Interview en tekst; Ruard Veltmaat
Datum: 5-2-2013
Nederland heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd met het voortbrengen van symfonische metalbands met zingende frontvrouwen. Ik strooi maar even met een paar namen: Within Temptation, Epica, Delain en After Forever. Niet de minste namen in het genre. Bijna logisch is het gegeven dan dat veel beginnende bands zich op deze stroming storten, omdat het succes dan voor de hand ligt. Maar zo logisch is dat welslagen niet, want Nederland kent ook veel ‘net niet’ bandjes in hetzelfde genre. Ik was dan ook blij verrast toen ik de cd “Disguise In Darkeness” ontving van de Friese band die de ambitie heeft de gevestigde namen te evenaren. In mijn recensie leg ik de link met Nightwish en Delain en één van de geheime wapens is de zang van Claudia Edwards van Muijen. Samen met haar uitstekende partners in muziek is Lyonite een band om rekening mee te houden. Eentje die nog heel ver kan komen in de muziekwereld. Daarom besloot uw recensent maar eens contact te zoeken met de band om een paar kennismakingsvragen te stellen. Toetsenist Maikel en zangeres Claudia geven dan ook graag antwoord!
Hallo Lyonite! Kunnen jullie je even voorstellen aan de lezers van Progwereld?
Maikel: Hallo Progwereld! Wij zijn Lyonite, een symfonische progmetal band uit het hoge noorden van Nederland, ontstaan in 2008 uit een gezamenlijke drang om sterke melodische metal met inhoud te maken. Wij zijn Claudia (zang), Mathijs (drums), Wolf (gitaar), Ale (bas) en Maikel (toetsen) en we zijn inmiddels ruim drie jaar actief in de huidige formatie.
Jullie zijn nog een piepjonge band en lijken allemaal nog aan het begin van een maatschappelijke carrière te staan of studeren zelfs nog?
Maikel: Ja dit klopt. We zijn begonnen in 2008, toen we allemaal nog op de middelbare school zaten. Denk aan een paar 17 en 18 jarige jongelingen met een duidelijke visie van hoe ze muziek willen maken. Die visie is hier en daar wat bijgeschaafd, maar de kern is altijd hetzelfde gebleven. Muziek met inhoud, zowel in de muziek zelf als in de teksten.
Wat betreft onze maatschappelijke carrière, we zijn inderdaad allemaal nog studenten met bijna allemaal een bijbaan er naast. Druk en financieel niet al te breed dus. Maar dit heeft ons niet weerhouden om onze grootste hobby uit te oefenen. We zijn dan ook extra trots op het feit dat we zowel onze eerste ep als nu ons debuutalbum in eigen beheer uitgebracht hebben.
Qua muzikale geschiedenis is er niet heel veel te vertellen. Ik (Maikel) heb voor Lyonite samen met Wolf, Claudia en mijn broer een korte tijd in een bandje gezeten genaamd Mindbreak Melodies. We speelden voornamelijk covers. Daarnaast heb ik met Mathijs en Jornt, onze voormalige gitarist, in een schoolband genaamd Section 8 gezeten waarin we ook voornamelijk covers speelden. Met deze schoolband hebben we welgeteld één eigen nummer geschreven. Beide bands waren van relatief korte duur, maar hebben zeker wel een bijdrage geleverd aan hoe wij uiteindelijk allemaal bij elkaar gekomen zijn.
Waar komt jullie bandnaam vandaan?
Claudia: We wilden een bandnaam hebben waar verder nog weinig betekenis aan zat, maar tegelijkertijd wilden we niet zomaar een woord als bandnaam gebruiken. Na een tijdje gebrainstormd te hebben kwamen we op het woord Lyonite wat wij een soort eigen betekenis hebben gegeven. Het is gebaseerd op een combinatie van drie woorden. Lion, Dynamite en Unite. De kracht en trots van een leeuw, explosiviteit van dynamiet en het laatste woord, Unite, erin verweven omdat we de band hoe dan ook altijd als een groepsproces zien. We maken de muziek met zijn allen.
Jullie hebben eerder al een ep uitgebracht en nu een volledig album. Hoe is die laatste tot stand gekomen?
Claudia: Tja… Een album uitbrengen is denk ik de grootste wens van elke beginnende band. We hebben inderdaad zo snel mogelijk een ep opgenomen om te kunnen laten zien wat we doen, maar het hoofdzakelijke doel is altijd een album uitbrengen geweest. We hebben hier wel de tijd voor genomen, omdat het kon.
Deze cd is in eigen beheer uitgebracht, in samenwerking met stichting Metalization. Kunnen jullie daar wat over zeggen?
Maikel: Een album zo veel mogelijk op eigen kracht uitbrengen is natuurlijk het mooiste wat er is. Daarnaast was het voor ons ook de meest toegankelijke manier om dit aan te pakken. Onze samenwerking met stichting Metalization geeft ons een ‘edge’ op het gebied van promotie. Zij zorgen er veelal voor dat ons album bij de juiste personen terecht kan komen. Onze samenwerking met Metalization brengt zowel voor ons als voor hen eigenlijk alleen maar voordelen met zich mee. We zouden gek zijn om daar geen gebruik van te maken.
Jullie muziek kent veel overeenkomsten met Nightwish. De orkestrale elementen, de zang van Claudia, de riffs, zijn jullie allemaal liefhebber van die muziek?
