden klom Ruard in de pen om wat meer achtergrond informatie over de band te verzamelen. Tony ten Wolde en Erik Masselink wilden maar wat graag een paar vragen beantwoorden. Hoe vriendschappen, hobby’s, angst voor de virtuele toekomst en liefde voor muziek kunnen zorgen voor een prachtig Nederlands product!

Gate 6

Gate 6 is een band die is samengesteld uit de restanten van drie bands: Symmetry, Marathon en Barstool Philosophers. Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?
TtW: Eigenlijk heeft een goede vriend van mij (en nu van ons allen), Erik de Boer ons samengebracht. Jan Koster (toetsenist) en ik hadden in een eerder stadium al ongeveer tien nummers geschreven toen we het gevoel kregen dat er meer in het project zat. Zoals gewoonlijk ga je dan eerst op zoek naar een zanger. Na wat zangers op auditie te hebben gehad, sprak ik Erik de Boer en die maakte me erop attent dat Erik Masselink op dat moment zonder band zat. Erik en Erik zijn ex-Symmetry bandmates. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen en dat bleek goed te klikken, hoewel Erik wel wat tijd nodig had om aan de muziekstijl te wennen. Ik kende Jacques Suurmond, onze bassist nog uit mijn Marathon-tijd en Erik kende Martin Kuipers nog uit Symmetry. Een paar telefoontjes en gesprekken verder was er een band gevormd.

Kunnen jullie de band nog wat verder voorstellen door wat te vertellen over de bandleden?
EM: Tony is Manager Business Development bij een internationaal bedrijf in M2M communicatie software. Van origine is hij gitarist, maar heeft jarenlang toetsen gespeeld bij Marathon. De liefde voor gitaar is echter nooit weggeweest en na Marathon heeft hij die weer van stal gehaald.
Jan Koster heeft een eigen klussenbedrijf en is onze toetsenist. Jan is echter ook een uitstekend gitarist en heeft dat jarenlang gedaan in andere bands waaronder Isolation. Erg handig dat ze beiden zowel gitaar en toetsen beheersen. Ik zelf ben Sales Manager bij een ICT bedrijf. Ooit begonnen als zanger in een rock-coverband met repertoire van onder andere DeepPurple, BlackSabbath, IronMaiden, Journey, BonJovi, Whitesnake, Queen en noem er nog een paar. Covers gaan op den duur vervelen en mede daarom ben ik Symmetry gestart. Martin Kuipers onze stand-in drummer, is geboren inclusief twee drumstokken. Hij drumt 24uur per dag, zit in vier (of vijf) bands, waaronder de Barstool Philosophers en klust ook nog bij als… drummer! Martin ken ik natuurlijk goed uit onze Symmetry periode. Bas Hoebink (Barstool Philosophers) is onze stand-in bassist en gaat ons vergezellen op het podium. Bas is Graphic Designer bij een Webdesign bedrijf en heeft ook het artwork gemaakt van onze cd. Bas was onze bassist in Symmetry en mijn mede filosoof en filmmaat.

Hoe is het album tot stand gekomen?
EM: Tony en Jan zijn al ruim twintig jaar vrienden, maar hadden samen nog nooit muziek geschreven. Na de Marathon en Isolation split-up was het dan eindelijk zover.  Symmetry was kort daarna ook overleden en ik zat thuis te genieten van mijn oude dag tot ik werd gebeld door Tony op advies van Erik de Boer. Ze hadden toen al aardig wat stukken liggen. Mijn stijl gaat toch behoorlijk meer richting de metal maar de chemie was er direct. Eerste nummers waren Casualties en God Machines en in die stijl zijn we eigenlijk automatisch verder gegaan.

Welke bands/artiesten zijn jullie inspiratiebronnen?
TtW: We zijn alle drie opgegroeid met de metal van de jaren ’80 zoals Black Sabbath, Iron Maiden, Judas Priest, Journey, etc. Vandaar uit zijn we alle drie in de prog terecht gekomen, maar wel in onze richting. Erik is absoluut van de heavy prog en metal, waar ook Symmetry voor stond en luistert ook veel naar bands waarvan de zanger vaak klinkt als een schuurmachine. Mijn smaak is wat rustiger met veel Saga, Rush en wat nieuwere progbands zoals bijvoorbeeld Frost. Jan’s smaak ligt weer veel meer in richting van Amerikaanse bands als Toto en Journey.

Het conceptverhaal van het album is futuristisch, opmerkelijk en fascinerend tegelijk. Kan je het concept eens uitleggen en hoe kwamen jullie op het idee om daar een album rond te produceren?
EM: Introspectie fascineert mij. Waarom maken we keuzes, bewust en onbewust. De ziel, de spirituele component van mensen. Bestaat die? Ik heb er al veel over geschreven ook in de Symmetry periode. Het beangstigt mij dat het steeds moeilijker wordt om eigen keuzes te maken. Tegenwoordig worden we bewust gemonitord door allerlei instanties en onbewust worden onze gedachten ge-upload door alle social media. Even samenvoegen en klaar is het dossier. Zoekmachines sturen je nu al een bepaalde richting op die past bij je zoekgedrag. Het duurt niet lang meer en we moeten allemaal betalen voor vrij internet. Het zou best eens kunnen dat het internet intelligent wordt, zelfbewust en beslissingen gaat nemen die we zelf niet meer in de hand hebben. “BladeRunner” vind ik een briljant voorbeeld als film. De Nexus-6 is nog steeds een machine, maar met geïmplanteerde herinneringen. Ethische kwesties? Daar maakt men zich pas druk om als het te laat is. Veel teksten gaan over het introspectieve vermogen dat wij hebben als mens. Ik geloof niet dat men met een machine die stap kan maken. Tony kwam met het stukje intro-tekst van God Machines en daar is het idee geboren.

