PBII – ROCKET! – The dreams of Wubbo Ockels
Chapter 10 – The Final Chapter


Eindredactie: Joop Klazinga
26 juni 2017

Release Party / 40th Anniversary
We hebben er maanden naartoe geleefd, maar het resultaat was er dan ook naar! Het jubileumoptreden op 11 juni in de Boerderij werd ingeluid door de broer van Wubbo, Jan Hendrik Ockels. Voor de pauze hebben we onze nieuwe cd “Rocket” gepresenteerd met band en gastmuzikanten. Het woord gastmuzikant is eigenlijk niet meer op zijn plaats, want de violistes Diana, Laura, Lieke en Evita en percussionist Ignas zijn inmiddels een vast onderdeel van PBII geworden voor de komende drie jaar als we met de nieuwe theatervoorstelling langs de schouwburgen van Nederland gaan toeren.

Ronald Brautigam

Het is een feest om met deze professionals te mogen werken! Na de pauze stapten we in onze tijdcapsule en flitsten we terug naar 1977, het jaar dat Plackband werd opgericht. Met de oorspronkelijke leden Kees Bik (zang) en Albert de Keijzer (basgitaar) startten we, nadat oerfan Jan Vrolijk op zijn typische Haagse ‘Harry Jekkers’ wijze de geschiedenis van de band had uitgelegd. Ook de verschillende fases en bezettingen van de band daarna (met zanger Koos Sekreve, November, PBII) werden door Jan op humoristische wijze ‘aan-elkaar-geluld’. De circa 400 bezoekers hadden het duidelijk naar hun zin en gaven de bandleden en crew een heel warm applaus.

Michel van Wassem

The Rocket has launched
Met de release van de het album en de live presentatie kunnen we weer een enerverende periode afsluiten. De raket is gelanceerd, de boodschap is gestart en de nieuwe voorstelling staat stevig in de steigers. Met de tien hoofdstukken die we mochten publiceren op Progwereld hebben we geprobeerd het publiek mee te nemen in het ontstaan- en de voortgang van de ontwikkelingen rond dit unieke project. Zoals je hebt kunnen lezen is het geheel geëvolueerd van een schets op een stukje papier tot een theaterspektakel, waarbij er bij het optreden in de Boerderij slechts een tipje van de sluier is opgelicht. Het album “Rocket” is de voorloper van een theatervoorstelling die geregisseerd gaat worden door niemand minder dan Gijs de Lange, en van start gaat op 8 juni 2018 in de Harmonie in Leeuwarden (met gastmuzikant Syb van der Ploeg). Daarna zal de productie in het theaterseizoen 2018-2019 verder toeren langs 25 grotere schouwburgen van Nederland. De productie is in handen van MBN Producties en de verkoop verloopt via George Visser Productions. Om de inhoud van de voorstelling nog beter te duidelijk te maken wordt de nieuwe naam FUTURE | Wubbo Ockels.

The FUTURE
Omdat het onderwerp net zo belangrijk is als de muziek werken we samen met een paar grote stakeholders, die de duurzaamheid boodschap omarmen en verder verspreiden. Zo werken we samen met onder andere de Plastic Soup Foundation, Platform Groene Zaken, TrashUre Hunt en Happy Energy. Daarnaast hebben we een paar mooie sponsors die een gedeelte van de kosten voor hun rekening gaan nemen, zodat de voorbereidingen goed en professioneel van start kunnen gaan. Ik dank hierbij iedereen die betrokken is (of is geweest), met name Progwereld, de crowdfunders en de sponsors die de productie van de cd en het jubileumfeest mede mogelijk hebben gemaakt. We kijken uit naar de toekomst, de FUTURE met Wubbo Ockels!

