Tekst en redactie: Ruard Veltmaat

Zoals de recensie van het album “Elehia” al aangeeft, heeft de band Obiymy Doschu een bijzonder sfeerrijk album afgeleverd. Een reden voor Progwereld om eens wat meer te weten te komen over deze band uit een voormalig Oostblokland. Wij hebben een interview met de grondlegger en zanger van de band, Vladimir Agafonkin.

Hallo Vladimir,

Aangezien jullie nog niet zo heel bekend zijn in Nederland en België, kunnen jullie jezelf eens voorstellen aan de progliefhebbers in die landen?

Wij zijn een band uit Kiev (Oekraïne) die herfstachtige rock muziek speelt met progressieve, neoklassieke en doommetal invloeden. De bands naam “Obiymy Doschu” betekent in onze eigen taal ‘omhels de regen’. We zijn vijf jaar geleden als band begonnen en het album “Elehia” is ons debuut. Ik ben in 2004 begonnen als éénmansband, omdat ik sterk geïnteresseerd raakte in muziek maken en dan met name muziek schrijven, zingen en akoestische gitaar spelen. Mijn vriend Oleksiy raakte ook geïnteresseerd en hielp mij m’n eerste demo op te nemen. Door diezelfde demo raakte een studiegenoot op de universiteit weer geïnteresseerd en maakte een video van één van de nummers van de demo. Op dat moment dacht ik nog niet aan de formatie van een band aangezien mij dat veel te ingewikkeld leek, maar na uiteindelijk twee jaar zijn we met zijn drieën gaan repeteren in onze oefenruimte. Ik op akoestische gitaar, Oleksiy op elektrische en Mykolo op de basgitaar. Voor we “Elehia” begonnen op te nemen, vonden we via het internet drummer Serkiy en toetsenist Maria. Voorafgaand aan die opnames traden we overigens al veel op in clubs en op festivals, maakten we al video’s en hebben we alle arrangementen samengesteld tot we precies kregen wat we wilden. Onze geluidstechnicus en gastmuzikant voor de viool, Olena, werd uiteindelijk ook definitief toegevoegd aan de band.

Obiymy Doschu 3

Wat is jullie beroep/studie naast het muziekmaken?

Ieder lid van de band heeft een normale baan en enkelen studeren daarnaast nog wat. Muziek is voor ons echt ontspanning of ook wel uitlaatklep voor onze artistieke en emotionele impulsen, met geen achterliggende gedachte er geld mee te verdienen. Zowel ik als Mykola werken als programmeurs, Oleksiy is spoorwegingenieur, Serkiy zit in de verkoop, Maria is radiopresentator en Olena is professioneel violiste.

Wat zouden jullie zeggen waardoor jullie beïnvloed zijn, of naar welke bands luisteren jullie zelf graag?

Als ik voor mijzelf moet spreken zou ik bands noemen als My Dying Bride, Empyrium, Katatonia, Opeth en The Gathering. Ik houd van rockmuziek die emotioneel, tekstueel sterk en ‘hartbrekend’ klinkt. Ik heb wel een andere smaak dan de andere bandleden. Ik luister namelijk ook veel naar andere genres, zolang de muziek mij maar roert en aangrijpt. Naast de genoemde bands/artiesten zou ik ook Death Cab For Cutie, De/Vision, Sigur Rós, Tenhi, Björk, Porcupine Tree, Dead Can Dance, Kings of Convenience en het Esbjörn Svensson Trio kunnen noemen. Oleksiy luistert veel naar gothic metal (Lacrimosa, Crematory) en Russische rock (DDT, Alisa). Mykola is een die-hard Pink Floyd fan die daarnaast ook van psychedelische en progressieve muziek houdt, oude Russische rock, indie rock en jazz. Serkiy houdt van classic rock en bands als AC/DC en Deep Purple. Maria weet alles van Post-rock en is ook een grote fan van The Mars Volta. Olena, onze academische en professioneel violiste, luistert uiteraard naar klassieke en academische instrumentale muziek, naast pop en jazz.

Onder welk genre valt jullie muziek volgens jullie eigen ideeën?

Als we echt een genre moeten koppelen aan de muziek, dan zou dat waarschijnlijk iets van progressieve of melancholische rock moeten zijn. Toch zijn die beide niet representatief genoeg. Ten eerste omdat onze muziek erg strijkinstrumentgevoelig is. Wij doen veel met viool en andere strijkinstrumenten. Daarnaast maken wij ook gebruik van ongebruikelijke ritmes en structuren en kan je onze muziek ook herfstgevoelig noemen. Ons volgend album zal overigens wat meer progressieve rockelementen bevatten en wat complexer klinken.

