Paaspop
door Mario van Os
Paaspop is een driedaags festival dat elk jaar tijden het paasweekend – van goede vrijdag t/m eerste paasdag – wordt gehouden in het Brabantse Schijndel. Het festival is in 1974 ontstaan uit de concerten die in het gemeenschapshuis In Den Herd te Schijndel werden gehouden. In 1979 verhuist het evenement naar manage De Molenheide waar in eerste instantie op tweede paasdag dit jaarlijks festival werd gehouden. Met een aantal grotere namen uit het Nederlandse circuit was dit meteen een succes; in plaats van de verwachte 1000 bezoekers stonden er op 16 april 1979 ruim 2000 mensen op de stoep van de manage. In 1985 wordt de tweede paasdag omgeruild voor de eerste paasdag en steeds vaker worden ook buitenlandse acts aan het programma toegevoegd. Van oudsher is Paaspop meer dan alleen een muziekfestijn. Zelfs binnen in de manage werd er al ruimte gemaakt voor vermaak en entertainment. Een draaiorgel, diverse kraampjes, gezelschapsspelen, clowns en acrobaten. Dit geeft het huidige Paaspop nog steeds zijn karakteristieke uitstraling.
Paaspop is in de loop der jaren steeds groter gegroeid, vanuit de manage in 1996 naar een grote tent op het festival terrein naast de manage, in 2001naar twee dagen en in 2011 werd het festival uitgebreid naar drie dagen, met een dertiental podia in een compleet opgezette festival stad. De skyline van de prachtige sfeervolle circustenten en podia die allemaal hun eigen karakter hebben, vormt een prachtig decor. Ook de bezoekersaantallen zijn uitgegroeid van een honderdtal bezoekers in de beginjaren naar zo´n twintigduizend bezoekers per dag.
Paaspop wordt gezien als de officiële opener van het Nederlandse festivalseizoen. Weer of geen weer wordt dit festival gehouden in het paasweekend en kan dus ergens tussen 20 maart en 25 april vallen. Dit kan betekenen dat de campinggasten worden verrast met heuse nachtvorst, maar het kan ook stralend zomerweer zijn. Dit jaar veranderde het festivalterrein net voor de start in een ´blubberzooi´ vanwege hevige regenval. Maar dit alles mag de pret niet drukken en de organisatie en de bezoekers zijn ondertussen op deze extreme weeromstandigheden voorbereid.
De programmering van Paaspop is divers en varieert van Nederlandstalige feestbands, hardcore, indie, techno, electro, dance tot house muziek. In meerdere tenten met elk een eigen thema wordt voor iedereen wat voorgeschoteld. Een Roxy stage met drum ’n bass, de Stardust crossover danstempel, de Thunderbolt bikers café, de Restolounge, een Theater area, de Phoenix tent met metal muziek en het Apollo hoofdpodium. Ook voor de progliefhebber is er elk jaar wel iets van zijn gading. Zagen we vorig jaar nog Birth Of Joy, And So I Watch You From Afar en DeWolff, dit jaar waren onder andere The Gentle Storm en Within Temptation geprogrammeerd. Maar naar mijn mening wordt het tijd voor een echte Progressieve tent op dit festival.
Foto’s met dank aan Karel Tomei en Ton Dekkers (Interdependent photo)