rocket

_______________________________________________________________________________________________________________

PBII – ROCKET! – The dreams of Wubbo Ockels
Chapter 9 –
CD release

Eindredactie: Joop Klazinga
10 januari 2017

18 mei 2017 CD release
De wereldgeschiedenis is gevormd door grote denkers. Doeners! Zoals astronaut en wetenschapper Wubbo Ockels. Hij overleed in 2014 aan een agressieve vorm van nierkanker. Op zijn laatste dag – en met zijn laatste adem – sprak hij ons aan op onze verantwoordelijkheden. Red de aarde, en wel nú! Eindelijk is het dan zo ver: op 18 mei, precies drie jaar na zijn overlijden, brengen wij ons nieuwe album “ROCKET | the dreams of Wubbo Ockels” uit. Het is een zinderend album geworden, gebaseerd op die laatste indringende wens van een stervende persoonlijkheid. Op het album staan twaalf nummers waarvan de titel song in drie stukken is verdeeld. De verkoop en distributie hebben we uitbesteed aan Heartselling in Hilversum, een tip die ik kreeg ingefluisterd door Ton Scherpenzeel. We zijn zo trots als een pauw op ons derde kindje en zijn dan ook zeer benieuwd wat jullie er van zullen vinden.

Wubbo Ockels


11 juni 2017 CD presentatie en 40 jarig jubileum

Bij zo’n mijlpaal hoort natuurlijk ook een feestje dat gevierd moet worden! Daarbij bestaat de band ook nog eens veertig jaar in 2017, uiteraard niet als PBII maar wel als we alle samenstellingen bij elkaar voegen, inclusief een eenmalige project November en de legendarische cd “The First Of November”. Als eerbetoon aan Karel en zijn aanwezige familie gaan we drie nummers van het album spelen met Hans van Lint als leadzanger en Edwin Wernke op drums. En natuurlijk de oerbezetting van Plackband met Kees Bik en Albert de Keijzer. Maar we beginnen de middag met de lancering van de nieuwe raket van PBII, aangevuld met percussie en strijkers. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via de website van de Boerderij. Tip: wees er op tijd bij want de belangstelling is groot.

ROCKET


Juni 2018 de theater première in Leeuwarden

Met het nieuwe creatieve team zijn we, zoals eerder gezegd, een andere weg in geslagen, maar nog steeds met dezelfde intentie! Harm Edens en Ger Apeldoorn zijn zeer gewaagd aan elkaar en zijn met een prachtige nieuwe opzet van de voorstelling gekomen. We gaan gebruik maken van een enorm uitgebreid beeld- en geluidarchief, voor de ‘rol’ van Wubbo Ockels. Daarmee heeft hij een grote en tastbare rol in deze show, met dank aan Ivo Niehe en Wubbo’s weduwe Joos Ockels die hun persoonlijke en professionele archief beschikbaar stelden. De show maakt gebruik van grote schermen achter, en een levensecht scherm op het podium. Daarmee krijgt niet alleen Wubbo, maar ook een nationale sterrencast een rol. Ook live hebben acteurs van naam en faam – in een wisselende cast – een rol in deze ‘Musical–SF-Rockumentary’ die zich qua opzet en beleving het beste laat vergelijken met het legendarische ‘war of the worlds’ on stage. Met steun van gerenommeerde namen als impresariaat George Visser Productions, Producent Marc de Bruin, de nieuwe schrijvers, acteur Frits Lambrechts en de niet aflatende energie van de veertigjarige jarige rockband PBII. De première staat vanwege Leeuwarden Culturele Hoofdstad gepland op 8 en 9 juni 2018 in de Harmonie, met als gasten Syb van der Ploeg en Piter Wilkens. Daarna zal de show zich verplaatsen naar diverse grote schouwburgen in Nederland. Als laatste, de Rocket gitaar van het logo gaat ook echt tot leven komen en wordt momenteel exact nagebouwd. Het schijnt dat hij ook echt de lucht in kan……(help)

ROCKET - gitaar

__________________________________________________________________________________________________________________________

