Rocket Scientists-Looking Backward

Onze mening
Wij vinden Rocket Scientists een groep die zeer goede muziek maakt. Het zijn allen technisch zeer begaafde muzikanten wars van sterallures. Daarom zagen wij in “Looking Backward” aanleiding deze groep eens extra voor het voetlicht te plaatsen. We doen dit door afzonderlijke besprekingen van de 4 cd’s en dvd van “Looking Backward”. Ook hebben we Erik Norlander bereid gevonden wat meer te vertellen over de afgelopen 15 jaar Rocket Scientists en hoe de komende 15 jaar er voor de groep uit gaan zien.

Looking backward: het ontstaan van de boxset uitgave
Het idee voor “Looking Backward” bestond al een aantal jaren. De voorraad van de eerste twee studioalbums raakte op en konden ook niet meer bijgeperst worden. Zodoende ontstond als eerste het krankzinnige idee om het debuutalbum “Earthbound” in zijn geheel opnieuw op te nemen zoals de nummers nu, na pakweg 10 jaar, gespeeld worden, te mixen en compleet geremasterd uit te brengen. Als bonusplaat zou de oorspronkelijke versie er bijgevoegd worden. In 2006, toen de groep bezig was met de opnames van “Revolution Road”, begon Mark McCrite alvast met de voorbereidingen. Het was een geweldig plan… dat echter nooit werd uitgevoerd.

De reden dat het plan niet werd doorgezet was drieledig: geld, middelen en het feit dat de eerste paar albums wat in de vergetelheid was geraakt. Zo was “Brutal Architecture” uitgebracht bij Kinesis, tegenwoordig een internet mailorder bedrijf dat zich voorheen ook als platenlabel manifesteerde. Al met al dus ook een reden het anders aan te pakken.

Ook aan “Oblivion Days” zit een verhaal vast. Dit album is in Japan nog steeds verkrijgbaar via het Avalon label. Op de Europese markt is de plaat uitverkocht en een Amerikaanse persing is er helemaal nooit geweest. Daar maakte men weer gebruik van de Europese importkanalen. Erg ingewikkeld allemaal. Uiteindelijk werd dan ook het besluit genomen dat al deze albums als een boxset zouden verschijnen.

Begin 2007 ontmoetten Mark McCrite en Erik Norlander Progrock Records baas Shawn Gordon tijdens een zeer aangename lunch. Daar werd door Erik Norlander aan Mark McCrite en Shawn Gordon het voorstel voor de uitgave van een boxset gedaan. Er zouden ook nog eens 7 of 8 oude Rocket Scientists nummers opnieuw en live in de studio worden opgenomen voor een extra cd. Op drums had men een oude bekende in gedachte, Gregg Ellis. Hij is bekend met het werk van Rocket Scientists en hun soloprojecten en speelde mee op een aantal nummers van “Oblivion Days”. Die studio opnames zouden ook nog eens gefilmd gaan worden om op een dvd te zetten. Aan alle cd’s werden tenslotte wat extra nummers toegevoegd.

Het geheel werd gecompleteerd met een boekwerk van 64 pagina’s. Dat boekwerk bevat alle songteksten, uitgebreide achtergrondverhalen, het originele artwork en veel (oude) foto’s.

En wat denk je? Dit plan werd uitgevoerd.

Terug