Interview: Arne van Os van den Abeelen
Datum: 26 augustus 2014

De Britse band Lifesigns was een van de headliners van dag twee van het Resonance Progrock festival dat van 31 juli t/m 3 augustus 2014 werd gehouden in The Bedford in Balham, Londen.
Sinds het verschijnen van het gelijknamige album van de groep in 2013 is er wel het een en ander veranderd.  De aimabele John Young, toetsenist en zanger  van Lifesigns, stond Progwereld  graag te woord na de soundcheck  in de intieme ronde theaterzaal van The Bedford.

John, van een trio met Nick Beggs naar een kwartet met Jon Poole (ex Cardiacs) en Niko Tsonev (ex Steven Wilson). Vanwaar deze verandering in samenstelling?
“Eerst moet ik zeggen dat eigenlijk altijd sprake was van een kwartet. Steve Rispin, die de techniek voor het album heeft gedaan, doet nu het geluid bij de liveoptredens. Hij hoort er net zo bij als iedereen. De man is een geluidstovenaar. Dus eigenlijk zijn we nu met z’n vijven.  Maar om op je vraag terug te komen, er is een groot verschil tussen het maken van een plaat en liveoptredens. Het was nooit de bedoeling dat Nick deel zou uitmaken van de liveband. Sterker nog, de cd was in eerste instantie wat we wilden doen. Door het succes van de cd begon het te kriebelen om ook met deze muziek te gaan optreden.  Met de komst van Jon Poole op  bas en Niko Tsonev is iets heel speciaals aan het groeien. Er heerst een enorme kameraadschap in de band. Als we samenspelen heb ik vaak dat de haren op mijn armen overeind gaan staan en lijkt het of mijn voeten los komen van de vloer. Die gasten zijn zo goed en Frosty Beedle (drums) en ik vergaten in het begin van onze repetities soms te spelen omdat het zo speciaal was wat er gebeurde. Jon is, naast een voortreffelijke bassist,  een energieke ‘stagepersonality’. Niko Tsonev is een werkelijk fenomenale gitarist. Beiden zingen uitstekend en we kunnen nu ook op dat gebied ons geluid verbreden.

Hoe heeft die samenwerking zich ontwikkeld?
Wat voor ons belangrijk was voor de ontwikkeling van de band, was het meedoen aan de Cruise To The Edge. Met heel veel bands op een cruiseschip. Als band voelt dat of je samen op vakantie bent waarbij je een aantal keer moet spelen. Dat  smeedt een band en dat is heel goed geweest. Vergeet niet dat we moesten leren om een cd, die een lange opnametijd heeft gehad, live te leren spelen.  Het ging prima en vandaar zijn we verder gegaan. De laatste paar concerten hebben we echt het gevoel gekregen dat we er klaar voor zijn.

Jullie hebben inmiddels zoals je al aangeeft een aantal optredens gedaan. Hoe zijn de reacties?
“Ja, dat klopt. Dit wordt vanavond ons elfde optreden. De reacties zijn zeer lovend, maar je moet vanavond zelf maar oordelen hoe jij het vindt (het was fenomenaal). Als je het goed vindt, “spread the word”. We zouden nog veel meer willen. In de huidige tijd is het niet makkelijk om als ‘nieuwe’ band  voldoende gigs te krijgen en deze band full time te doen en er volledig van te kunnen leven.  Zelfs niet als je zoals wij een album hebben gemaakt dat in heel veel prog en classic rock charts op één heeft gestaan.  Het gaat steeds beter, gelukkig, maar het zou mooi zijn als er iemand zei, okay guys, we gaan een grote tour doen en die nieuwe cd enorm promoten. Kijk maar op internet. Als Yes een nieuw album uitbrengt, dan krijg je honderden hits. Als wij een concert aankondigen is dat een stuk minder. Maar we werken er keihard aan om steeds meer optredens te gaan doen. Ik ben erg blij dat we 27 september 2014 in De Boerderij in Zoetermeer staan (samen met Panic Room).  We willen Europa in!”

DSC_0098

Krijgt het debuutalbum een vervolg?
“Jazeker! We werken aan nieuw materiaal. Verwacht het nieuwe album echter zeker niet voor 2015. Ik kan alleen zeggen dat het uitkomt als het klaar is. We hebben met het eerste album een standaard neergezet en dit moet beter worden. Er komt een aantal kortere nummers op, maar één van de nummers , N, wordt trouwens een episch stuk van twintig minuten met enorme ingewikkelde zangpartijen. Het is echt een monster! Tot nu toe was ik de componist van alles, maar de band levert heel veel bijdragen en we schrijven steeds meer samen. Tijdens ons optreden in de Boerderij zullen we al flink wat van het nieuwe materiaal laten horen, je hebt er een gehoord tijdens de soundcheck (en dat was heel goed). Ik heb trouwens een nieuwtje voor je, we werken ook aan een live dvd. Dan kan iedereen – naast horen – ook zien wat Lifesigns is!”

Je hebt een gigantische ervaring John,  hoe voelt dat nu met Lifesigns.
Ik heb inderdaad met wat aardige namen gespeeld. Maar dit is weer ‘back to the old days’, terug naar de dagen dat ik begon met bands. En dat voelt goed. We hebben in elk geval een enorme ambitie en dat willen we graag laten horen. Dus als ik een oproep mag doen, kom naar de Boerderij!