PBII – ROCKET! – The dreams of Wubbo Ockels
Chapter 8 – twee topschrijvers

Eindredactie: Joop Klazinga
10 januari 2017

PBII wenst je een knallend 2017!
Dat we er met z’n allen maar een muzikaal en duurzaam jaar van mogen maken, waarin onze raket eindelijk gelanceerd gaat worden! De recent ingezette koerswijziging van ROCKET heeft heel goed uitgepakt. Het nieuwe verhaal en script gaan geschreven worden door niemand minder dan het schrijversduo Ger Apeldoorn (foto) en Harm Edens (foto). Beide heren hebben een vracht aan ervaring in huis in het bedenken en schrijven van theaterstukken en bekende televisie series zoals “In de Vlaamse Pot” en “Het Zonnetje in Huis”. Ze zijn zeer enthousiast over het thema, vooral Harm heeft een sterke affiniteit met duurzaamheid en gaat speciaal voor onze voorstelling een geweldig verhaal schrijven! Daarnaast gaan we binnenkort een overeenkomst sluiten met George Visser Productions (voorheen Mojo theater), een van de grootste impresariaten in Nederland, voor een theatertour door Nederland. Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 is een belangrijke schakel in deze tour. Zoals bekend zal in Leeuwarden Sieb van der Ploeg als gastzanger optreden. Als laatste zijn we in gesprek met drie bedrijven die een voorstel hebben gedaan om voor ons het decor te gaan ontwerpen. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in 3D Video projecties en Video Mapping. Met de nieuwe opzet zitten we dus weer in een zeer positieve spiraal. Ik zal je in het volgende hoofdstuk meer details geven over de nieuwe inhoud en opzet van de voorstelling.

Ger Apeldoorn en Harm Edens

De eindmix
Op dit moment is Chris Muller van HollandSpoor Studios de nummers van de nieuwe PBII-cd aan het mixen. Hij schrijft hierover op Face book het volgende: “2017 begint met een monsterklus… de mix van het nieuwe album van PBII, “ROCKET”. Wat wordt dit een mooi album! Wel een beetje veel sporen (100+), dus ook een hoop keuzes te maken (yes.. killing some darlings)”. Wij als band hebben de eerste resultaten mogen beluisteren en….wauw…..kippenvel zo mooi. En dan moet de cd nog gemasterd worden bij Amsterdam Mastering! We kunnen nu al stellen dat dit album zich gaat meten met het internationale landschap van top progbands. Nog even geduld, want de gesprekken met diverse platenmaatschappijen starten binnenkort. We zullen we binnen niet al te lange tijd alvast een paar korte pre-views laten horen.

PBII 40th Anniversary Surprise Party
In 2017 bestaat PBII in combinatie met het Plackband tijdperk 40 jaar en dat willen we uitgebreid vieren middels de PBII 40th Anniversary Surprise Party! We kunnen nog niet alles verklappen, maar grofweg ziet het programma er als volgt uit: voor de pauze de CD launch van het nieuwe album ROCKET door PBII, aangevuld met 4 strijkers en een percussionist. Na de pauze stappen we in een tijdmachine en gaan we heel ver terug in de tijd met diverse samenstellingen van Plackband en November. Het hele programma wordt op z’n Haags aan elkaar gepraat door iemand die meer van Plackband weet dan wij zelf! Kortom een niet te missen evenement!! Binnenkort zullen we het complete programma en de datum van de voorverkoop (eventueel als aanbieding mét de ROCKET CD) bekend maken. Dus noteer alvast in je agenda: zondagmiddag 11 juni 2017, locatie: de Boerderij in Zoetermeer….party time!

