Interview en tekst: Ruard Veltmaat

Vital Element is een  jonge band uit de Zaanstreek die sinds 2010 vastberaden is om Nederland en de wereld te veroveren met hun muziek. Vijf pure liefhebbers van progrock in allerlei vormen hebben hun hele ziel en zaligheid in het debuutalbum “Our Modern Age” gestopt. De recensies van de cd komen nu pas echt op gang en zijn overwegend positief, iets waar Progwereld recensent Ruard Veltmaat zich van harte bij aansluit. Hoewel er volgens hem een paar kleine puntjes zijn waar nog verbetering in behaald kan worden, is hij overtuigd van de kwaliteiten van de vijf mannen. Reden voor een kennismakingsinterview dus en bassist Daan Koelemeijer was bereid een aantal vragen te beantwoorden.

Jullie brachten onlangs een nieuwe cd uit. Wil je er iets over vertellen?

Ja Graag! “Our Modern Age” is onze debuutplaat. Hierop zijn songs te vinden die voornamelijk bestaan uit composities van Jesse, Jetse en Daan. Drummer Wouter en zanger Patrick zijn later tot de band toegetreden, wat het vijftal compleet maakte en ook de juiste vriendschappelijke (en muzikale) vibe deed ontstaan om Vital Element te maken tot wat het nu is. Want dat is Vital Element, een groep vrienden met dezelfde passie voor progressieve rock.

“Our Modern Age” is daarnaast een project geweest om te zien hoe ver we konden komen om een ‘Do It Yourself’ plaat te maken. Er is veel geëxperimenteerd met opnemen in de pre-productie, waarna alles nog een paar keer opnieuw geproduceerd is. Het mixen en masteren hebben we uiteindelijk wel extern laten doen. Het totale proces heeft erg lang geduurd, maar we zijn er veel wijzer van geworden. Onze volgende plaat is al zo goed als klaar. Als we het album gaan opnemen, weten we in elk geval precies hoe we dat willen doen.

Misschien kennen sommige lezers Vital Element niet. Willen jullie jezelf eens aan onze lezers voorstellen?

Vital Element is een vijfkoppige moderne progressieve rockband uit Zaandam. De beginselen van onze band liggen alweer in 2010. Na wat formatiewisselingen en vijf verschillende bandnamen is de band in 2012 compleet en worden de songs afgerond, en is “Our Modern Age” opgenomen.

Het repertoire bestaat uit eigen composities, die gemiddeld rond de zeven minuten klokken. Melodieën, harmonieën, sferische passages en stevige rock staan centraal. Er wordt in onze songs vaak een climax opgezocht, waar een hele opbouw aan vooraf gaat. Ook maken we veel gebruik van muzikale interludes.

Vital Element

Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?

Alle bandleden hebben heel veel muzikale raakvlakken. Wanneer er weer een nieuwe progband ontdekt wordt, wordt dat meteen met elkaar gedeeld en voor je het weet staan we met z’n vijven op een rij in het publiek bij een concert. Sound Awake van Karnivool is bijvoorbeeld een album dat bij ieder van ons wel in de top 3 favoriete albums staat. Daarnaast zijn Tool, Dead Letter Circus, Porcupine Tree, Riverside, Tessaract en Skyharbor grote invloeden.

Onlangs hebben jullie een cd release gehad, hoe is dat verlopen?

We hebben onze cd release verdeeld over twee avonden. Een officiële in Amsterdam, en een lokale in Wormerveer. Deze avonden hebben zeker zijn vruchten afgeworpen. De optredens zijn erg goed ontvangen. Ook hebben we een aantal nieuwe songs ten gehore gebracht van het komende album. Momenteel zijn we bezig om een klein akoestisch toertje op gang te zetten. Want onze songs lenen zich ook perfect om akoestisch ten gehore gebracht te worden.

Hoe zijn jullie bij jullie bandnaam gekomen?

Zoals ik eerder al vertelde, hebben we in het begin verschillende namen gehad. Maar soms ben je zo lang bezig om de juiste naam te vinden, dat je bij elke naam toch een: ‘mwaah’ effect hebt. Maar soms komt er opeens een naam op waarbij iedereen denkt: “Ja! Dat wordt hem!”  Dat hadden we bij de naam ‘Vital Element’. En ik denk dat het vitale element voor iedereen wat anders kan zijn. Ieder kan zijn eigen interpretatie eraan geven.

Zelf vind ik muziek een vitaal element. Het brengt emotie mee, waarbij je je heel goed kan voelen. Het vitale element is de link tussen ons als bandleden, maar ook het publiek.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?

Komende tijd gaan we alles uit onze debuutplaat halen wat er in zit. Het lukt al aardig om over de grens opgepikt te worden. De online markt maakt voor ons een hoop mogelijk. Ook gaan we de akoestische tour organiseren, en er komen nog wat cluboptredens aan. En in de tussentijd gaan we het volgende album afschrijven en richting de pre-productie.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks dat jullie willen delen?

Ik wil vooral lezers en progliefhebbers meegeven dat we de progscene in Nederland zoveel moeten steunen als mogelijk. De progscene heeft nog altijd een grote achterban aan fans en muziekliefhebbers die nog steeds de originele albums kopen en de bands live komen opzoeken. Blijf dit vooral doen, want jullie zijn de backbone van de muziekindustrie.

Vital Element