Knight Area-2

Nadat alle opnames zijn afgerond is het tijd voor de ‘finishing touch’, het mixen en masteren van het album. Het mixen bepaalt het uiteindelijke eindgeluid (resultaat) van het album. Ook aan dit proces wordt de grootst mogelijke zorg verleend. Het mixen van “Realm Of Shadows” is door Gerben en Gijs in Boskoop gedaan. Verspreid over zes tot acht weken hebben zij daar 40 uur werk aan besteed. Op 4 mei 2009 werd hier de laatste hand aan gelegd en constateerden zij dat het goed was.

Het masteren van het album is uitbesteed aan wellicht de grootste en bekendste persoon op dit terrein, de Amerikaan Bob Katz (bekend van zijn werk voor onder andere Pink Floyd en Walt Disney). Masteren houdt in dat de uiteindelijke eindmix wordt afgewerkt naar een constante totaalklank. Hierbij wordt de verhouding tussen alle frequenties bekeken en gestabiliseerd. Ook wordt er in dit proces voor gezorgd dat het harder gaat klinken en zachte gedeelten in de muziek niet wegvallen. Dat doet hij met een zogenaamde compressor en limiter. Tenslotte wordt de muziek geschikt gemaakt voor beluistering op alle afspeelapparaten. Ook op de welbekende mp 3 spelers van tegenwoordig moet het goed blijven klinken.
De muziek is bij Bob Katz aangeleverd als data (dus bits en bytes) in een format van 24 bit op een dvd-schijf. Alleen op deze wijze kan het doel van masteren worden bereikt. Het masterproces werd op 27 mei 2009 afgerond.

Artwork

Een aantal leden van Knight Area hebben zich gebogen over het artwork. Ondanks dat dit een democratisch proces is, gaat niet ieder groepslid zich hiermee bemoeien. Geluidstechnicus Jankees Braam maakt ook deel van deze werkgroep uit omdat hij zelf een niet onverdienstelijke ontwerper is.

Realm Of Shadows

Platenbaas Ken Golden van The Lasers Edge heeft de groep in contact gebracht met Killustrations (onder meer bekend van het artwork van Magenta’s “Metamorphosis”). De man achter Killustrations heeft een hele vracht cd-hoezen op zijn conto staan. Zijn ontwerpen hebben over het algemeen een stoere uitstraling, iets wat uitstekend bij “Realm Of Shadows” past.

Ga terug naar de index van The Making Of Knight Area’s “Realm Of Shadows”.

Ga verder naar de woordenlijst.