Vriendelijke groet
Ronald Brautigam / PBII

________________________________________________________________________________________

PBII – ROCKET! – The dreams of Wubbo Ockels
Chapter 7 – Rocket2.0

Eindredactie: Joop Klazinga
12 december 2016

“Grootse plannen hadden we samen met Theatercollectief BlondeBIZON voor ons ROCKET-project! Een ‘joint venture’ zou het worden, waarbij PBII garant zou staan voor de muziek en blondeBIZON voor het script van de voorstelling en de invulling van de hoofdrollen. Er werden partijen bij gehaald voor regie, decor, licht- en video-ontwerp. De voorstelling beloofde een groots spektakel te worden! Maar… we liepen vast. Het lukte ons niet om onze idealen in deze gekozen vorm te verwezenlijken. We werden genoodzaakt om het roer om te gooien. We hebben er dan ook voor gekozen om deze versie van ROCKET van tafel te halen en ons verder te richten op ROCKET2.0! We gooien het over een heel andere boeg. Nog steeds met een evenzo grote Wauw-factor, maar met meer nadruk op de muziek. blondeBIZON geeft ons alle ruimte om deze nieuwe show te ontwikkelen, maar zal zelf niet meer betrokken zijn bij ROCKET2.0. Wij zijn hen heel dankbaar voor wat ze voor ons hebben gedaan, maar na twee jaar samen heel intensief met het project bezig te zijn geweest, is het nu tijd om ieder ons weegs te gaan. Hoe gaat ROCKET 2.0 er dan uitzien? Dat houden we nog even onder de pet, maar ga wel geschreven voor in het theater met meer nadruk op de muziek en iets minder op acteren. De basis van de voorstelling wordt de nieuwe cd die uitgebracht zal worden in het eerste kwartaal van 2017. Op dit moment wordt hij gemixt door Chris Muller. Voor de rest zal ik in Chapter 8 beschrijven met wie we de nieuwe voorstelling gaan bouwen, wat de verhaallijn wordt en hoe hij er uit zal gaat zien. Wij zijn nu al super enthousiast en denken dat het voor het publiek nog veel leuker en meer indrukwekkend wordt, maar daarover later meer.

Ronald Brautigam (PBII)

Vriendelijke groet!

Ronald Brautigam / PBII
________________________________________________________________________________________

PBII – ROCKET! – The dreams of Wubbo Ockels
Chapter 6 – Crowdfunding

Eindredactie: Joop Klazinga
2 augustus 2016

Het is gelukt, ons crowdfundingproject is geslaagd. En jullie hebben deze overwinning mogelijk gemaakt, fantastisch! We zijn alle donateurs heel dankbaar, de beloofde tegenprestaties worden na de vakantieperiode zo snel mogelijk ingepland. Lees het complete verhaal hier.

Het team

foto: Eric de Bruijn

De studio opnames en de voorstelling
Ondertussen zijn we heel druk bezig bij Chris Muller in de Haagse Hollandspoor Studios om de ROCKET!-cd op te nemen. Het duurt wat langer dan verwacht, want we hebben de lat voor onszelf behoorlijk hoog gelegd en naast de vier strijkdames komen in september ook nog langs Ignas te Wiel op percussie en… een internationaal bekende progressive rock artiest als gastzanger (in Chapter 7 lees je hier meer over). De nummers worden wat minder donker en klinken, tja, wat optimistischer! Niet zo gek eigenlijk als je goede doel ‘Happy Energy’ heet. Over Energy gesproken, nog nooit hebben wij zoveel energie terug gekregen dan uit de voorbereidingen en totstandkoming van dit project! Dat heeft veel al te maken met de energie die wij ontvangen van de mensen met wie we samenwerken, zoals de regisseur voor het toneel, de regisseur voor de filmbeelden, de vormgever voor het podium, de arrangeur voor de strijkers, de producer voor het album, de scriptschrijvers voor het verhaal, de licht- en geluidmensen, kledingontwerper, fotograaf en last but not least onze belangrijkste inspiratiebron Joos Ockels.

