Datum: 13 oktober 2015
Interview:
Maarten Goossensen
Groep:
Built For The Future
Land van herkomst:
Verenigde Staten
Website: https://builtforthefuture1.bandcamp.com/releases
Bandleden: Patric Farrell (gitaar, basgitaar, toetsen, achtergrond zang, drums) en Kenny Bissett (zang)
Klik op de albumhoes voor de recensie van het debuut album van Built For The Future te lezen!

built for the future  - chasing light

Niet iedereen zal jullie kennen. Kun je iets vertellen over het ontstaan van de band?

Patric en ik (Kenny) zijn al 25 jaar bevriend. We ontmoeten elkaar toen we beiden in het bandcircuit rond San Antonio, Texas zaten in de jaren ’80. We speelden in verschillende bands, maar hielden elkaar wel op de hoogte van de muziek die we speelden. Een tijdje geleden gaf Patric aan dat hij een nieuwe song had geschreven en hij vroeg of ik hem wilde inzingen. Dat was onze eerste samenwerking en daaruit volgde “Chasing Light”. Op het album staan nummers die we beiden al eerder hadden geschreven. We hebben als het ware elkaars muziek herschreven.

Wat kun je nog meer over het album vertellen?

Het thema van het album is gebaseerd op gebeurtenissen uit het leven van Patric en elk nummer staat voor het gevoel dat hij hierbij had en over hoe hij met die gebeurtenis afrekende. Wanneer we voor ingrijpende gebeurtenissen staan, gaan we allemaal op zoek naar waarheid, een betere plek en op zoek naar licht. Daar gaat dit album over.

Wat zijn jullie invloeden en waar luisteren jullie zelf graag naar?

Dan moet je denken aan reuzen als Genesis, Rush en Peter Gabriel. Maar ook Tears For Fears, U2 en The Fixx. Veel mensen vinden dat onze muziek doet denken aan die uit de jaren ’80 en dat is niet zo vreemd als je kijkt naar bands die ons beïnvloed hebben.

Built For The Future

Wat zijn de toekomstplannen?

Meer albums maken! We hebben al zo’n drie albums aan ruw materiaal liggen. Eén daarvan is helemaal klaar en moet alleen nog gemixt en gemastered worden. We hopen dat album snel uit te brengen, maar een concrete datum kunnen we nog niet geven. We bekijken ook of we een live band kunnen formeren. Als we dat voor elkaar krijgen en het bevalt, dan willen we ook een aantal liveshow spelen. We werken ook aan wat videomateriaal dat we gaan uitbrengen.

Wil je nog iets delen met de Progwereld lezers?

We voelen ons nederig, maar ook overweldigd op de reacties op ons debuutalbum. Toen we jong waren hadden we maar weinig mogelijkheden om mensen met onze muziek kennis te laten maken. Met de komst van social media is dat een stuk eenvoudiger geworden. We horen nu van mensen over de hele wereld dat ze onze progressieve rock zo waarderen. Met dit album wilden we vooral maken wat we zelf gaaf vinden, we hadden nooit durven verwachten dat zoveel mensen het zouden waarderen. We kunnen de mensen die naar onze muziek luisteren niet genoeg bedanken. We kijken uit naar meer muziek in de toekomst. Wij zijn immers built for the future ;-)