Interview Marcela Bovio, naar aanleiding van haar eerste soloalbum: “Unprecedented”
Vrijdag 23 september 2016 (tijdens FemME 2016)
Door: Mario van Os
Marcela Bovio is geboren op 17 oktober 1979 in Monterrey, Mexico. Samen met haar zuster Diana is Bovio al heel vroeg begonnen met muziek. In Mexico speelden ze al in lokale bands als Hydra en Elfonia. Via de “Human Equation” is ze door Arjen Lucassen ontdekt en naar Nederland gehaald, daar heeft ze zich ondertussen gevestigd in Tilburg en is getrouwd met Johan van Stratum waarmee ze samen in Stream Of Passion speelt en die haar persoonlijke manager is geworden.
Op 23 september 2016 heeft ze haar eerste soloalbum, “Unprecedented”, uitgebracht, dat ze op de vrijdagavond van FemME 2016 aan het publiek presenteert. Een paar uur voor deze show sprak Mario van Os met Marcela Bovio over haar album, het einde van Stream Of Passion en haar toekomstplannen.
Je hebt vandaag je soloalbum uitgebracht dat je zo meteen voor het eerst presenteert aan het publiek. Waarom heb je dit soloalbum gemaakt?
Ik heb dit eigenlijk al heel lang willen doen, maar om meerdere redenen is het er nooit van gekomen. Maar op een gegeven moment had ik zoiets van, nou is het wel tijd. Ik had eigenlijk ook heel lang geen idee wat ik wilde doen, want ik wilde van alles. Iets meer proggie, dan weer fusion of toch iets latin, maar ik kwam er niet uit. Daarom ben ik een keer met Joost van den Broek gaan zitten om wat ideeën te bespreken. Hij kwam toen met de suggestie om eerst maar eens na te denken over de bezetting. En zo kwamen we op het idee van een strijkorkest. Ik speel zelf ook viool en kan ook de arrangementen daarvoor schrijven. Daar was ik meteen heel erg enthousiast over en ik ben daar ook direct aan gaan werken.
Het is een heel ander album geworden dan we van jou gewend zijn, bijna een klassiek album.
Dat klopt, het is niet helemaal klassiek. De arrangementen zijn veel percussiever dan je normaal voor zo’n instrumenten hebt. En met zo’n kwartet kun je toch stiekem heel veel verschillende dingen doen. Mijn achtergrond is natuurlijk wel een beetje klassiek, dus ik snap die vergelijking.
Omdat het zo anders is, hoe denk je dat een publiek als vanavond (metal fans) dit gaan ontvangen?
Ik heb echt geen idee. Maar ik moet zeggen dat de reacties tot nu toe positief zijn. De plaat heb ik uitgebracht door middel van een crowd-funding actie en dat was overweldigend. Ik heb heel bewust een voorzichtig doel gesteld, want wat willen de metal heads nou met zo’n plaat. Ik heb ook heel expliciet een compleet nummer erbij gezet, zodat iedereen bij intekening al wist wat hij/zij kon verwachten en dat ze later niet teleurgesteld zouden zijn dat er geen gitaar bij zat, etc.
Volgens mij heb jij besloten om dit soloalbum te maken voordat het nieuws kwam dat Stream Of Passion uit elkaar zou gaan?
Ja, dat heeft niets met elkaar te maken. Ik was al veel langer bezig met mijn soloalbum en daar kan ik gewoon heel andere dingen in kwijt dan in een symfonische metalband, maar dat is juist een goede aanvulling.
Waarom gaan jullie met Stream Of Passion dan uit elkaar?
Tja … dat is een moeilijke beslissing geweest. Door de omstandigheden die er nu zijn, de mensen die we hebben, denken we dat we een bepaalde piek hebben bereikt met de band, het beste wat we met deze band kunnen bereiken. En dus willen we op dit punt stoppen, “quit while you’re winning” zou je kunnen zeggen. Er zijn met de huidige bezetting gewoon dingen die we niet kunnen. We kunnen niet allemaal zomaar twee maanden op toer. Een paar jaren terug hebben we een aantal mooie aanbiedingen gekregen, maar dat kon toen om allerlei redenen gewoon niet. We hebben allemaal een baan en andere verplichtingen en we zijn ook de jongsten niet meer, dus dat lukte gewoon niet. En als we dat soort dingen niet kunnen doen, gaan we als band ook niet meer verder groeien. En ieder van ons wil leuke dingen blijven doen en als dit dan niet verder komt, gaat het stagneren en ieders persoonlijke ontwikkeling in de weg staan. Het is een heel moeilijke beslissing geweest en we gaan nu ook op een goede manier uit elkaar. Iedereen blijft wel op de een of andere wijze met de muziek bezig. Stephan speelt in heel veel bands en geeft heel veel les, Jeffrey heeft een studio en heeft zijn Queen coverband en wij (Johan en ik) hebben ook veel plannen, dus dat komt ook wel goed.
Wat voor plannen heb je met dit album?
We gaan het natuurlijk promoten. Vanavond tijdens FemME beginnen we met de albumpresentatie, daarna staat er al een aantal solo-optredens gepland in Europa en nog een paar leuke dingen. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als ik ook naar Mexico of Zuid Amerika zou kunnen gaan. Toevallig kom ik net terug uit Zuid Amerika met The Gentle Storm, wat heel erg leuk was. Er spelen nog wel enkele dingen in de planning voor volgend jaar, maar dat kan ik nu nog allemaal niet vertellen. Als het zover is, laat ik het je zeker weten.
