Interview: Ruard Veltmaat

Op vrijdag 25 januari 2019 presenteerde de Twentse formatie The Black Fall zijn nieuwe album “Clear Perception” tijdens een sfeervolle releaseparty in poppodium Metropool in Hengelo. Het album maakte al eerder flinke indruk bij de redactie van Progwereld en daarom zochten wij snel contact met de band. We interviewen Stefan Herbers, zanger en gitarist van de band over het nagelnieuwe album “Clear Perception”.


The Black fall (Foto: Marcel Markus)Foto: Marcel Markus

Jullie hebben inmiddels in een tijdsbestek van drie jaar twee albums afgeleverd, maar zijn nog niet heel bekend in Nederland en België. Kan je de band aan de lezers van Progwereld voorstellen?

Ja natuurlijk Ruard! We zijn The black Fall, een progressieve rockband uit Enschede. Toen in 2012 onze vorige metalcore band Treatment uit elkaar viel, zijn Luuk, Tiemen en ik begonnen met een nieuwe muzikale uitdaging. Om de band compleet te maken hebben we Wouter aangetrokken als extra gitarist. Dankzij onze voorliefde voor progressieve muziekstijlen zijn we in 2013 aan de slag gegaan met het repeteren en schrijven van eigen nummers. Ondertussen hebben we naast behoorlijk wat optredens de afgelopen jaren niet stil gezeten. In 2014 hebben we onze eerste demo uitgebracht en ongeveer 2,5 jaar later hebben we onze debuutplaat “The Time Traveler” gepresenteerd. Uiteraard hebben we flink wat optredens gedaan om deze plaat te promoten en hierdoor zijn we flink gegroeid als band. In 2018 hebben we bewust de luwte opgezocht en zijn we zeer druk geweest met het voorbereiden, schrijven en opnemen van ons tweede album. Deze opvolger is 25 januari 2019 uitgebracht en heeft de titel “Clear Perception” meegekregen. Het album is met een speciale show diezelfde avond gereleased in Metropool, Hengelo.

Het debuutalbum, “The Time Traveler”, kwam eind 2016 uit, maar ondertussen hebben jullie zoals je hierboven al opmerkte vooral niet stilgezeten. Naast het produceren van deze nieuwe plaat hebben jullie ook veel optredens verzorgd?

Naast uiteraard de kroegen en lokale podia hebben we de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met grotere gigs door supportshows te doen voor bands als Focus, Ten Years After en de Amsterdamse proggers KONG. Tevens hebben we ook op festivals gestaan met acts als Kensington, Jett Rebel en John Coffey. Doordat onze muziekstijl vrij divers en dynamisch is, met harde en rustige nummers op de setlist, kunnen wij zowel de rock- als de stevige metalliefhebbers goed aanspreken. Mede hierdoor is de respons vanuit het publiek altijd zeer positief.

Waren jullie tevreden over de recensies die zijn verschenen in de pers en ook over de hoeveelheid?

Jazeker waren we tevreden over de recensies die we gekregen hebben. De meeste recensies waren zeer positief en vaak ook met lovende woorden. Als muzikant zijn we zo lang met deze nummers en het album bezig geweest dat het lastig is om nog objectief naar je eigen muziek te zijn. Je creëert een soort blinde vlek voor je eigen nummers.  Wij hebben destijds geprobeerd om een zo goed mogelijk album op te nemen en hebben hier ons hart en ziel ingestopt. Als je dan uiteindelijk het album uitbrengt en het presenteert aan de wereld is het altijd spannend of andere mensen en buitenstaanders hier ook zo over denken (hahaha). Gelukkig waren de reacties en recensies erg positief.

The Black Fall

Zoals gezegd, de nieuwe cd, “Clear Perception”, is relatief snel na het debuut uitgebracht, kan je wat meer vertellen hoe deze cd tot stand is gekomen?