Jullie hebben bewust de productie van het album in eigen hand gehouden?
TtW: Nee, niet op de manier dat van tevoren vast stond dat we het zelf zouden gaan doen. We hebben wel rond gekeken naar professionele mixing and mastering, maar ons type muziek kun je volgens mij niet mixen op basis van een nummer per dagdeel, omdat er teveel detail in zit. We zijn op weg geholpen door Erik de Boer (daar is tie weer) die ook voor ons de drums heeft opgenomen. Daarna zijn we er zelf aan gaan sleutelen. Ik was wel huiverig voor het eindmixen en masteren, dat we overigens op een totaal onconventionele wijze hebben aangepakt. We zijn erg tevreden met het resultaat.

Gate 6 - God Machines

Hoezo hebben jullie het album ‘onconventioneel’ opgenomen?
EM: We hebben het album in feite tegelijker tijd gemixt en gemastered, met andere woorden; het eindmixen en masteren waren niet twee gescheiden processen. Dit heeft als voordeel dat je direct kunt ingrijpen als er iets uit de mix verdwijnt en dat het mogelijk is het eindproduct te vergelijken met andere mixen. Werkte heel cool. We zijn meer dan tevreden over het eindresultaat.

Hebben jullie überhaupt gezocht naar een platenmaatschappij of zijn jullie tevreden met deze situatie?
TtW: Nee, we zijn niet eens op zoek geweest. Ik denk dat voor een eerste release een platenmaatschappij niet veel meer had kunnen doen dan we nu zelf hebben gedaan. Het meeste is bij mij thuis opgenomen, zodat een opnamebudget niet echt een probleem was (drie dagen voor de drumruimte: € 35,-). Verder hebben we nog veel goede contacten in Nederland en Duitsland. Voor de UK hebben we een promotiedeal gesloten met Two Side Moon.

We zijn nu al bijna weer een half jaar verder na de release van het album, zijn jullie een beetje tevreden met de reacties op het album?
EM: Boven verwachting eigenlijk. Geweldige reacties voor iets wat eigenlijk een uit de hand gelopen projectje is. We zeiden al tegen elkaar “zo meteen moeten we ook nog live spelen”!

Jullie zijn in eerste instantie ook wel wat bescheiden geweest met het opsturen van promo’s naar de media?
EM: Ja eigenlijk wel. We vonden ons eigen materiaal best oké, maar een cd opnemen stond niet in de planning. Studio’s hebben we wel gezien, en de ‘main’ bandleden, Jan, Tony en ik hebben een drukke baan en gezin. Echter, Tony heeft een eigen opnameruimte thuis en ja als je dan één keer bezig bent dan maak je het ook af. Uit de Symmetry/Marathon tijd kenden we nog een aantal mensen, je stuurt eens iets op en voor je het weet krijg je van alle kanten leuke reacties. Zo zie je maar weer, het internet heeft ook een positieve kant, hahaha!

Ik zag op jullie site dat jullie je nu wat meer gaan toeleggen op de rest van Europa?
EM: We hebben eerst Europa vaste land gedaan en met name Duitsland gaat als een speer en we zijn nu bezig met UK en USA.

Treden jullie vaak live op en zijn er überhaupt veel mogelijkheden tot optredens?
TtW: Nou, sterker; we hebben nog nooit opgetreden! Ons eerste concert wordt ProgPower Europe in oktober. We hebben redelijk veel ervaring met live spelen in onze vorige bands, maar aangezien Jan en ik nu beiden een ander instrument bespelen, zal dat nog wel even stressen worden. Voor wat betreft de mogelijk tot optreden, die mogelijkheden zijn er genoeg.

Gate 6 (2013)

Hadden jullie vooral het succes van het album en aanvragen voor optredens niet voorspeld dan?
EM: Nee, echt niet. Probleem is alleen dat het ons aan tijd ontbreekt. We hebben nog ongeveer twintig weken tot ProgPower en we hebben nog niet eens een repetitieruimte. Maar goed, dat zal wel goed komen. We hebben zelfs een aantal ‘live -aanvragen uit Duitsland zelfs afgezegd. In verband met onze drukke banen schiet het repeteren en nog al eens bij in en dat maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Dan zal de eerste oplage van de cd al bijna uitverkocht zijn?
EM: Sterker, de eerste oplage is al bijna op. We hebben er nog dertig over. Downloaden via Bandcamp gaat echter nog veel beter (ja tijden veranderen, alweer dat internet) dus een tweede oplage gaat er waarschijnlijk niet komen. Als er nog fans zijn die een fysieke kopie willen, moeten ze meedoen met de wedstrijd of snel bestellen. Maar Bandcamp is natuurlijk een goed alternatief!

Zijn jullie al weer bezig aan een nieuw album?
EM: Er is al weer een aantal ideeën zowel van Jan en mij. Ik heb even gekeken en er staan zo’n twintig riffs is mijn mobiel. Ik weet zeker dat Jan een vergelijkbare hoeveelheid ideeën ergens op zijn harde schijf heeft staan. Ik zing ideeën altijd in op mijn smartphone als ze voorbij komen. Is wel vrij gênant om terug te luisteren, maar het werkt wel. En er liggen nog vrij veel dingen die de eerste cd niet gehaald hebben. Waarschijnlijk zullen we daar nog wel stukken van gebruiken. We zijn er echter nog niet aan toe gekomen om er nummers van te maken en dat zal de eerste tijd ook nog wel niet gebeuren. Eerst natuurlijk onze nummers van “God Machines” weer leren spelen.

Natuurlijk houden we jullie lezers op de hoogte!