Interview: Mario van Os met Paul Verbeek
Datum: 21-05-2013

Zaterdag 28 april 2013 stond Sin7sinS in het voorprogramma van Stream Of Passion in de Effenaar te Eindhoven (zie ook mijn verslag). Dit was mijn eerste kennismaking met deze ‘female fronted’ metalband uit Nederland. Hun muziek en optreden beviel me zo goed, dat ik dus direct een interview met deze band heb georganiseerd. Ik denk dat ook onze lezers deze band zeker kunnen waarderen. Paul Verbeek – gitarist bij Sin7sinS – beantwoordt mijn vragen.

Sin7sinS 2012

Misschien kennen onze lezers jullie nog niet. Stel jullie zelf eens voor.
Sin7sinS is een Nederlandse ‘female fronted’ metalband.
We onderscheiden ons in het genre met onze opvallende (extraverte) zangeres, met ons eigen geluid dat velen niet kunnen plaatsen en met onze live performance.

Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Sin7sinS is eind 2007 opgericht door Gen Morphine en door Lotus. Het is begonnen als een project, dat uiteindelijk (bij het vinden van de juiste muzikanten) heeft kunnen uitgroeien tot een volwaardige band.

Lotus, Gen Morphine, Tristan Hex, Heresy 101 en JD Acid zijn vast niet jullie echte namen?
En waarom gebruiken jullie niet je eigen naam?
Alleen Lotus is de echte naam van onze zangeres. De overige namen zijn synoniemen. Die Hollandse namen zijn voor buitenlanders vaak moeilijk uit te spreken en staan ook niet heel tof, deze namen voegen net wat extra’s toe (het maakt het plaatje compleet)

Jullie muziek is redelijk divers. Hoe omschrijven jullie je eigen stijl?
We kunnen dit het beste omschrijven als ‘Female Fronted Metal’
Geen moeilijk benaming of verhalen… ;)

Wat zijn jullie invloeden, of waar luisteren jullie zelf graag naar?
Dat is per bandlid wel heel verschillend… Over het algemeen zijn bands waar we graag naar luisteren Rammstein, In Flames, Pain en Volbeat…

Jullie hebben ondertussen al twee albums uitgebracht, ten eerste jullie debuut, “Perversion Ltd.” in 2010 (eigen beheer). Vertel er eens kort wat over. Hoe kwam de plaat tot stand?
Eigenlijk is ons debuut album “Perversion Ltd.” onder Massacre Records uitgebracht (inderdaad in 2010) Ons 2e album is vorig jaar mei (2012) uitgekomen. Dit hebben we in eigen beheer uitgebracht.

Is er een thema of rode draad in jullie teksten/muziek.
Nee, we proberen ons niet vast te leggen aan een thema. We laten ons inspireren door van alles wat we meemaken of ons boeit.

Voor jullie debuutalbum kregen jullie dus al een contract met Massacre Records, die het album wereldwijd hebben uitgebracht.  Hoe is dat gegaan en was dat succesvol?
We kregen voor ons debuutalbum al de deal met Massacre Records, deze hebben immers ons debuut wereldwijd gereleased.
Hoewel het album succesvol was, was onze samenwerking met Massacre niet succesvol. Om deze reden hebben we besloten om het 2e album zelf uit te brengen.

Het Tweede album “Carnival of No Tomorrow” is gereleased in mei 2012. Dit album werd gemixed en geproduceerd door Dan Swanö en ook Mark Jansen (Epica/MaYaN) heeft meegewerkt aan dit album. Hoe komen jullie aan deze bekendheden? En hoe verloopt deze samenwerking?
In de loop der tijd ontmoet je een hoop mensen. Wij hadden in de tijd van het 2e album goed contact met onder anderen Mark Jansen. We hebben gevraagd of Mark het zag zitten om een nummer mee te doen op ons album en hij had hier wel oren naar.
Dan Swano hebben we gevraagd om ons album te mixen, hoewel Dan niet eerder mee had gewerkt aan een female fronted band, was hij bij ons meteen enthousiast, we werken dan ook heel graag met Dan samen. Zowel met Mark als met Dan verliep de samenwerking heel soepel.

