Titel: Even Voorstellen: Android
Interview: Mario van Os en József TÅ‘zsér
Datum: 14-02-2012

Hongarije is niet het land dat direct bekend staat om zijn progressieve muziek. Toen we vorige jaar op ons forum de landenstrijd aangingen, was het voor de meeste deelnemers lastig om goede progbands te noemen. Verder dan Omega, After Crying en Solaris kwamen de meesten niet. Dus toen beide cd’s van Android op mijn deurmat belandden, vond ik het tijd dat jullie nader kennis konden maken met deze Hongaarse band en zocht ik contact met toetsenist József TÅ‘zsér.

Android Band

Alhoewel jullie allang bestaan zullen veel lezers zullen jullie nog niet kennen. Kun je iets vertellen over het ontstaan van de band?
Android werd opgericht in 1980 in Debrecen, Hongarije, door studenten en een leraar van de Lajos Kossuth Universiteit (momenteel Universiteit van Debrecen). De groep had de mogelijkheid om te oefenen op een van de slaapzalen van de universiteit. Keyboards, versterkers en een basgitaar werden ook verstrekt door de Universiteit, omdat we geen geld hadden om deze te kopen.

Jullie eerste album “East Of Eden” is bijna dertig jaar na jullie ontstaan en ongeveer dertien jaar na de eerste tape-opnames ervan uitgebracht. Kunnen je ons iets vertellen over dit proces?
Hoewel sommige bandleden samen in meerdere verschillende formaties hebben gespeeld, hebben we onder de naam Android slechts in drie periodes gespeeld en wel tussen 1980-1983, tussen 1994-1996 en vanaf 2008 tot nu. Omdat de meeste van de bandleden andere beroepen hebben nagestreefd na het beëindigen van de universiteit, zijn we niet echt de muziekbusiness ingestapt. Behalve dan de release van “East Of Eden” dat op tape verscheen in 1995. Dit materiaal is volledig opnieuw georkestreerd en heropgenomen in 2009. Nu zijn we oud genoeg geworden en hebben we meer vrije tijd te besteden aan het schrijven van muziek, afspelen en het opnemen ervan. Onze relatie met Periferic Records helpt ons om onze muziek over de hele wereld te distribueren.

Jullie hebben onlangs jullie nieuwe album “Midnight Ball” uitgebracht. Vertel er eens kort wat over, wat is het thema en zo?
In tegenstelling tot het volledig instrumentale “East Of Eden” bevat “Midnight Ball” nummers met of gesproken teksten of met zang. Van de negen composities zijn er vier langere ‘micromusicals’, met elk een korte intro. Een belangrijk kenmerk van het album is dat veel van de nummers een literair verband hebben. Midnight Ball is gebaseerd op de roman “Master And Margarita” door Mikhail Bulgakov. Judas Iscariot and Pharaoh zijn respectievelijk geïnspireerd door Robert Graves boek “King Jesus” en de roman van Boleslaw Prus “Pharaoh”. Matthew 26:47 bevat een fragment uit het evangelie volgens Matteüs, terwijl I’ll Be One With God werd geïnspireerd door het “Book Of The Dead”.

Android 1981

Wat zijn jullie voornaamste invloeden en naar welke muziek luister jezelf graag?
Misschien waren wij wel het meest beïnvloed door de prachtige muziek van de Poolse band SBB die een aantal keren heeft gespeeld in Debrecen in de jaren zeventig. We moeten zeker ook vermelden Fermata, Yes, Pink Floyd, ELP, Mike Oldfield, Tomita, Kitaro en ‘last but not least’ Dream Theater.

Wat zijn jullie toekomstplannen?
We zijn bezig om een Android “sordino” project op te zetten, zodat we voor een kleiner publiek kunnen spelen. Daarnaast werken we aan nieuwe nummers, maar we hebben nog niet beslist of ons volgende album instrumentaal of niet zal zijn. We hebben al materiaa voor beide mogelijkheden.

Wil je nog iets delen met de Progwereldlezers?
Helaas is in Hongarije progressieve rock geen populair genre, hoewel in het verleden hier toch veel grote groepen bestonden (zoals Solaris en After Crying). We denken daarom ook dat de meeste van onze luisteraars zich in het buitenland bevinden en ik hoop dat de lezers van Progwereld onze soort muziek mooi zullen vinden. We hopen binnenkort in Nederland op te kunnen treden.
Op onze website (www.androidgroup.hu) is een aantal mp3-samples te vinden.

android