Interview en tekst: Maarten Goossensen

Velen van onze lezers zullen jullie niet kennen, kun je wat meer vertellen over de band en over jullie album “Negative Space”?
Negative Space heeft een lange geschiedenis! Met z’n vieren begonnen we muziek te maken nadat we elkaar hadden ontmoet in de jazzband van onze middelbare school. Dit was rond 2010-2011. We richtten ons toen meer op de indie-stijl en brachten in 2012 een album in die stijl uit. Daarna begonnen we met het werken aan materiaal voor wat uiteindelijk Negative Space zou worden, het werd een overduidelijke verschuiving naar de progressieve rock en -metal. Het leven zelf kwam ons uiteindelijk in de weg te staan en we sloten de band in de zomer van 2012 af. Bijna vier jaar lang lag het album, dat voor ongeveer 80% af was, op de plank. We spraken er altijd over om hem uiteindelijk af te maken, maar eerlijk gezegd leek dat iets te worden dat waarschijnlijk nooit zou gebeuren.

Eind 2016 kwam het omslagpunt en wisten we dat de tijd rijp was om dit project door te zetten en af te ronden. We schreven het laatste stuk muziek, maakte een verhaallijn en zochten de samenwerking met een blik zeer getalenteerde koor- en orkestmuzikanten. Ondank het feit dat we ver bij elkaar vandaan woonde, kregen we het voor elkaar om het geheel in 18 maanden tijd af te ronden.

Als ik jullie opzoek in Google, vind ik helemaal niets. Hebben jullie niets aan promotie gedaan?
Het album was vooral een passieproject voor ons. Toen we besloten het af te maken, wisten we dat we na de release van het album geen tijd zouden hebben voor enige promotie. Dus we hebben nooit veel moeite gedaan om het te bekend te maken. We hadden ook niet de middelen om er iets mee te doen zoals optredens of een platenlabel. Dit album kwam simpelweg voort uit het verlangen om onze muziek tot leven te zien komen en om een ​​hoofdstuk van ons leven af te sluiten dat al een tijdje open was blijven liggen.

Wat zijn jullie invloeden en waar luisteren jullie zelf graag naar?

Onze muzieksmaak is de laatste tijd nogal verschoven. We luisteren allemaal voornamelijk naar de grote progmetal band zoals Between the Buried and Me, Dream Theater, Periphery, Animal as Leaders enz. Door die virtuoze stijl ontstond bij ons een enorme ambitie om net zulke muziek te maken. Dat is waarschijnlijk ook de reden waardoor het zo lang duurde voor dit album klaar was.

Hebben jullie nog plannen voor de toekomst?

Zoals gezegd, heeft de band op korte termijn geen plannen. We houden wel contact met elkaar. Wie weet dat we op een dag in de stemming komen om weer iets samen te gaan doen.

Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?

We hopen dat jullie genieten van ons album. We vinden het leuk als je ons laat weten wat je er van vind. Stuur ons gerust een bericht via Facebook