Door: Mario van Os
Datum: April 2017
Band: DDM
Land van herkomst: Nederland
Website: https://www.facebook.com/damian.demuijnck

DDM-2

1. Waarschijnlijk kennen onze lezer Damian de Muijnck nog niet. Vertel eens kort wie je bent (achtergronden, muziekachtergrond, etc.).
Mijn naam is Damian de Muijnck, 18 jaar en ik ben onder andere de drummer van Xeno, Zumuz, mijn eigen project DDM en een aantal andere projecten. Ik ben begonnen met drummen toen ik 4 jaar oud was. Nadat mijn ouders mijn eerste drumset hadden gehaald, ben ik vrijwel direct les gaan volgen bij de muziekschool. Hier volg ik momenteel nog steeds les van Friso van Wijck. Uiteindelijk wil ik aan het conservatorium gaan studeren en als professioneel muzikant mijn brood verdienen. Ik wil een betere muzikant worden en tot het uiterste gaan. Grenzen zijn er niet!

2. Je speelt/speelde in een aantal bands (waaronder Xeno, ZUMUZ). Wat zijn dat voor bands en hoe ben je daar mee in aanraking gekomen.
Xeno is een progressieve metalband uit Middelburg. Een aantal jaren geleden ben ik hier bij gevraagd en recent is ook het debuutalbum uitgebracht. Momenteel zijn we bezig met een nieuwe ep en een hoop live shows!
Zumuz is begonnen door een idee van de gitarist (Joris van Hemert) van Xeno. Hij heeft mij een jaar geleden gevraagd dit project te starten. Momenteel zijn wij hier ook bezig met een ep. Het concept van Zumuz ligt in het ‘zijn van jezelf’. Ook deze band ligt in het genre progressieve metal.

3. Je hebt je eigen soloproject DDM. Vertel eens hoe dat tot stand is gekomen.
Ik wil de wereld laten zien wie ik ben en ik wil mijn passie voor muziek delen met anderen. Een eigen album uitbrengen waarbij je kunt doen en laten wat je maar wilt, leek mij een te gek plan. Ik wilde dit ook groots aanpakken, en heb dus gebruik gemaakt van mijn netwerk. Samen met Benjamin van Geest ben ik nu bezig dit album te realiseren. Ben is een goede vriend van mij en een te gekke muzikant met veel ervaring in de muziekwereld. Dit album ligt voornamelijk in het genre van de progressieve metal met een flink aantal invloeden vanuit de jazz/fusion. De complexiteit in dit album is vrij hoog, maar wordt mooi gecompenseerd met herkenbare melodieën.

4. Wat zijn jouw invloeden, of waar luister je zelf graag naar?
Ik ben een echt progressive metal-mens. Ik ben gek op polyritmiek, oneven maatsoorten, modulaties etc. Mijn grootste inspiratie is daarom ook Animals As Leaders. Daarnaast luister ik ook veel naar bands als Periphery, Mestis, Tram, Plini, Virgil Donati, Dave Weckl, Exivious, Textures, Meshuggah etc. Ook luister ik veel naar Muse en Rush. Verder beluister ik ook nog veel jazz.

DDM-Subdivisions

5. Je gaat binnenkort een album uitbrengen. Vertel daar eens wat over. Hoe gaat dat gebeuren, wat kunnen we verwachten?
Het album “Subdivisions” wordt mijn debuutalbum. Ik heb recent de single van het album uitgebracht. Mijn plan is om nu zoveel mogelijk de single te laten horen en in de tussentijd het album af maken. Ik wil graag rond september 2017 de studio in en alle drums opnemen. Daarna ga ik alle partijen in laten spelen en alles laten mixen en masteren. Uiteindelijk wil ik het wereldwijd gaan releasen.

6. Op het album gaan enekele grote namen meedoen, zoals Adam Holzman (Steven Wilson) en Timo Somers (Delain). Hoe kom je met deze artiesten in aanraking en hoe is dat contact verlopen?
Ik ben iemand die graag zijn muzikale passie en toekomstbeeld overbrengt aan anderen en alles er uit wil halen wat er uit te halen valt. Dit heb ik ook gedaan bij mijn album. Ik heb deze personen uitgelegd wat ik wilde en wat mijn plannen waren. Dit sprak hen erg aan om mij hierbij te helpen. De personen die op dit album voor zullen komen zijn muzikanten waar ik al jaren tegen op kijk. Omdat ik steeds stappen hoger wil gaan zetten in mijn muzikale ontwikkeling, heb ik besloten hier ook mijzelf uit te dagen om op dit niveau te kunnen komen.

7. Wie gaat er nog meer meedoen op jouw soloalbum?
Dat houd ik nog even voor mijzelf ;) Ik kan alvast zeggen dat Timo Somers, Adam Holzman, Richard Hallebeek en Robin Zielhorst mee zullen werken aan dit album, maar meer wil ik nog niet zeggen. Dat wordt nog een verrassing.

8. Wat zijn de verdere plannen voor de toekomst?
Het doorgroeien als muzikant. Ik ben er echt nog lang niet en zal er alles aan doen om elke dag beter te worden en mijn 12 uur lange schema’s voort te zetten. Ik wil op het conservatorium gaan studeren en na het album ook gaan touren met DDM. Uiteindelijk wil ik ook les gaan geven. Ik ga er in elk geval alles aan doen om mijn doelen te bereiken!

9. Heb je nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat je wilt delen?
De single is te beluisteren op Spotify, ITunes, Soundcloud, Youtube etc. Let me know what you think! :-)