Sin7Sins - Carnival_of_No_Tomorrow

Waarom is het tweede album in eigen beheer opgenomen?
Zoals hier boven genoemd, de samenwerking met Massacre verliep niet naar wens. Het leek ons fijn om het heft eens in eigen handen te nemen.

Jullie hoezen, naam en album titels zijn best gewaagd. Is dit bewust om te prikkelen, uit te dagen?
Niet zozeer om mensen te shockeren. We laten hoesjes ontwerpen die wij mooi vinden en waarvan wij vinden dat het iets extra’s toevoegt aan Sin7sinS, het past bij ons. De titels zijn niet allemaal gewaagd, sommige misschien iets… Dit past op zo’n moment goed bij de muziek… we reflecteren met de titels het gevoel wat we hebben bij het muzikale.

Heeft de titel van het album ‘Carnival Of No Tomorrow?” ook nog een diepere betekenis?
De titel is eigenlijk een vraag. Hoe zou je zelf reageren of wat zou je doen als je nog maar één avond had en daarna alles zou verdwijnen? Het is een feest zonder morgen dus. Met die gedachte ben ik begonnen te schrijven aan dit album en het resulteerde uiteindelijk in het nummer Carnivors At Carnival. Maar de titel Carnival Of No Tomorrow vonden we pakkend en de gedachte erachter zo intrigerend, dat we het als titel voor het album hebben gekozen.

En nu binnenkort het derde album … vertel daar eens meer over, zoals, wanneer komt het album uit?
We hebben officieel nog niets aangekondigd. Alleen dat we bezig zijn met de opnames. Het hoe en wat is verder nog helemaal niet bekent en daar kunnen we verder helaas nog geen uitspraken over doen.

Wordt het weer in eigen beheer opgenomen of hebben jullie een nieuwe recorddeal?
Zie hierboven ;-)

Is er al een albumtitel bekend?
Ja, deze is al bekend en nee hier kunnen we verder niet over zeggen ;)

Jullie hebben redelijk wat optredens, maar vooral als voorprogramma. Wanneer wordt het tijd om als hoofdact op het podium te staan?
We treden veel op en inderdaad veel als  voorprogramma van grotere bands. Dit is erg leuk om te doen, daar je altijd een groot publiek hebt en altijd mensen treft die ons nog niet kennen. Op deze manier breidt je het beste je fanbase uit. Zie het als een soort promotie voor je band, een hele effectieve manier. Natuurlijk willen we graag hoofdact zijn en dit worden we al steeds meer. Zo headlinen we binnenkort ons eerste festival en dit zal in de toekomst hopelijk steeds meer worden.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Veel optreden en een nieuw album uitbrengen. Ook komt/kwam er 11 mei 2013 een nieuwe single uit. Op 11 mei is het precies een jaar geleden dat ons 2e album ‘Carnival of no Tomorrow’ uitkwam. Om dit te vieren met onze fans hebben we een cover opgenomen. Deze zullen we online releasen op 11 mei.

Heb je nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat jullie willen delen?
Hou ons in de gaten en check onze website: www.sin7sins.com
En uiteraard… vergeet ons niet te liken op facebook: www.facebook.com/sin7sins

Als uitsmijter de laatste vraag: Noem verschillen en overeenkomst tussen jullie band en The Gathering, Within Temptation, After Forever, MaYaN, Epica, Delain, Nemesea, Stream Of Passion.
Elke band heeft wel iets unieks en een eigen geluid in dit rijtje. Hopelijk worden wij ooit ook genoemd in een zucht, met de bands uit dit rijtje.
Verschillen en overeenkomsten noemen is lastig. Op Mayan na, allemaal female fronted metal dat is de overeenkomst. Ik denk dat elke band in het rijtje, zoals ik eerder zei, uniek is en dus verschillend van elkaar.

Oké, bedankt voor dit interview en ik hoor graag meer van jullie als het nieuwe album uitkomt.
Ook bedankt en tot ziens

Meer info: http://www.sin7sins.com/ en www.facebook.com/sin7sins

Bandsamenstelling:
J.C. Acid: basgitaar
Heresy 101: drums
Tristan Hex: gitaar
Lotus: zang
Gen Morphine: gitaar, zang