Door: Mario van Os
Datum: Januari 2018
Band: Cambrian, interview met Ronald Kremers
Land van herkomst: Nederland
Website: http://www.cambrian-band.com/

Cambrian1

Misschien kennen sommige lezers jullie band nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band (wanneer zijn jullie ontstaan en hoe?).
Cambrian is voor het eerst bij elkaar gekomen in augustus 2013. De band is voortgekomen uit twee bands die uit elkaar zijn gegaan. Bassist Michael Hendriks speelde in beide bands en kwam met het idee om samen met gitaristen Ronald Kremers en Mark van Veen een progressieve metalband te beginnen. Overige bandleden zijn bij elkaar gevonden door middel van een advertentie. Dit was de start van Cambrian. In 2015 hebben vervolgens Mark van Veen en Michael Hendriks de band verlaten en heeft Roy Nijssen de plaats als bassist ingenomen. Alex, Ronald, Lennart en Freek behoren tot de originele line-up.

Kun je de band voorstellen (samenstelling, relatie tussen muzikanten, etc.).
Alex Mols: drums
Freek Rooijakkers: zang, klarinet en saxofoon
Lennart van der Leij: keyboards
Ronald Kremers: gitaar
Roy Nijssen: basgitaar

Alex Mols was al bevriend met Freek Rooijakkers via de harmonie waarin zij beiden speelden voordat de band gestart is. Daarnaast is Alex de broer van de vriendin van Freek. Ronald en Freek kennen Roy vanuit de vriendenkring van Michael Hendriks.

Cambrian2

Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?
Iedereen in onze band is in meer of mindere mate beïnvloed door Dream Theater. Ook een belangrijke invloed van de band is Opeth. Daarnaast gaan onze invloeden van Meshuggah, Between The Buried And Me tot Gentle Giant en Jethro Tull. Ook gamemuziek en klassiek zijn invloeden op onze stijl.

Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band.
We hangen er zelf het label progressieve metal aan. Wij houden ervan om verschillende stijlen en stemmingen bij elkaar te laten komen in onze nummers, maar houden daarbij wel het nummer centraal. De toevoeging van saxofoon en klarinet is daarbij wel een unieke toevoeging in het genre.

Jullie hebben kortgeleden een album uitgebracht. Vertel daar eens wat over. Hoe gaat dat gebeuren, wat kunnen we verwachten?
Ons debuutalbum “Point Of Origin” is op 29 november 2017 volledig in eigen beheer uitgebracht.
In januari 2017 vonden wij als Cambrian het tijd om ons eerste album op te nemen. De zang en drums zijn opgenomen in Nicks’Cave en overige instrumenten zijn thuis opgenomen en ge re-amped in de studio. Vervolgens heeft Nick van der Aa alle muziek gemixt en gemasterd. Freek Rooijakkers is verantwoordelijk voor de artwork van “Point Of Origin”. De fysieke cd komt met een boekwerk van zestien pagina’s volledig verzorgd met artwork. Verder wordt ook de distributie volledig door onszelf geregeld. Enorm veel dit alles, maar ook leerzaam werk. Op dit moment is “Point Of Origin” te beluisteren op alle bekende streaming sites. Digitaal te koop op Bandcamp, CD baby en iTunes en via Bandcamp of onze website kan ook de fysieke versie aangeschaft worden.

Heeft het album een thema, concept of waar handelt het album over?
Het album heeft niet direct een thema of concept. De teksten die geschreven zijn door Freek gaan wat meer over de innerlijke strubbelingen waar we tegenaan lopen, terwijl de tekst geschreven door onze gitarist Ronald, een wiskundig thematische aanpak is.

Cambrian album

In jullie biografie zie ik een opmerkelijk verhaal over waar jullie naam Cambrian vandaan komt, kun je dat verder toelichten?
Als grap hebben we de wetenschappelijke omschrijving van het tijdperk Cambrian (545 miljoen jaar geleden plaatsgevonden) herschreven naar een van een muzikaal klimaat. Waarbij je tussen de regels door kan lezen wat de rol van ons als bandleden/professoren is.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd? (denk hierbij aan live optreden, release party, studio opname 2e album, etc.).
Op 3 februari 2018 hebben we de release party voor “Point Of Origin” in Popei te Eindhoven.
Daarna is onze toekomst nog onzeker, helaas gaat onze bassist ons verlaten dus gaan we heel hard op zoek naar een nieuwe bassist om weer de podia te bestormen.

Wat zijn de verdere plannen voor de toekomst?
Naast een nieuwe bassist vinden en hopelijk veel optreden zijn we ook al bezig met een nieuw project. We hebben het plan om een conceptalbum te gaan schrijven over een moordmysterie roman, geschreven door onze gitarist Ronald Kremers. Om er tekstueel ook een leuke draai aan te geven gaat onze zanger de teksten verzorgen voor de muziek.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld lezer of iets leuks dat je wilt delen?
Ik wil de lezers vooral heel erg bedanken voor de interesse in onze muziek en hopelijk zien we je ergens bij een van onze optredens.

Cambrian4