Marillion and its Fans
Interview met de schrijver van het boek “Marillion’s Fans: Stories from all over the world!”
Schrijver: Leo Manintveld
Door: Mario van Os
Datum: 3 Februari 2015
Foto’s: Ron Kraaijkamp, Ard van den Heuvel en Mario van Os (genomen tijdens Marillion Weekend 2013)
Wat betekent het om een fan te zijn? Wat is het dat iemand er toe zet om muzikanten, vogels, treinen, poppen of vrachtwagens te aanbidden? Waarom zijn mensen zo geobsedeerd door hun idool dat ze alles over hem/haar willen verzamelen? Dat soort mensen hebben geen sociaal leven of is het allemaal passie?
Bovenstaande vragen hebben Leo Manintveld ertoe gedreven om een boek te schrijven over de grootste familie ter wereld … de Marillion familie. Het boek “Marillion’s Fans: Stories from all over the world!” vertelt het verhaal van die fans. Fans uit landen over de hele wereld schreven over hun liefde voor Marillion. Een boek dat uit gaat komen tijdens het Marillion weekend van 22 maart 2015, waar in een familiepark te Port Zelande duizenden fans bijeenkomen uit meer dan veertig verschillende landen. Het boek is nu reeds te bestellen en dan kun je het ophalen tijdens het Marillion weekend of je laat het thuis bezorgen.
Progwereld had ruim een maand voor het verschijnen van het boek een gesprek met Leo Manintveld.
.
Hoi Leo.
Kun je beginnen met jezelf voor te stellen?
Ik ben Leo Manintveld. 49 jaar, getrouwd met Angela, drie kinderen van 6, 18 en 19 jaar. Ik ben chef-kok van beroep en woon in Almere
Waar is je liefde voor Marillion mee begonnen?
Mijn gevoel voor jaren en tijd is niet zo goed, maar begin jaren tachtig van de vorige eeuw hoorde ik op de Britse radio een sound en een stem die diep bij mij binnen kwamen. Het was Market Square Heroes van een tot dan toe onbekende band. Ongeveer een jaar later vond ik bij toeval het album Script For A Jester’s Tear van Marillion in Vlaardingen. De hoes boeide mij en bij de eerste tonen herkende ik direct de stem van Fish. Als een blok viel ik voor Marillion en dat is nooit meer weg gegaan (love for life)
Vertel eens hoe het boek tot stand is gekomen, het idee, etc.
Juli/augustus vorig jaar las ik op Facebook de zoveelste zinloze discussie over wie er beter is, Fish of Hogarth, toen ik zomaar ineens dacht waarom maak ik over deze grote familie niet een boek. Het was een raar moment, maar ook kort dag omdat het boek wel voor de conventies af moest zijn. Als ex top-kok wil ik kwaliteit en onderzocht eerst of dit wel mogelijk was. Acht maanden voor een boek is eigenlijk onbegonnen werk, maar mijn drive was enorm. Kok eigen zullen we dat voor het gemak noemen. Ik begon met het basis idee: verhalen van fans uit de hele wereld en ik plaatste een oproep op Facebook. Zonder of met weinig respons had ik het niet gedaan, maar de respons was enorm. Zo ontstond het basis idee. Al snel vond ik twee vormgevers, Mathijs Sterrenburg en Jennifer van der Kroft van wie de laatste ook Marillion fan is. Het boek krijgt prachtige illustraties met een duidelijk thema voor elk verhaal. Uiteindelijk koos ik uit 137 ingezonden verhalen 47 verhalen uit 24 landen.
Het blijft via de website en social media een beetje onduidelijk wat de titel is. Is het “Marillion’s Fans: Stories from all over the World”, “Marillion and its Fans” of “Truly A Better Way Of Life”?
Kun je de titel (en de subtitels) toelichten?
Ja, dat is duidelijk een fout van mij. Ook ik zocht lang naar de juiste titel. Het werd na goed overleg: “Marillion’s Fans: Stories From All Over The World!” Subtitel: Truly a better way of life… Het boek gaat over de fans en niet over de band.
Waarom wilde je een boek over de Marillion fans maken en niet gewoon een boek over de band?
Fans van wat dan ook hebben mij altijd geboeid. Wat drijft ze om zo gek te zijn van een club, auto, land of band? Marillion heeft echter wel een erg speciale schare fans. Een boek over de band laat ik over aan de inside kenners, dat ben ik niet, ik ben een fan die toevallig leuk kan schrijven.
Wat wil je met het boek bereiken/aantonen?
Ik wil eigenlijk niets aantonen, wat ik wel wil is dat iedereen ziet hoe bijzonder deze groep mensen zijn en dat onzichtbare vriendschap bestaat. Hiermee bedoel ik dat je mensen leert kennen die je nog nooit hebt gezien, maar toch een warm hart toedraagt.