Het klopt inderdaad dat er ongeveer twee jaar tussen beide albums zit. Als band willen wij niet te lang stil blijven staan en blijven we nieuwe nummers schrijven. Ook zijn wij op het gebied van songwriting zeer actief en wordt er constant aan nieuw materiaal gewerkt. Het schrijven van nieuwe nummers gaat zeer voorspoedig en het creatieve proces gaat ons vrij soepel af. Vlak na de release van “The Time Traveler zijn wij begonnen met het uitwerken van nieuwe creatieve ideeën voor ons volgende album.  Wij hebben de afgelopen jaren gebruikt om al deze ideeën samen te voegen en uit te werken tot echte nummers met een kop en een staart. We hebben in januari 2018 de pre-productie van het album gedaan en zijn twee maanden later met de daadwerkelijke opnames begonnen. De tussentijd hebben we gebruikt om de nummers hier daaraan te passen en eventueel nog te perfectioneren. In het laatste weekend van februari 2018 zijn de daadwerkelijke opnames begonnen. Toen de productie naar volle tevredenheid opgenomen was, hebben we de kale productie in de zomer van 2018 doorgestuurd naar Bruce Soord voor de mix.

Bruce Soord, dat is niet de minste, maar daar komen we zo nog op terug. Wie schrijft bij jullie de muziek, of komen de nummers tot stand tijdens een jamsessie?

Vaak schrijf ik thuis alle ideeën, gitaarmelodieën en andere muzikale concepten. Deze neem ik mee naar de oefenruimte om er vervolgens een aantal maanden mee te jammen en experimenteren. Uiteindelijk rolt uit deze jamsessies de juiste richting voor nieuwe nummers. Tijdens het schrijven van dit album wilde ik sowieso een andere benadering van de nummers. We hebben in tegenstelling tot ons eerste album ervoor gekozen een meer live feel te creëren en een wat minder gepolijst album te maken. Hierdoor zit het nieuwe album minder vol met keyboards en samples ten opzichte van onze debuutplaat. Ik denk dat mede door deze keuze het album een meer eerlijke sound heeft gekregen. De zangmelodieën zijn er vanaf het begin al wel, maar de teksten worden pas op het laatst geschreven als de nummers helemaal klaar zijn.

Als de muziek helemaal klaar is ga ik kijken en bedenken wat voor soort vibe of gevoel ik bij een nummer krijg en probeer hier dan vaak passende teksten bij te schrijven. De teksten bij dit album gaan over de maatschappelijke situaties zoals de vluchtelingenkwesties, over het verkloten van het milieu en over andere actuele problemen.

Door welke bands of artiesten zijn jullie zelf beïnvloed en in hoeverre is dat in jullie eigen muziek te horen?

Wij halen zeker invloeden uit andere progressieve bands als Porcupine Tree, Opeth, Tool en Karnivool en uiteraard ook de oude proggers zoals Pink Floyd, King Crimson en Rush. Als ik hier goed over nadenk zijn er nog veel andere bands die ik nu vergeet te benoemen. Wel doen we erg ons best om een eigen sound te vinden om zo toch binnen deze progressieve stijl een eigen identiteit te krijgen. Tevens proberen wij nieuwe stijlen en invloeden uit andere muziekstromingen te halen en deze in onze eigen nummers te integreren. Een goed voorbeeld hiervan is te horen in het nummer Illness Is A Virtue. In dit nummer zijn vrij duidelijke polka-invloeden te horen. Uiteraard heeft dit nummer wel een lekkere zwartgallige tekst waardoor het geen typisch polkaliedje maar toch wel echt een Black Fall liedje is geworden. Een ander goed voorbeeld is te horen in het tweede gedeelte van Healing Me. Door de percussie- en de zangeffecten krijg je bijna een soort van Mongolische volksmuziek, wat geen toeval is aangezien ik graag mag reizen en onlangs in Mongolië geweest ben.

Zanger Stefan Herbers The Black Fall

Waar ik persoonlijk heel benieuwd naar ben is door welke zangers jij bent beïnvloed. In mijn recensie van “The Time Traveler” noem ik zelfs de naam van Lenny Kravitz en Anthony Kiedis, nu niet de meest voorkomende vergelijkingen in de prog. Wat vind je daar zelf van?