Joos Ockels

foto: Eric de Bruijn

Fantastische vrouw
Het is telkens weer een feest om met haar aan tafel de praten en te mijmeren over Wubbo z’n ideeën en initiatieven! Wat een ongelooflijk inspirerende vrouw is zij, wij hopen deze energie binnenkort over te brengen met ons nieuwe album en op het podium. Maar ondanks alle positieve energie, het proces gaat niet altijd over rozen hoor ha ha ha. Het is te vergelijken alsof je een huis bouwt, het gaat met vallen en opstaan, er zijn momenten dat je het even niet meer ziet zitten, maar uiteindelijk komt het er dan toch en dan ineens sta je midden in je droomhuis! Zo ook ons proces, het gaat gestaag. Zo is het script bijna af en hebben we al enkele fragmenten mogen lezen / horen, de dialogen zijn ontzettend sterk! De plannen voor het podium zijn echt waanzinnig! Was de vormgeving van het “1000Wishes” podium nog een spontaan ontstaan idee, over de vormgeving van het “ROCKET!” podium wordt deze keer heel goed nagedacht door het team van eerder genoemde creatieve mensen. Er wordt overwogen om de muziek op een bepaalde manier te verweven met het toneelspel en met de filmbeelden. Daarbij worden de acteurs en muzikanten live gefilmd en direct verwerkt in fantasy beelden achter de spelers. Op deze wijze ontstaat er soort van een 3D effect van live spelers en fantasy filmbeelden tegelijk. Met de combinatie van licht en geluid ontstaan er sferen die zover wij weten nog niet eerder zijn vertoond. Modern, vernieuwend en gewoon….niet uit te leggen. De enige manier om er achter te komen is je ticket te boeken bij de Rijswijkse Schouwburg t.b.v. de première op 28 januari 2017.

Gala-avond
In de progressieve rockwereld is het organiseren van een gala-avond niet gebruikelijk, vandaar dat wij het juist wel gaan doen. Op 26 november organiseert de foundation van ‘Wubbo Ockels Happy Energy’ een gala-avond in het Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk aan Zee. Op deze avond kan je met je bedrijf of relaties een hele of halve tafel huren en een super leuke avond meemaken met een combinatie van heerlijk eten en diverse entertainment. Uiteraard zullen hier stukjes van het nieuwe “ROCKET” album ten gehore worden gebracht, maar ook sneak previews uit de voorstelling. De doelstelling van de avond is geld in te zamelen ten behoeve van de Wubbo Ockels Foundation ‘Happy Energy’. Happy Energy wil bijdragen aan een positieve en duurzame samenleving door het promoten, verspreiden en beschikbaar maken van ideeën, informatie en producten waarin duurzaamheid wordt onderzocht en tot uiting wordt gebracht. Vanuit Happy Energie zal er een aantal projecten voortvloeien, waaronder de rockopera “ROCKET!” en een duurzaamheidsfilm t.b.v. het onderwijs in Nederland. Kijk voor meer informatie op de site van het gala.

________________________________________________________________________________________

PBII – ROCKET! – The dreams of Wubbo Ockels

Chapter 5: De organisatie, studio en première

Eindredactie: Joop Klazinga
28 juni 2016

Om een organisatie goed te managen, en geloof me, Rocket is een echt bedrijf geworden, moet je naast ontwikkeling, productie, marketing en human resources er ook een gedegen boekhouding en administratie op na houden. Of op z’n Haags ‘je inkomstuh en uitgafuh goed in de smiezuh houwuh’! En zoals de ondernemers onder jullie weten, de kosten gaan vaak voor de baten uit. Zo ook bij de ontwikkeling en marketing van onze rockopera. Met andere woorden, hoe kom je aan geld om je productie te ontwerpen en te bouwen als je nog niets kan laten zien en / of horen? Het enige dat je hebt is je bewezen trackrecord (“1000Wishes”) en de nieuwe demo’s, gemaakt op de zolderkamers van de bandleden. Een hele uitdaging kan ik je zeggen, maar het gaat ons lukken. Crowfdfunding (met alleen maar een leuk verhaal en grappig filmpje) is een succes geworden! De optredens (en dus inkomsten) in Friesland op het Leeuwaarden Culturele Hoofdstad 2018 Festival (met gastzanger Syb van der Ploeg) zijn bevestigd, de subsidie aanvragen worden binnenkort ingediend en lijken succesvol te worden. Wat rest is een initiatief dat volgens mij nog geen één band ooit heeft gedaan, namelijk het organiseren van een fundraising Gala (ja een Gala) in november van dit jaar! In het volgende hoofdstuk hierover meer…

