Interview en tekst: Ruard Veltmaat
Dromen, Denken, Durven, Doen! De titel van de door Raaltenaar Hans Groen gecomponeerde symfonische rockopera spreekt voor zichzelf. Aan die rockopera zal een aantal gevestigde namen in de muziekwereld hun opwachting maken. Onder anderen Cindy Oudshoorn van Kayak, Cor Bakker op piano en Ernst Daniël Smit hebben al definitief toegezegd mee te doen met het spektakel. Aangetrokken door een verwachtingsvol artikel in mijn regionale dagblad besloot ik contact te zoeken met mijn plaatsgenoot om verder te informeren naar zijn dromen, gedachten, ondernemersgeest en doorzettingsvermogen. Voorafgaand het interview kreeg ik nog een demo van Hans, waar een korte impressie wordt gegeven van het concert. Invloeden van Kayak en Camel zijn duidelijk aanwezig, ook niet zo gek gezien het feit dat Joost Vergoossen, gitarist van Kayak,verantwoordelijk is voor de gitaarpartijen. Dat hij in die partijen driftig aan het strooien is met solo’s werkt het Kayakgevoel dan ook dubbel en dwars in de hand.
Ik word op de ochtend van het interview hartelijk welkom geheten door Hans, die op dat moment buiten staat te kijken naar omvangrijke werkzaamheden voor zijn deur, waar een compleet nieuwe riolering wordt gegraven. Binnen is er verse koffie. Na elkaars passie voor symfonische muziek te hebben gedeeld, besluit ik maar eens door te vragen naar zijn persoon en het omvangrijke project.
Vertel eerst eens wat over jezelf Hans!
Ik ben al vroeg in aanraking gekomen met muziek. Al ruim voor mijn 10e verjaardag zat ik elke dag achter de toetsen en heb daar nooit meer afscheid van genomen. Het ging mij allemaal makkelijk af en daardoor heb ik een dusdanige passie ontwikkeld waardoor ik muziek ben gaan studeren. Ik heb gestudeerd aan het Stedelijk Conservatorium Zwolle en aan het Tilburgs Conservatorium de studie keyboards en synthesizers. Ook heb ik klassieke (kerkorgel) en lichte (pop/jazz) muziek gestudeerd. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en mijn hoofdinkomen is nu het geven van muziekles. Daar ben ik een volle werkweek mee bezig en heb zelfs een wachtlijst voor aankomende studenten. Eén van de bekendere leerlingen die ik pianoles heb gegeven is Maaike Jansen, winnares van ‘So You Wannabe a Popstar 2007’. Daarnaast doe ik allerlei projecten, zoals het componeren van muziek voor televisie en radioreclame, maar ook heb ik jarenlang leiding gegeven aan een Bigband. Ook heb ik de muziek gecomponeerd voor “Vecht voor vrede”, een project met groot orkest en koor. In 2006 heb ik het project ‘Dissonant – Kanker Leeft!’ gecomponeerd, een multimediale theaterproductie over de ziekte kanker. Verder heb ik een aantal rockmissen geschreven en de muziek gecomponeerd en uitgevoerd met een orkest en koor ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Basiliek Heilige Kruisverheffing hier in Raalte.
Behoorlijk gevarieerd dus, maar waar is de link met symfonische rock dan?
Ik ben van jongs af aan al aangetrokken door symfonische muziek. Het is allemaal begonnen met Camel en Marillion, maar ook een band als Kayak heeft mij altijd geïnspireerd. Aan de hand van die bands is de interesse voor progrock uitgegroeid, hoewel ik ook liefhebber ben van een band als Toto. Dat kan je natuurlijk niet volledig onder ‘symfonisch rock’ plaatsen, maar het heeft wel veel raakvlakken. De toetsenist en grondlegger van die band, David Paich, is iemand die mij geïnspireerd heeft.
Die liefde voor progressieve rock heeft mij nooit los gelaten. In heel veel projecten die ik opgezet heb, gebruik ik symfonische rock als uitgangspunt. Daarbij hoort een goed toetsen tapijt, maar ook briljante gitaarsolo’s en dynamische drumpartijen.
Wanneer ben je begonnen met het schrijven van de rockopera “Dromen, Denken, Durven, Doen!”
