Datum: 5-02-2013
Interview:
Maarten Goossensen
Artiest: Freedom To Glide
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Discografie: Rain (ep, 2012), The Wait (ep, 2012)
Website: www.freedomtoglide.com

Freedom To Glide03

Zouden jullie je willen voorstellen aan onze lezers?

Wij zijn Pete Riley  en Andy Nixon. In 2010 richtten we samen Freedom To Glide op toen we origineel materiaal aan het schrijven waren voor een ep die rond het thema van de eerste wereldoorlog moest draaien. We hebben beiden een aantal jaar in een van de voornaamste Engelse Pink Floyd coverbands gespeeld (Dark Side Of The Wall, red.), dus onze muzikale voorkeur zou voor de hand liggen. Toen we echter drie a vier nummers geschreven hadden, realiseerden we dat het groter en beter was dan we in eerste instantie van plan waren. We hadden echt een eigen geluid, het realiseren van een volwaardig album was een natuurlijke volgende stap.

Jullie hebben recent een ep uitgebracht, kunnen jullie hier iets meer over vertellen?

Onze laatste ep heet “The Wait” en er staan zes nummers op. Het thema draait om de gedachten van een soldaat tijdens het vele wachten in de loopgraven tijdens de eerste wereldoorlog. Eerst zou de ep met name draaien om het nummer Wind And Gales, maar het ontwikkelde zich als vanzelf tot een eigen concept. We beschouwen “The Wait” als de voorloper op ons album “Rain”, waarop 18 nummers komen te staan en die in het voorjaar van 2013 zal uitkomen. Het voelt een beetje aan of deze ep samen met het komende album een dubbelalbum vormt. Het concept van “Rain” bekijkt alle hoeken van een eeuw vol oorlog, vanaf de eerste wereldoorlog tot en met nu.

Freedom To Glide01

Waar zijn jullie door beïnvloed en naar welke muziek luisteren jullie zelf graag?

Tussen ons ligt een enorme reikwijdte aan invloeden. Als het om prog gaat houden we erg van Yes, Rush, King Crimson en uiteraard Pink Floyd. Van de huidige progacts genieten we beiden erg van Porcupine Tree. Maar alles dat goed is geschreven, goed uitgevoerd en geproduceerd en dat de juiste snaar weten te raken, doet het goed bij ons. Juist in deze tijd kunnen we meer dan ooit genieten van muziek van over de hele wereld.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Zodra ons album “Rain” af is, duiken we de oefenruimte in om met een vijf persoonsband wat concerten in Engeland voor te bereiden en zo het album te promoten. Later in het jaar willen we ook wat concerten in Europa geven. Daarna duiken we de studio in om ons tweede album te maken en zo hopen we verder te gaan.

Freedom To Glide02

Wil je nog iets delen met de Progwereld lezers?

We willen Progwereld bedanken dat jullie ons in contact brengen jullie lezers. Hopelijk horen we van jullie in de toekomst. Het is erg gaaf om via facebook of per e-mail in contact te komen met mensen die van onze muziek houden. En natuurlijk hopen we jullie lezers nog eens te ontmoeten tijdens een concert. Misschien deze herfst/winter? Dank voor het lezen van dit interview.