Op de website schrijf je “I must admit that I didn’t really understand this typical teenage fan girl behaviour, not until I heard…”. Ben je het fenomeen ‘fan zijn’ gaan onderzoeken of is het gewoon een leuk leesboek voor de Marillion fan?
Beide. Ik had ooit gehoord dat prog liefhebbers over het algemeen hoger zijn opgeleid en kwam via via in contact met een Noorse filosoof die dit fenomeen had onderzocht voor zijn afstudeerproject. Hij onderzocht of liefhebbers van gecompliceerdere muziek ook hoger zijn opgeleid. Fans van prog bleken grotendeels (87%) hoog te zijn opgeleid. Dit idee combineerde ik met het fan zijn van Marillion. De uitkomst was leuk en interessant. Het boek is serieus, maar vooral gewoon een leuk, kwaliteitboek voor en over de echte Marillion fan.
Is het beschreven fangedrag inderdaad tienergedrag, of kun je boven de 50 (zoals ik en jij ook bijna) ook nog een zeer toegewijde fan zijn?
Is een tienerfan niet toegewijd? Mijn nicht was jaren een groot fan van Take That, zij is van de minder slimme tak van de familie, maar ging er echt voor. Zij is nog steeds een toegewijd fan. Natuurlijk kan ik als bijna 50 jarige nog fan zijn, sterker nog, tienergedrag zie ik nog bij elk Marillion concert. Fans kortom zijn niet te categoriseren.
In het boek staan verhalen van meerdere Marillion fans van over de gehele wereld. Hoe ben je aan deze verhalen gekomen?
Ik plaatste via Facebook een oproep en zocht contact met de fanclubs.
Je hebt foto’s en artwork van bekende fotografen en illustrators vanuit de hele wereld in je boek, zoals Mark Wilkinson, Hajo Müller en Stefan Schulz. Hoe ben je met deze personen in contact gekomen?
Mark Wilkinson maakte de cover voor mijn eerste boek en wilde ook voor dit boek iets afstaan. Hajo Müller, Antonio Seijas en Stefan Schulz heb ik allemaal persoonlijk benaderd, net als Colin Nias, Fernando Aceves, Phil Slessor en Alan Jones.
Ben je voor dit boek ook in contact getreden met de Marillion bandleden? Wat vinden zij van het boek en ondersteunen ze het ook?
Ik heb het wel geprobeerd omdat ik graag van één van de leden een stuk had willen hebben over hoe zij de fans zien. Mark Kelly vind het geweldig.
Je steunt met de verkoop van het boek het goede doel “Teenage Cancer Trust”. Waarom dit goede doel? En kun je wat vertellen over dit goede doel?
Ik heb Lucy Jordache benaderd met de vraag met welk goed doel zij deze conventie steunen. Het bleek het Teenage Cancer Trust Support dat vooral jonge gediagnosticeerde kankerpatiënten tussen de 13 en de 24 jaar ondersteunt. Persoonlijke ervaringen hebben ertoe geleid dat ik juist dit goede doel wil helpen.
Als ik je website goed bekijk is dit jouw tweede boek. Het eerste boek “Uitgekookt” lijkt me een kookboek. Wat is het verschil in schrijven van een kookboek (jouw vakgebied) en een boek over de Marillion fans (je hobby)?
Ja, dit is mijn tweede boek. “Uitgekookt” is mijn eerste boek. Een autobiografie over mijn bewogen leven. De cover is overigens zoals al eerder gezegd van Mark Wilkinson. Elf verhalen en elf recepten met een mooie foto. Totaal anders natuurlijk. Marillion is mijn hobby, maar wel een deel van mijn leven. Het verschil in schrijven zit hem in het feit dat ik het nu over fans heb en in mijn eerste boek over mijzelf.
Wat kun je nog meer vertellen over dit boek?
Dat het artwork geweldig is en dat Mathijs Sterrenburg en Jennifer Van Der Kroft geweldige persoonlijke illustraties hebben gemaakt. Het boek zelf is van de hoogste kwaliteit materiaal. Een must voor elke Marillion liefhebber.
Waar, wanneer en hoe is het boek te koop?
Het boek is nu al te bestellen via mijn website. Tijdens het Marillion Weekend komt er een speciale boek-launch in de Plaza waar diverse verhalen maker aanwezig zullen zijn. Dit gaat in ieder geval op zondag middag (22 maart 2015) gebeuren. Hiervan zal nog een aankondiging komen op facebook. Mensen die niet naar het Marillion weekend komen, krijgen het boek gewoon thuisgestuurd.
Wat wil je nog meer vertellen aan de Progwereld lezers?
Prog on en zorg alsjeblieft dat deze geweldige muziek verdere bekendheid krijgt.