Dat speelt al heel lang, maar om precies te zijn ben ik 4 a 5 jaar geleden met het schrijven begonnen. In de loop der tijd wordt een idee complexer en uitgebreider, met allerlei partijen voor instrumenten anders dan de toetsen. Ik heb dus alle arrangementen geschreven, van de drums tot aan de gitaar en basgitaar, maar ook het orkestrale gedeelte. In mijn eigen studio kan ik met behulp van synthesizers en computer heel veel ontwikkelen, hoewel je het perfecte geluid van de afzonderlijke instrumenten natuurlijk nooit kan benaderen. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden dat ik het stuk moest schrijven voor een heel orkest, hoewel ik natuurlijk niet altijd kon inschatten of een viool of cello een bepaalde partij ook zo kan uitvoeren zoals ik in gedachten had. Maar ik laat in deze rockopera nog genoeg ruimte over voor de dirigent van het Noordpool Orkest, Reinout Douma of zijn muzikanten. De hele opera staat stevig in de steigers, maar ik wil ook graag dat er ruimte overblijft voor ideeën van andere muzikanten. Veel muzikanten, zoals een saxofonist en diegene die de Hammond gaat spelen, krijgen flink wat ruimte om te soleren. Zo zal de gitarist die we gaan gebruiken in de opera ook een belangrijke rol krijgen. Ik wil dat die flink wat inbreng heeft in het spelen van zijn partijen. Er mogen, sterker, er moéten veel solo’s zijn waar ook ruimte is voor het fel opvoeren van de snaren. Het zal geen ‘progmetal’ worden, maar naast het geluid van het orkest moet er echt een dikke stempel van symfonische rock opliggen.
Waarom heb je het Noordpool Orkest benaderd?
Nou, dat orkest is het tweede grote na het Metropole Orkest, maar makkelijker te benaderen en financieel ook haalbaar. Daarnaast moet het orkest ook nog aan de weg timmeren, vandaar dat het de meest logische, maar ook gevoelsmatig de beste keus is.
In het krantenartikel in de Stentor wordt een beetje de indruk gewekt dat het verhaal van de rockopera erg gericht is op de ondernemers in Nederland en dat het daardoor ook aantrekkelijk is gemaakt voor diezelfde ondernemer en zijn zakenrelaties om de show te bezoeken. Ik kreeg daar een beetje een elitair gevoel bij. Of je alleen om die reden naar een rockopera zou gaan. Hoe denk jij daar zelf over?
Hoewel tekstueel het idee achter de rockopera in eerste instantie anders was, heb ik samen met de tekstschrijvers Joke Zwaal en Willem Verdaasdonk het verhaal omgegooid, want mijn plannen waren in eerste instantie zo ambitieus dat het waarschijnlijk niet realistisch was om dit financieel rond te krijgen. Symfonische rock heeft natuurlijk niet de stempel dat het makkelijk verkoopt. Omdat ik naast het orkest bijvoorbeeld ook een goede licht- en lasershow wil, gaat dat allemaal wel in de papieren lopen, en hoewel ik goed kan leven van mijn beroep, kan ik zo’n enorm financieel risico niet alleen dragen natuurlijk. Daarvoor moesten we het concept en de verhaallijn wat aanpassen, hoewel er artistiek en muzikaal absoluut geen concessies zijn gedaan aan het eindproduct. Het verhaal gaat over een zoon die het succesvolle bedrijf van zijn vader overneemt met alle gevolgen van dien. Omdat dit verhaal veel ondernemers zal aanspreken, hebben we besloten ons daar sterk op te richten om het project financieel rond te krijgen. Daar ben je als passievolle muzikant natuurlijk niet mee bezig. Dan ben je alleen maar bezig met creativiteit en niet met zakelijke aspecten. Aan de ene kant is het maar goed ook dat ik zakelijke hulp krijg van zowel mijn zakenpartner in dit project, Rienk Vos van ODP Business Events, als mijn echtgenote, want geldzaken interesseren mij dus helemaal niets. Gelukkig heb ik een lieve vrouw, die ondanks dat ze mij dit allemaal gunt, mij ook af en toe corrigeert, want anders zou het financieel zo hier en daar gigantisch uit de hand lopen. Je moet het zo zien: het financiële aspect sluit ook een beetje aan bij het thema ‘Dromen, Denken, Durven, Doen!’