 De vier violisten op PBII - "Rocket"

Volharden
Mensen vragen mij ook wel eens waarom we zo’n enorme tijdrovende organisatie bouwen rond de productie van onze nieuwe voorstelling “Rocket”. Eerlijk gezegd vraag ik het me dat ook wel eens af, want soms zijn we meer aan het organiseren en managen dan muziek maken. Maar dan roep ik altijd gelijk maar weer het beeld op van ‘vroegah’ toen we ‘de normale weg’ bewandelden. Dat bestond uit (hele lange) nummers schrijven, (hele korte) studio opnames, plaat uitbrengen en vervolgens z.s.m. optreden in het clubcircuit. En heel eerlijk, dat was in de jaren 70 en 80 ook heel erg leuk om te doen! Mensen gingen gewoon uit en naar kroegen en clubs om naar bandjes te kijken, of ze het bandje nou kenden of niet. Je kon jezelf nog laten zien/horen en nieuwe fans voor je winnen. Maar de laatste tien jaar werd dat steeds moeizamer. Het aanbod werd steeds groter, het publiek raakte verwend en bleef wat vaker thuis. Met als gevolg dat je soms voor twintig man stond te spelen. Hoe goed je je best ook deed, programmeurs van zalen boekten je niet meer of alleen nog tegen zeer povere condities. De drang om ‘gewoon’ op te treden werd daardoor steeds minder. Om die reden hebben wij in 2010 het roer omgegooid. We maakten het onderwerp van de nummers belangrijk via een actueel maatschappelijk thema, soms zelfs belangrijker dan de band en / of muziek. En we zochten een nieuw model om het onderwerp te vertellen en uit te beelden, via acteurs en video. Dat werkte wonderwel behoorlijk goed met “Plastic Soup” (nog zonder acteurs maar wel met gastmuzikanten John Mitchell en John Jowitt) en helemaal top met de rockopera “1000Wishes”! Maar het betekende ook dat de producties daardoor groter, complexer en duurder werden, met als gevolg dat de vaardigheid om te organiseren en te managen steeds belangrijker werd. Gelukkig hebben wij een team dat het allemaal prima in de vingers heeft, de taken en verantwoordelijkheden zijn goed verdeeld. Maar ik wil ook andere bands waarschuwen, het is niet eenvoudig, het vergt een enorm doorzettingsvermogen, je moet risico’s durven nemen en een team om je heen hebben waar je voor 100% op kunt bouwen en kunt vertrouwen. Loyaliteit is hier het sleutelwoord!

