Door: Math Lemmen
Datum: 16 februari 2016

Elke rechtgeaarde fan van The Flower Kings denkt met weemoed terug aan de periode dat die kleine Hongaar , Zoltan Csörsz, de band kwam versterken. De Bloemenkoningen hadden met bassist Jonas Reingold al enige tijd een sterke troef in handen, maar met de toevoeging van Zoltan als nieuwe drummer had men een ritmesectie extraordinaire in huis. Alle critici kwamen dan ook lovende woorden tekort voor dit ritmewonder dat zo heerlijk excelleerde in die lichtvoetige groove.
Na twee geweldige albums en dito tours kwam er echter een abrupt einde aan deze droomsamenwerking. De wereld van The Flower Kings stond op zijn kop. Wat was er gebeurd?
Tomas Bodin, nota bene de man die Zoltan had binnengehaald, wilde niet meer met hem samenwerken, naar later zou blijken……

ZoltanCsörsz01

De opvolger van Zoltan, Marcus Liliequist had dan ook de nodige moeite om door de fans geaccepteerd te worden en pakte na één album al weer zijn biezen. Voor “The Sum Of No Evil” werd nogmaals de hulp van Zoltan ingeroepen en iedereen hoopte op een permanente hereniging. Maar het oude zeer zat nog te diep en Zoltan werd, tot zijn eigen verrassing, andermaal ontslagen. Hij heeft daarna nog een aantal albums en optredens met Karmakanic en Agents Of Mercy gedaan, maar is uiteindelijk zijn eigen weg gegaan.

Des te groter was de verrassing toen er een aantal weken geleden een bericht op Facebook verscheen dat Zoltan de film “The Red Flower”, met privéopnamen uit zijn tijd met The Flower Kings, zou uitbrengen. Een mooi moment de sympathieke drummer om tekst en uitleg te vragen.

Hallo Zoltan, afgelopen jaar ben je vader geworden. Hoe heeft dat je leven beïnvloed?
Mijn leven is ontzettend veranderd,  ik ben nog nooit zo gelukkig geweest.

Speel je tegenwoordig in een vaste band of speel je van project naar project
Ik speel nu al ruim tien jaar in het Jan Lundgren Trio en dat betekent veel reizen. Daarnaast speel ik regelmatig met twee grote Deense musici: Jacob Christofferson (piano) en Thomas Fonnesbaek Rasmussen (bas). Christoffersen werkt ook veel in de studio samen met de bekende Zweedse componist en producer Tore Johansson (The Cardigans, Franz Ferdinand, Anouk).

Kun je ons vertellen hoe je drummen hebt geleerd en wat je eerste klus als drummer was?
Ik ben volledig autodidact. Ik begon te drummen toen ik vier jaar oud was. Op mijn negende deed ik mee aan een Hongaarse talentenshow op tv en ik won de eerste prijs. Dat was mijn eerste klus als drummer.

Welke drummers zijn een groot voorbeeld voor jou en waarom?
Ik ben fan van heel veel drummers, maar Vinnie Colaiuta is mijn grootste voorbeeld. Hij blinkt uit door zijn unieke spontane manier van drummen. Van de oudere generatie van jazz, funk, pop en rock ben ik een groot liefhebber van Roy Haynes, Elvin Jones, Tony Williams, Philly Jo Jones, Papa Jo Jones, Art Blakey, Ginger Baker, Steve Gadd, Lenny White, Billy Cobham, Keith Moon,  Ringo Starr en vele anderen.

Hoe zou je je eigen manier van drummen willen omschrijven en welke muziek speel je het liefst?
Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik speel gewoon en probeer dat zo muzikaal mogelijk te doen. Ik heb ook geen specifieke voorkeur voor een bepaalde stijl muziek, als het maar goede muziek is.

Componeer je zelf ook en zo ja, in welk stijl?
Ja, ik componeer zelf ook. Het is een mix van allerlei stijlen en ik schrijf ook filmmuziek.

Hoe ben je bij The Flower Kings terecht gekomen en waarom  heb je je bij deze groep aangesloten. Vond je hun muziek goed of kon je goed met hen opschieten?
Jonas vroeg me of ik op Thomas’ solo-album wilde spelen. Ik wist toen nog niets van The Flower Kings, ik wist niet eens dat Thomas toetsenist van The Flower Kings was. Ik heb toegestemd en we hebben het album opgenomen. Thomas was zeer tevreden over mijn spel en heeft me toen bij Roine aanbevolen.

