Eerste druk: 16 maart 2010
Interview en eindredactie: Hans Ravensbergen


Al jaren lang brengt Polen de ene na de andere talentvolle groep voort. Zelden of nooit weten deze groepen hun weg te vinden naar podia buiten Polen, uitzonderingen als bijvoorbeeld Riverside en Quidam daargelaten. Voorbeeld van een dergelijke talentvolle en bijna onbekende groep is Osada Vida. Zwevend in het genre tussen (stevige) progressieve rock en progressieve metal, timmert dit kwartet al jaren aan de weg en verblijdt ons met kwalitatief hoogstaande albums. Eind 2009 werd “Uninvited Dreams” uitgebracht, wederom een album dat ruim uitstijgt boven het gemiddelde wat wij doorgaans krijgen te horen. Dit was voor ons een belangrijke reden om drummer Adam Podzimski te benaderen met het verzoek iets te vertellen over Osada Vida.

Osada Vida

Misschien kennen sommige lezers jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
De groep is in 1997 opgericht door Lukasz Lisiak en mijzelf (Adam Podzimski). De bezetting is sindsdien veel gewijzigd, maar vanaf 2005 spelen we in de volgende bezetting: Lukasz Lisiak op basgitaar en is de zanger, Bartek Bareska op gitaar, Rafal “R6” Paluszek op toetsen en Adam Podzimski op drums en percussie.

Wat betekent Osada Vida en hoe komen jullie aan deze naam?
Vida is de naam van een klein dorp in Benin (West-Afrika). We besloten om deze naam in onze groepsnaam te verwerken omdat Vida een geheimzinnig dorp is met een fascinerende historie en cultuur. In het Spaans betekent ‘Vida’ weer ‘Leven’, dus Osada Vida is vrij vertaald ‘dorp van het leven’. Het hangt ook af van je eigen verbeelding.

Wat zijn jullie invloeden en waar luisteren jullie zelf graag naar?
We houden allemaal van klassieke rockmuziek, maar ieder van ons houdt ook weer van verschillende soorten muziek wat je – hoop ik – kan horen in onze composities. We luisteren bijna overal naar, maar volgens mij zijn we het meest beïnvloed door: Rush, Genesis, Pink Floyd, King Crimson, Yes en Porcupine Tree.

Wat doen jullie buiten de muziek?
Ook in Polen is progressieve rock geen lucratieve business, dus moeten we allemaal werken om te kunnen leven. Bartek Bareska is chemicus, Lukasz Lisiak heeft een logistiek bedrijf, Rafal Paluszek is grafisch ontwerper (en ontwerpt ook de hoezen van de albums, HR) en ik zelf ben onderwijzer.

Hoe combineren jullie muziek met jullie privé-leven?
Wanneer je meelevende familieleden hebt is het niet zo moeilijk om muziek en privé te combineren. Natuurlijk zijn er lastige momenten zoals wanneer we in de studio zitten en weinig tijd hebben voor familie en vrienden. Gelukkig begrijpen zij de situatie en ondanks dat onze echtgenotes en vriendinnen wel eens klagen dat muziek voor ons belangrijker is dan zijzelf, raken ze er toch aan gewend (hoop ik…).

Adam Podzimski

Kan je wat vertellen over het schrijfproces van de groep.
Onze muziek komt meestal voort uit improvisatie. We gaan bij elkaar zitten en iedereen probeert wat nieuws te spelen. Na een paar uur spelen veranderen geluiden in melodieën en daarna vaak in composities. Het schrijven van teksten pakken we anders aan. Eerst nemen we het thema of concept als uitgangspunt. Daarna werken Ola (mijn vrouw) en ik de woorden verder uit. Normaal gesproken discussiëren we daarover een tijdje, maar het uiteindelijke resultaat is altijd naar ons zin.

Het is mij opgevallen dat alleen “The Body Parts Party” is uitgekomen via Metal Mind Productions. Wat is de reden dat jullie de andere albums in eigen beheer hebben opgenomen?
Eigenlijk zijn al onze officiële albums via Metal Mind uitgebracht, de cd’s die wij in de periode 2000 – 2004 hebben uitgebracht zijn demo’s en hebben we in eigen beheer gedaan.