Maikel: Dat mensen veel overeenkomsten horen met Nightwish zal zeker geen van ons vervelend vinden. Om vergeleken te worden met zo’n grote naam is een hele eer. Daarnaast is het zeker een band waar we allemaal wel naar luisteren. Toch is Nightwish niet onze grootste inspiratie.
Wat zijn jullie grote voorbeelden in de muziek en welke bands spelen een grote rol in jullie ontwikkeling als muzikant?
Maikel: Bands als Sonata Arctica, Circus Maximus, Seventh Wonder en vooral Dream Theater zijn onze grootste bronnen van inspiratie. Verder hebben we een redelijk uiteenlopende smaak onder de bandleden. Zo zijn Ale en ik wat meer progrock en progmetal georiënteerd. Denk aan bands als Threshold, Shadow Gallery, Ayreon en Transatlantic. Wolf is meer fan van het epische symfonische werk van bijvoorbeeld Epica of Nightwish. Mathijs luistert veel naar melodische metalbands als Pagans Mind, Versailles en DGM. Claudia zit meer in de metalcore hoek. Haar favoriete band is August Burns Red.
Welke invloeden horen jullie zelf veel in jullie album “Disguised in Darkness”?
Maikel: Voor ons is het erg lastig om echt invloeden te horen in de muziek die we zelf geschreven hebben. We luisteren er naar als onze eigen muziek. Ondanks dat het onvermijdelijk is dat onze muziek ergens op zal lijken is die vergelijking voor ons moeilijk te maken omdat we de muziek door en door kennen.
Wie is (of zijn) de grote masterminds achter de muziek, of hebben jullie allemaal jullie inbreng na bijvoorbeeld een jamsessie?
Maikel: Het schrijven van de muziek is bij ons wel echt een groepsproces. Als ik naar het album luister, hoor ik ook invloeden en specifieke elementen die van ons allemaal afkomstig zijn. Het begin van een nieuw nummer is meestal wel van Wolf of mij afkomstig, maar de anderen vullen hier te veel op aan om te zeggen dat Wolf en ik de masterminds achter de muziek zijn. Deze manier werkt in elk geval erg goed voor ons.
Een vraag aan Claudia: in mijn recensie schrijf ik dat je nu al een fantastische stem hebt, maar dat je die mijns inziens nog veel verder kan ontwikkelen. Hoe denk je daar zelf over en volg je nog zanglessen?
Claudia: Ik wil mijn stem zeker nog verder ontwikkelen. Ik wil ook graag zanglessen maar heb nog niet de juiste docent gevonden. De rest van de band: “Het is mooi om te horen wat een vooruitgang Claudia al geboekt heeft als je de ep en dit nieuwe album naast elkaar legt. Ze is al ontzettend verbeterd en zal alleen maar nog beter worden. Dit geldt overigens voor ons allemaal natuurlijk!”
Schrijf jij, (Claudia) ook de teksten?
Claudia: Ale, Maikel en ik zijn de schrijvers van de band. Over het algemeen schrijft Maikel het meeste materiaal, omdat hij dingen vaak net wat beter kan verwoorden dan ik. De ideeën voor teksten die ik heb werk ik ook meestal samen met Maikel of met Ale uit. Wij drieën werken ook onderling wel veel aan elkaars teksten. Door kritisch naar elkaar te kijken en ideeën te delen komen we vaak op dingen uit waar we in ons eentje waarschijnlijk nooit op uitgekomen waren.
Qua thema’s hebben we het op het album vrij breed gehouden. Zo komen onderwerpen als Griekse mythologie en de strijd tussen engelen en demonen voor, maar tegelijkertijd ook toegankelijkere dingen als bedrog, verleiding, wraak en liefde komen in de teksten voor. Waar we eigenlijk alle drie altijd een beetje mee spelen bij het schrijven van de teksten is enerzijds een verhaal te vertellen waar de luisteraar in meegenomen wordt, maar anderzijds ook over hele herkenbare emoties te schrijven. Op deze manier hebben de teksten vaak een dubbele betekenis en kan iedereen het interpreteren zoals hij of zij dat wil.
Redelijk opvallend vind ik de prima productie kwaliteit van jullie album. Het geluid is erg mooi opgenomen en goed gemixt. Wie is daar voor verantwoordelijk en hoe komen jullie bij hem/haar?
Maikel: Wij zijn zeker erg trots op de productie! Het album is gemixt en gemasterd bij Double Impact studios, waar we ook de drums en de zang opgenomen hebben. De overige instrumenten hebben we bij Wolf thuis opgenomen. Hij doet de opleiding sounddesign en is hier al aardig vaardig in. Het is een gigantisch voordeel als een van je bandleden ook nog eens verstand heeft van opnemen en studiotechniek.
Hebben jullie al veel optredens gehad en is jullie agenda al goed gevuld voor het komende jaar?
Maikel: Over het algemeen is voor ons één optreden per maand gemiddeld. We streven natuurlijk nu, na het uitbrengen van het album, naar meer optredens dan eens per maand en deze komende maanden zien er ook veelbelovend uit voor ons. Voor precieze details kun je het beste de website en ons facebook in de gaten houden.
Wat zijn jullie ambities op korte en op lange termijn? Zijn er bijvoorbeeld nog plannen voor een clip of iets dergelijks?
Maikel: Er zijn zeker plannen voor het komende jaar! We streven naar meer optredens, maar niet alleen meer, ook verder weg van huis. Met behulp van dit album als visitekaartje en de samenwerking met Metalization zien wij daar zeker mogelijkheden toe.
Hebben jullie nog een boodschap voor de lezers van progwereld?
Claudia: Hou ons in de gaten op de website en facebook!