Je staat denk ik op een keerpunt in je muzikale carrière, nu Stream Of Passion stopt en je zojuist dit nieuwe album uit hebt gebracht.
Ja, maar ik blijf allerlei leuke dingen doen en naast dit en de Metal Factory heb ik ook nog een normale baan (in de ICT). Dat maakt het voor mij ook mogelijk om de dingen te doen die ik leuk vind en geen concessies te doen in mijn muziek. Ik wil nooit minder leuke dingen moeten doen voor het geld, dan begint het ook te veel op een baan te lijken. Ik ben ook koppig genoeg om mijn eigen dingen te blijven doen. Er zitten zeker nog mooie dingen in de pijplijn, maar daar kan ik nog niet over uitweiden.
Stream Of Passion geeft eind van het jaar zijn laatste show, kun je daar al wel wat over vertellen?
Ja, natuurlijk. Dat is op 28 december in Tivoli de Helling in Utrecht, waar wij al vijf jaar op een rij een eindjaarshow geven, tussen kerst en de jaarwisseling. Dus dat is ondertussen al een mooie traditie geworden en nu voor de laatste keer. Het is al uitverkocht, dus het wordt lekker druk. Ik hoop alleen dat alle trouwe fans hun ticket hebben kunnen krijgen, want die zie ik graag nog een keer terug. Het is ook een hele mooie manier om op deze wijze af te sluiten. Het wordt zeker een bijzonder optreden en erg emotioneel. Wellicht moet ik ook even een traantje laten.
Weer even terug naar je album, hoe kwam je aan het Dudok kwartet?
David en Judith hebben al eens een keer wat dingen ingespeeld bij Stream Of Passion. En toen ik op het idee kwam om met een strijkerskwartet te gaan werken, kwam ik heel snel bij hen uit. Een geweldig goed kwartet dat hoog aangeschreven staat. Maar ja, dan zie je een rits van prijzen die ze al gewonnen hebben in hun genre en dan hoop je dat ze ook met mij willen werken. En ja, gelukkig wel.
We hebben ook alles live in de studio opgenomen, dat vond het Dudok kwartet erg belangrijk. In twee dagen tijd hebben we het gehele album opgenomen, dan hoor je ook wat er gebeurt is in de studio. Geen aparte dingetjes opnemen, samples doen, allerlei stukjes inmengen en tot in de perfectie uit produceren en polijsten. Wij wilden het juist live en eerlijk laten klinken. Een paar takes voor een nummer, even terug luisteren en dan passen we het hier en daar nog wat aan en spelen het opnieuw. Maar dit kwartet is ook zo goed dat het bijna vanzelf gaat.
Je hebt zelf geen viool gespeeld op dit album?
Nee, dit kwartet is zo goed met hun violen, dat ik daar niets aan kan toevoegen.
Je hebt een hoge sopraan stem, die goed past bij zo’n kwartet.
Dank je, dat was ook mijn doel met deze muziek. Iets vinden waar ik mij in kan vinden.
Zo vind ik bijvoorbeeld het nummer Stars bijna klinken als een opera.
Dank je. Dat was ook een beetje mijn idee. Met het hele bombastische van de symfonische metal is het niet zo gemakkelijk om daarbij zo klassiek te gaan zingen. Ik vind dat persoonlijk niet passen en ook niet om daar mijn teksten in te passen. Daarom vond ik het heel geweldig om in een iets andere setting dit wel te kunnen doen. Het was mijn idee om een soort moderne aria te maken.
Ga je na dit album hier nog een vervolg aan geven, bijvoorbeeld een tweede soloalbum?
Oef … dat weet ik allemaal nog niet, maar ja zeker wel. Maar ik weet nog niet wat en hoe. Dit vond ik super leuk en zeer concreet en wat ik ook kan. Iemand heeft al het idee geopperd om iets te doen met een heel orkest. Maar ja, ik weet niet of ik dat kan. Arrangeren voor een compleet orkest is toch heel anders. Ik weet nog niet hoe, maar ja, anderzijds wist ik ook niet hoe je moest arrangeren voor een kwartet en nu wel. Dus je weet maar nooit. Maar volgens mij is dat iets moeilijker, maar ik leer snel.
Maar je zou je natuurlijk kunnen laten helpen bij het arrangeren?
Ja wellicht, maar ik wil het wel graag zelf doen en onafhankelijk blijven. Zeker in mijn soloprojecten. Dat is ook de reden dat ik alles in eigen beheer heb gedaan, zo hou ik zelf de controle. Tot nu toe heb ik daar geen spijt van.
Marcela wordt opgeroepen voor het eten en het verder klaarmaken voor de show, dus we moeten ons interview beëindigen…
Dank voor het interview en ik ben heel benieuwd naar het optreden vanavond
Jij ook heel erg bedankt en heel veel groeten aan jullie lezers. Ik denk juist dat de prog liefhebbers zullen openstaan voor mijn muziek. Die zijn een beetje open minded en kunnen waarschijnlijk een verandering in muziek, de link naar klassiek en het gebruik van andere muziekinstrumenten wel waarderen. Graag tot een volgend keer.
P.s. het verslag van haar optreden tijdens FemME kun je hier lezen