Wat doen jullie aan promotie? Ik vraag dat omdat ik in ons land zelden of nooit iets over jullie hoor of lees?
Metal Mind is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor onze promotie. Natuurlijk doen we ons uiterste best om ook het (voor Polen) buitenlandse publiek te bereiken. Jammer genoeg is dat moeilijk omdat we onvoldoende contacten hebben om onze muziek op een grotere schaal te promoten. Bovendien merken we dat de buitenlandse media meer aandacht voor ons hebben sinds “Uninvited Dreams” dan onze vorige albums.

Bartek BareskaRafal R6 Paluszek

Waarom hebben jullie gekozen voor het ‘lichaam’ als concept op de “The Body Parts Party” en ‘dromen’ op “Uninvited Dreams”?
“The Body Parts Party” is een album waar we iets wilden componeren wat grappig en voor iedereen te begrijpen was. Daarom besloten we om een cd te maken over menselijke karakters om deze te spiegelen aan een aantal organen van het menselijke lichaam. We kozen voor de organen die volgens ons het beste bij de karakters pasten. Toen we nieuwe nummers schreven realiseerden we niet dat het zo een donker album zou worden. We wilden een album maken over dromen, maar de muziek bleek uiteindelijk meer te passen bij nachtmerries dan bij prettige dromen. Daarom hebben we besloten “Uninvited Dreams” over onze angsten en bange dromen te laten gaan. We houden er niet van maar kunnen ze niet voorkomen. “Uninvited Dreams” is net zo onvoorspelbaar als nachtmerries.

Kan je wat meer vertellen over het nummer Childmare (A Goodnight Story). Waar gaat het nummer over?
Dit nummer gaat over de nachtmerries van een kind. Het is eigenlijk een tegenstrijdig slaapliedje. Kinderen zijn bang van veel verschillende dingen als bijvoorbeeld donker en monsters die in de kast zitten. Dit nummer gaat over hoe angstaanjagend de nachtmerries van een kind kunnen zijn.

Kennelijk zijn jullie geïnteresseerd in de innerlijke mens. Wat kunnen we op het volgende album verwachten?
De mens is een goede bron van inspiratie en ik ben er vrij zeker van dat ons volgende album ook weer over de mens gaat en ook weer een conceptalbum wordt. We hebben alleen nog een goed onderwerp nodig om over te schrijven. Sorry hoor, maar ik ben nu eenmaal niet in staat om te schrijven over draken, kastelen en liefde, ha ha.

Ik ben nogal kritisch geweest over de zang van Lukasz Lisiak. Hoe gaan jullie zelf om met kritiek?
Kritiek is altijd iets wat gekoppeld is aan iets wat je voor publiek doet. Of je nu boeken schrijft, in een film speelt of zingt. Zelfs wanneer je een goede acteur bent of zanger dan zijn er altijd mensen die daar kritiek op hebben. We nemen elke kritiek ter harte, want het helpt ons om ons te ontwikkelen en het is ook een bron van informatie voor de muziek die wij spelen. Overigens vind ik Lukasz op “Uninvited Dreams” beter zingen dan op de vorige cd’s.

Lukasz Lisiak

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd? Kunnen we nu een dvd of live-album verwachten?
Op dit moment plannen we een tour door Polen en zijn we bezig om onze eerste videoclip te maken. We hopen om ook ergens in Europa te kunnen spelen, maar we wachten gewoon af wat er gebeurt. We hebben op dit moment geen plannen om een dvd op te nemen, maar wanneer de gelegenheid zich voordoet zou dat mooi zijn.

Hebben jullie nog iets bijzonders te melden aan de bezoekers en lezers van Progwereld?
Ik ben blij dat ik je wat over Osada Vida heb kunnen vertellen. We hopen oprecht dat mensen geïnteresseerd zijn in onze muziek. Het helpt ons te geloven dat het de moeite waard is om muziek te maken en te spelen. Het allerbeste van Osada Vida aan al onze huidige en toekomstige fans en ik hoop dat we jullie kunnen ontmoeten op onze concerten.