Ik vond dit ten tijde van de recensie van “The Time Traveler” zeer bijzonder en verrassend om te lezen. Ik moet eerlijk zijn dat ik dit zelf niet hoor. Beide heren zijn niet per se van grote invloed op mij geweest als zanger. In het verleden ben ik wel een groot liefhebber geweest van de Red Hot Chili Peppers, en heb ik het album “Blood Sugar Sex Magic” helemaal grijsgedraaid. Dus misschien dat er hierdoor toch wel een klein beetje ‘Anthony’ in mijn manier van zingen is ontstaan.

Toch als het op mijn eigen zang aankomt probeer ik vooral mijn best te doen en zo goed mogelijk te klinken en aan te sluiten bij de vibes van de nummers. Op het nieuwe album heb ik geprobeerd mijn stem op een zo afwisselend mogelijke manier te gebruiken. Ik ben dan wel geen wereldzanger maar probeer mijn zang zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de nummers. Tevens is het heel belangrijk om te weten wat je vooral niet moet doen als zanger en waar de grens ligt van je stem.

Ik merk ook op dat je op dit album een stuk hoger bent gaan zingen, klopt dat?

Dat weet ik eigenlijk niet. Dat is in elk geval niet bewust gebeurd. Zoals ik al aangaf, ik probeer mijn teksten en zang aan te passen aan de vibe van het nummer. Dus als het nodig is pas ik mijzelf daar op aan.

Jullie hebben geen toetsenist binnen de band, maar toch zijn er toetsen en samples te horen. Veel daarvan komen van gastmuzikanten. Kunnen jullie wat meer vertellen over die samenwerking?

In de beginperiode van de band zijn we zeker op zoek geweest naar een toetsenist voor de band maar geen geschikte gevonden. Aangezien we met twee gitaristen zijn, proberen we de muziek zoveel mogelijk kleur te geven met veel verschillende gitaarpartijen en met veel gitaareffecten te werken.  De toetsen die er op het album te horen zijn, zijn puur ter ondersteuning van de nummers. Toetsen hebben bewust geen hoofdrol in onze sound, aangezien wij live geen toetsenist hebben en we ook geen backing tracks gebruiken. Wij zijn in de basis toch veel meer een rockband met gitaren, bass en drums .

De toetsen die te horen zijn op dit album zijn in gespeeld door Daan Klieverik. Hij is medeverantwoordelijk voor de productie van ons eerste album en heeft op dit album ook alle toetsen en samples gemaakt en ingespeeld. Tevens is hij ook nog eens een zeer goede vriend van de band. Dus toen we tijdens de opnames het gevoel hadden dat bepaalde nummers wel toetsen konden gebruiken, hebben we hiervoor Daan gevraagd om mee te werken.

Ten opzichte van de vorige plaat hoor ik persoonlijk een lichte verschuiving naar postrock, kunnen jullie daar iets meer over vertellen?

Voor dit album hebben we meer de ruimte in de muziek en nummers opgezocht ten opzichte van onze eerdere muziek. Waar onze debuutplaat vrij vol zit met veel riffs en tempowisselingen hebben de nieuwe nummers meer diepte en rust gekregen. Mede door deze verandering heeft ons nieuwe album een meer post rock feel gekregen en voelt het totaal wat toegankelijker aan.

Dit is geen bewuste verandering en dit is dan ook tijdens het schrijfproces ontstaan. Zoiets kun je van tevoren niet plannen. Mede hierdoor ben ik alweer benieuwd naar ons derde album en hoe dit zal gaan klinken. Ik vind het erg belangrijk dat je als band blijft ontwikkelen en bij het schrijven van nummers niet te stagneren. Zo houd je het fris voor jezelf en voor de luisteraars.

Drummer Tiemen Claus The Black Fall

Jullie hebben de samenwerking gezocht met toppers als Bruce Soord en Steve Kitch, niet de minste namen in de Progwereld. Kan je wat meer vertellen over die samenwerking?