Je drumspel werd door heel veel mensen, inclusief mezelf, zeer gewaardeerd en iedereen was dan ook verbaasd en teleurgesteld toen men hoorde dat je The Flower Kings zou verlaten. Was je je daarvan bewust op dat moment?
Ja, ik kreeg veel brieven van mensen die zich afvroegen wat er was gebeurd. Veel mensen waren teleurgesteld.  In diezelfde tijd gebeurden er ook veel vervelende zaken in mijn persoonlijke leven. Het was een moeilijke tijd voor mij.

Nadat je bij The Flower Kings was vertrokken, bleef je nog enige tijd betrokken bij Karmakanic en Agents Of Mercy. Waardoor ben je daar ook uit beeld verdwenen?
Ik voelde me gewoon slecht en respectloos behandeld en was teleurgesteld dat er niemand voor me op kwam, ondanks dat ik dacht dat ik vrienden in de band had. Zo zat ik er destijds in. Dat heb ik inmiddels achter me gelaten.

Wat heeft je doen besluiten om de film “The Red Flower uit te brengen? Wordt de film op dvd of blu ray uitgebracht?
Het begon allemaal met een Facebook vriend genaamd Carlos Javier Baragaño Galindo, die naar de film vroeg en me later aanmoedigde om de film uit te brengen. De film wordt uitgebracht bij Vimeo als Video On Demand.

ZoltanDsörsz02

Wat kunnen we verwachten van deze film?
De film is opgenomen met een digitale handcamera in diverse steden in verschillende landen. De opnamen zijn van verschillende concerten, waarvan sommige uit Roine’s en andere uit mijn eigen privéarchief. De film neemt de kijker mee naar de meest interessante periode van The Flower Kings, de tijd dat “Unfold The Future” uitkwam. De film is 2 uur en 21 minuten lang en bevat veel prachtige improvisaties, jams op het podium, veel ongein en veel fantastische muziek. Kortom, veel opnamen die de fans van The Flower Kings nog nooit hebben gezien.

Moest je de leden van de band om toestemming vragen of heb je ze op de hoogte gebracht van je plannen om de film uit te brengen?
Ja, ik heb iedereen op de hoogte gebracht.

Heb je nu nog contact met de leden van The Flower Kings en hoe kijk je nu terug op je tijd met die band?
Nee, ik heb alleen nog een beetje contact met Roine. Ik heb in de tijd met The Flower Kings veel mensen ontmoet en veel vrienden gemaakt, die nu nog steeds goede vrienden zijn. Ik heb nieuwe muziekstijlen geleerd en allerlei andere zaken die me hebben gevormd tot wat ik nu ben.

Is er een kans dat je in de toekomst nog eens zal samenwerken met Roine of Jonas?
Ja, Roine zal op mijn komende album “Escape From The Past” spelen. Het album bevat een mix van verschillende stijlen zoals fusion en prog. De basistracks met drums, basgitaar en toetsen speel ik zelf. Roine en Krister Palmquist leveren solistische bijdragen op gitaar en Nikolaj Bentzon op toetsen. Het album komt waarschijnlijk in maart of april uit als download.

Luister je tegenwoordig wel eens naar prog-rock of andere muziek?
Ik luister slechts naar één prog-rock band en dat is UK! Ik kende die band al voordat ik bij The Flower Kings kwam en ik wist toen niet dat ze dat prog-rock noemden. Ik luister ook veel naar klassieke muziek, mijn vrouw is een klassiek celliste. Verder luister ik naar alles wat me aanspreekt.

Wil je nog iets kwijt aan de lezers van Progwereld?
Ja, ik hoop dat jullie de film leuk vinden en anderen zullen aansporen om de film te kopen. Dat zou helpen om de muziek overeind te houden. Verder zou ik iedereen willen bedanken die me al die jaren zijn blijven steunen, ook door me te schrijven. Dat heeft me gelukkig gemaakt en geïnspireerd om op een creatieve wijze muziek te blijven maken.

Voor wie graag wil  zien in welke muzikale omgeving Zoltan Csörsz tegenwoordig zijn brood verdient, kan hier kijken naar een opname van het Jacob Christoffersen Trio en hier voor een opname van het Jan Lundgren Trio.