Jullie hebben ongetwijfeld heel bewust jullie album gratis via het internet aangeboden Was dat omdat jullie geen platenmaatschappij konden vinden en verklein je daarmee niet nog meer jullie kansen tot het vinden van een label?

Onze belangrijkste doelstelling was en is nog steeds om zoveel mogelijk luisteraars en fans te bereiken via onze muziek. Door het mogelijk te maken onze muziek gratis te downloaden hopen wij meer bekendheid te krijgen. Dat is gewoon belangrijk voor onbekende bands zoals de onze. Je ziet het overigens veel vaker tegenwoordig en de belangrijkste conclusie is dat je naast goodwill ook vaste volgers krijgt. Overigens is er sowieso een grote verschuiving te merken op het gebied van gratis te krijgen informatie, inclusief muziek en film. Wat betreft het vinden van een label; dat is gewoon moeilijk. De mogelijkheden zijn gewoon beperkt, zeker voor een label uit Oekraïne. Die zijn überhaupt niet echt happig een product als onze muziek te promoten. Het is ook mede door de taalbarrière moeilijk een label te vinden buiten ons land. We wilden de release van “Elehia” niet onnodig uitstellen en nog belangrijker, we wilden zoals gezegd zoveel mogelijk toegewijde luisteraars bereiken.

Ik heb het in mijn recensie ook al aangehaald, maar waarom zing je eigenlijk in je eigen taal en niet in een meer wereldse taal als het Engels?

Wij vinden het Oekraïns gewoon een mooie taal en daarnaast past het ook gewoon goed bij onze muziek. De poëzie in de teksten maken de muziek in onze ogen ook speciaal. We zouden nooit onze gevoelens op de meest perfecte manier kunnen overbrengen. In het Engels moet je het toch altijd weer iets anders brengen. Daarnaast zijn we trots op Oekraïne en onze cultuur, dus voor ons voelt het of het recht uit het hart komt.

Obiymy Doschu 1

Hoe vaak is het album inmiddels gedownload?

Vanaf onze eigen officiële site inmiddels ruim 3400 keer, maar we weten dat er ondertussen op allerlei Torrent en file sharing sites ook al edities te vinden zijn.

Hoe gaat het overigens met de zoektocht naar een nieuw label, want volgens mij is dat nog wel steeds de bedoeling?

We hebben een goede firma gevonden die onze cd’s heeft geperst en gepubliceerd en in opdracht van ons 500 exemplaren heeft gefabriceerd. Dat is in onze ogen voorlopig genoeg, aangezien het even duurt voor de cd’s verkocht zijn. Hier in Oekraïne koopt bijna niemand nog cd’s. Ze downloaden alles, of het nu gratis is of niet. Wat betreft een wereldwijde release hebben we nog steeds geen label gevonden. Maar dat heeft natuurlijk te maken met het gegeven dat we niet echt ons best doen om een label te vinden. We zijn overigens nog wel van plan om daar meer werk van te maken. Wellicht is er een label in Nederland geïnteresseerd;-)

Hoe gaat het met optredens in jullie eigen land en hoe zijn daar de reacties op het album?

Op zich kan het nog wel wat beter, we zouden graag zien dat het meer was. Momenteel doen we ongeveer elke maand een optreden. Dat komt natuurlijk ook omdat we niet echt iemand hebben om die optredens te regelen en omdat we zelf weinig tijd hebben wegens ons werk. Dan is het ook nog zo dat de tijd dié we hebben, graag besteden aan het maken van muziek.

Wat betreft de reacties in ons land; onze muziek is natuurlijk niet voor alle oren gemaakt. Het heeft een stijl die je moet bevallen, maar de reacties die we hebben gekregen zijn erg goed. We hebben echt te gekke brieven ontvangen, waarin mensen vertellen dat onze muziek hun heeft geholpen in moeilijke tijden en zelfs één waarvan de schrijver schreef dat het een persoonlijke tragedie heeft helpen verwerken. Als je dat leest is dat natuurlijk geweldig en daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!

Wat mogen we in de toekomst van Elehia verwachten?

We werken momenteel aan materiaal voor een nieuw album dat hopelijk in 2011 verschijnt. Zoals het er nu naar uitziet wordt het een conceptalbum met een andere inslag en een meer divers geluid. We werken ook aan een akoestisch concert met een strijkkwartet waar we een professioneel livealbum mee willen maken. Verder laten we Progwereld natuurlijk weten over eventuele andere plannen!

Obiymy Doschu 2

Website Band