Met de deelname van Cor Bakker en Ernst Daniel Smid, de Nederlandstalige zang op de demo en het orkest ben ik bang dat de rock opera een beetje een musicalachtige aanpak krijgt, hoe zie je dat zelf?
Tja, ik kan me het wel enigszins voorstellen dat je dat verwacht, hoewel de aanpak heel anders zal zijn. Bij een musical heeft het decor vaak een grote rol, wij zullen dat nauwelijks gebruiken. Bij “Dromen, Denken, Durven, Doen!” zullen alleen het orkest en de muzikanten te zien zijn op de bühne en verder blijft het podium sober. De Nederlandstalige tekst is bewust gekozen zodat iedereen het verhaal kan volgen. In zekere zin is het wel origineel natuurlijk, want het is bijna nooit gebeurd in het verleden. Wat dat betreft sluit het dus wel goed aan bij het gedachtegoed van Progwereld, hahaha! Verder is de stempel van Symfonische rock erg aanwezig, men zal regelmatig worden verrast met een stevige gitaarsolo of toetsentapijt die in de musicalwereld nauwelijks aanwezig zijn. Zo heeft bijvoorbeeld Ton Scherpenzeel de grote lijnen al beluisterd en aangegeven dat er een grote sfeer van Kayak en Camel om de muziek hangt.
Hoe zal de muziek worden ingevuld? Wie gaat welke instrumenten spelen buiten de taken van het orkest?
Cor Bakker zal natuurlijk het merendeel van de piano en toetsen verzorgen. Daarnaast komt er een Hammondorganist en ik ben nog bezig daar een specialist voor te zoeken. Op gitaar hen ik meerdere mensen nodig, maar ik hoop dat Joost Vergoossen van Kayak de leadgitaar gaat spelen. Hij heeft dat ook al voor de demo gedaan en zijn solo’s zijn weergaloos. Daarnaast zal ook de gitarist van het orkest een grote rol spelen natuurlijk. De drummer zal waarschijnlijk die van het orkest worden, maar waar hij normaal gesproken een ondergeschikte rol heeft, zal hij nu meer vrijheid krijgen voor solo’s en hier een daar een stevige ‘heavy fill’. Voor de achtergrondzang heb ik de dames van Three-ality vastgelegd.
Speel je zelf helemaal niet mee dan?
Nee. Daar heb ik bewust voor gekozen. Ik heb even met de gedachte rond gelopen om de Hammond zelf te spelen, maar dat doe ik, mits er niemand ziek wordt, niet. In het verleden heb ik te vaak meegespeeld in een orkest of band en had daar ook vaak de leiding, maar nu wil ik van dit concert genieten. De dirigent van het Noordpool Orkest krijgt de leiding die avond, tot aan de generale repetitie zal ik mij volledig bemoeien met alle details, maar op de avonden zelf wil ik alleen maar genieten, het liefst op een onopvallende plek in de zaal.
In de planning liggen twee shows op 18 en 19 Juni 2011, hoe gaat het er allemaal uitzien?
Ja, zoals het er nu uitziet gaan we twee shows spelen, met elke dag plaats voor 900 personen. Het wordt een volledig gevulde avond en middag, op de zondag spelen we namelijk s’middags. Bij de shows serveren we ook hapjes en drankjes, dat zit allemaal bij de prijs in. Als die twee dagen succesvol zijn verlopen hopen we uiteraard meer shows te kunnen verzorgen, maar dat is nog afwachten natuurlijk. Ik wil wel nadrukkelijk zeggen dat het natuurlijk niet alleen voor ondernemers en zakenpartners bedoeld is, maar ook voor de muziekliefhebber. Er zal genoeg te beleven zijn op gebied van geluid en licht, dus hoe meer muziekliefhebbers er zitten, hoe beter! Ik hoop dan ook veel lezers van Progwereld te mogen verwelkomen!
Voor meer informatie rondom Hans Groen, zie de website. Hier staan ook wat geluidsfragmenten van de rockopera op. Druk op ‘play’ in de linkerhoek.
Voor meer informatie rondom de rockopera, zie de website van het project.
Houdt de nieuwssite van Progwereld goed in de gaten, want regelmatig zal er nieuws rondom dit project verschijnen en wanneer de voorbereidingen voorspoedig verlopen, hebben Hans Groen en Progwereld in het voorjaar nog een mooie actie in petto voor trouwe lezers van Progwereld!