Tijdens de voorbereiding van ons tweede album was er het plan om te werken met een bekende naam in de progressieve wereld. De beste optie leek ons om het album te laten mixen door een bekende naam. Op deze manier hopen we meer naamsbekendheid te krijgen binnen de progscene en tevens meer deuren te openen en meer luisteraars te krijgen. Aangezien we tijdens de release van “The Time Traveler” al eens mailcontact met Bruce Soord hadden en we ook nog eens liefhebbers zijn van zijn band The Pineapple Thief, was onze keus snel gemaakt. Tevens heeft hij zeer vette mixen op zijn naam staan voor onder andere Opeth, Anathema en Tesseract. Dit leek ons dus daarom de juiste man voor deze klus. Dus toen we Bruce opnieuw benaderden en hem vroegen of hij ons nieuwe album wilde mixen was hij enthousiast en wilde hij graag met ons samenwerken. Hij had destijds ons debuutalbum beluisterd en was toen erg enthousiast. Bruce was erg open in de situatie. Hij legde zelf ideeën voor waar wij dan weer feedback op konden geven. Zelfs tegen het einde van het proces toen ons nog wat details opvielen in de final mixes, vond Bruce het geen enkel probleem om wat last-minute aanpassingen binnen een dag te realiseren zodat wij onze deadlines konden halen. Bruce heeft zelf Steve Kitch geadviseerd voor de mastering van de nummers, aangezien Bruce altijd samenwerkt met Steve voor de mastering van al zijn albums. We zijn dan ook zeer blij met het eindresultaat. Ook Steve was zeer makkelijk benaderbaar en reageerde snel op vragen en/of verzoeken. Gelukkig is Steve erg vertrouwd met het materiaal van Bruce Soord, dus was de mastering in een kwestie van een week gerealiseerd.

Hebben jullie een doelstelling voor ogen met jullie muziek? Zien jullie dit puur als een uit de hand gelopen hobby, of is er stiekem ook hoop op meer?

Wij willen natuurlijk wat veel bands willen en dat is zoveel mogelijk publiek en luisteraars met onze muziek trekken binnen de scene. Met dit nieuwe album hopen we meer exposure te krijgen en hierdoor meer publiek en luisteraars te bereiken. Zeker als je een naam als Bruce Soord verbindt aan je album, zou het fijn zijn als het lukt om meer aandacht krijgen van de gevestigde media. En als we hierdoor meer en grotere optredens kunnen doen op bijvoorbeeld progfestivals en andere aansluitende evenementen zou dit helemaal top zijn!

Aangezien we alle vier betaalde banen hebben is het voor ons niet van belang om rijk te worden van de muziek. Wij maken nu muziek die we zelf helemaal te gek vinden en staan honderd procent achter wat we doen. We voelen hierdoor geen financiële druk en kunnen de muziek maken die we echt willen maken. Ik denk dat als we rijk zouden willen worden van de muziek we echt in het verkeerde genre opereren.

Bassist Luuk Ter Denge The Black Fall

Hebben jullie geprobeerd een platenlabel te vinden of willen jullie het beheer van de band bewust in eigen hand houden?

Uiteraard lijkt het ons heel erg vet om een goede platendeal te krijgen bij een goed platenlabel. Maar hiervoor hebben we wel een platenlabel nodig dat ons ook echt verder kan helpen. En dan heb ik het over de grote platenlabels als Insideout records of K-Scope. Deze labels hebben een grote reikwijdte en kunnen een band hierdoor wereldwijd flink promoten en ook daadwerkelijk verder helpen. Helaas liggen deze labels op dit moment buiten ons bereik en zullen we de zaken voorlopig zelf regelen. Maar mochten er platenlabels geïnteresseerd zijn dan staan we altijd open voor een goed gesprek.

Jullie doen de distributie en promotie van het album ook zelf?

Wij hebben een do-it yourself mentaliteit en wij regelen alles rondom de band dus zelf. Tegenwoordig met alle digitale platformen is het een stuk makkelijker om je eigen zaken te regelen ten opzichte van vroeger. Maar nogmaals, als er mensen zijn die ons verder kunnen helpen horen wij dit graag. In het creatieve proces rondom social media krijgen we gelukkig wel hulp van een goede vriend die handig is met foto- audio- en videobewerking.

Hebben jullie nog een boodschap voor de lezers van Progwereld?

Dank jullie wel voor het lezen van dit interview. Ik hoop dat we jullie interesse hebben gewekt om ons album te checken. Progwereld, dank jullie wel voor de interesse!

Website
Facebook
Bandcamp