Mini-Interview: SoulStorm
Door: Math Lemmen
Datum: maart 2018
Land van herkomst: Italië
Website: https://www.facebook.com/soulstormofficial/

SoulStorm 2017

Begin dit jaar verscheen er op onze site een recensie van het album ‘Eviction” uit 2017 van de Italiaanse progmetal band SoulStorm. Dit album klonk dermate fris dat we graag wat meer over deze formatie wilden weten. Een kleine zoektocht leverde de volgende antwoorden op.

Onlangs brachten jullie het album “Eviction” uit. Kunnen jullie er kort iets over vertellen? Wat is het thema en hoe kwam de plaat tot stand?
Er schuilt ontzettend veel werk achter dit zelf-geproduceerde album. Alhoewel het geen conceptalbum is, is er een gemeenschappelijk thema dat alle tracks met elkaar verbindt: de titel zelf, Eviction (uitzetting, afscheiding). Het woord ‘afscheiding’ verwoordt dat gevoel het beste: als een soort barrière die voorkomt dat je kunt bereiken wat aan de andere kant is. Of wat je zelfs daarvoor beschermt. Elk nummer behandelt dit onderwerp op zijn eigen manier. We kwamen spontaan op dit idee door onze eigen persoonlijke ervaringen hierin te verwerken: vooral niet in staat blijken te zijn om de situatie te realiseren waarvan we altijd graag deel uit wilden maken. Daarom is Eviction opgedragen aan iedereen die zich als een vis buiten het water voelt.

Soulstorm 2014

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Kun je ons iets over het ontstaan van de band vertellen?
De band bestaat sinds 2009 en heeft sindsdien diverse bezettingswisselingen ondergaan. De huidige line-up is permanent sinds 2014. We brachten een EP met de titel “No Way Out” uit in 2011. Ook deze EP hebben we zelf geproduceerd en gaf ons enige lokale bekendheid hier in Vicenza en Veneto. Sommige tracks van deze EP zijn verschenen op een aantal internationale prog-compilaties.

Wie zijn jullie invloeden en naar welke muziek luisteren jullie graag?
Alle bandleden luisteren veel naar progrock en progmetal, zoals Dream Theater, Symphony X, Genesis, Area en PFM. Daarnaast heeft iedereen verschillende smaken die eveneens onze muziek beïnvloeden. Onze zanger, Davide, bijvoorbeeld is een grote fan van soulmuziek (Otis Redding, Aretha Franklin), terwijl zijn favoriete band het Nederlandse Epica blijft. Gitarist Luca daarentegen luistert heel graag naar goede pop zoals Lady Gaga.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
We zijn momenteel bezig met de promotie van het album en concerten. Het vinden van optredens en locaties is tegenwoordig best lastig als je niet bent aangesloten bij een concertpromotor. We overwegen ons bij een promotor aan te melden als we wat groter zijn. Het afbetalen van je schulden is altijd een lange taaie weg naar de top, maar loont zich altijd.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer?
Jazeker: veel plezier met het beluisteren van ons album en je kunt SoulStorm volgen via Facebook, Instagram en Twitter!