Frits Lambrechts en PBII

De lat weer hoger…
Een van de leukere dingen om te doen is voor een langere periode de studio in gaan om een cd (of andere drager) op te nemen. Sinds 1994 (First of November) zijn wij trouw aan de Haagse Hollandspoor Studios. De legendarische Rob Rehorst heeft deze studio, in samenwerking met twee oud-Plackband leden, opgezet. En met behoorlijk succes, want menig Haagse artiest heeft hier zijn demo of album opgenomen. Zoals sommigen van jullie weten is Rob helaas na een korte maar heftige ziekte overleden en heeft Chris Muller zijn werk voortgezet. En die heeft er een super moderne-, professionele- en comfortabele studio van gemaakt. Daarbij is Chris naast opnametechnicus tevens onze producer geworden sinds de eerste cd “Plastic Soup”. Bij de start van de opnames van “Rocket” hebben we gelijk gezegd dat de lat weer hoger moet worden gelegd dan bij de productie van “1000Wishes” en ik kan je verzekeren, dat gaat ook echt gebeuren! Niet alleen qua dynamiek en sound, maar ook wat betreft composities en arrangementen. Leuk om te weten is dat we ondersteund gaan worden door vier mooie en talentvolle strijkers en door percussionist Ignas te Wiel. Voor de strijkersarrangementen werken we weer samen met Marco C. de Bruin. De planning is dat de studio-cd dit jaar nog onder Kerstboom moet liggen. Leuk om te weten is dat hoofdrolspeler Frits Lambrechts even langs kwam in de studio om te controleren of het wel allemaal goed loopt. En we konden het niet weerstaan om een stukje van een van zijn nummers te zingen en op te nemen. De Tijd Staat Stil gaat over klimaatverandering en dat heeft toch wel een link met ons nieuwe album. Bewonder het nummer hier.

Première
En dan heb je natuurlijk altijd die allereerste show waar je met z’n allen naar toe werkt, de première! Die staat inmiddels gepland op zaterdag 28 januari 2017 in ‘De schouwburg van het jaar 2015’, de Rijswijkse Schouwburg. Voor ons natuurlijk bekend terrein, want hier hebben wij reeds drie keer “1000Wishes” mogen opvoeren. Je kunt nu al kaartjes bestellen en wel hier.

In het volgende hoofdstuk wil ik graag inzoomen op de kernboodschap van het thema: ‘Sustainability’ of in goed Nederlands Duurzaamheid.

Ronald Brautigam

__________________________________________________________________________________________

PBII – ROCKET! – The dreams of Wubbo Ockels
Chapter 4: Sponsoring, crowd funding en een tipje van de sluier…

Eindredactie: Joop Klazinga
26 april 2016

PBII - ROCKET!

Waar het ontwerp en de totstandkoming van ons vorige project “1000Wishes” vrij gladjes en consistent verliep, zo vliegt ons huidige project ROCKET! als een raket alle kanten op. Dat maakt het overigens wel weer heel bijzonder, want zo komen we ook met de meest uiteenlopende mensen aan tafel. Zo hebben wij bijvoorbeeld diverse gesprekken gevoerd en presentaties gegeven aan (in willekeurige volgorde) de Nederlandse Spoorwegen, de Van Gansewinkel Groep, Eneco, Unilever, Interface, Nationale Postcode Loterij, DSM, Alliander, ASN bank, Rabobank… en nog vele andere instanties. En dat is nog alleen maar de zakelijke kant van het verhaal, ten behoeve van het culturele- en creatieve gedeelte hebben we zeer interessante gesprekken gevoerd met onder andere Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, Harry de Bruin (producent van Soldaat van Oranje), Janke Dekker, André Kuiper, Jan Slagter, Frits Wester, Harm Edens, KB-Events en een bekende Nederlandse zanger…

Syb van der Ploeg
Het ziet er naar uit dat deze sympathieke zanger uit Friesland ons team gaat versterken en de verbinding gaat leggen met Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Het fijne kan ik er helaas in dit hoofdstuk nog niet over zeggen, maar wel dat het een hele goede kant uit gaat, waarbij we de lat in vergelijking met “1000Wishes” weer veel hoger kunnen gaan leggen. Ik geloof zelfs dat we met dit project straks brede nationale bekendheid zullen gaan krijgen! En het leuke is dat we onze fans hierbij kunnen betrekken middels een vorm van participatie.

Aandeel
Iedereen kan deelnemen en ‘een aandeel’ verwerven in dit prachtige project. Je kunt namelijk middels het doneren van een te kiezen bedrag een unieke tegenprestatie van ons krijgen! Je kunt kiezen uit kleine en bescheiden tegenprestaties, zoals een gesigneerde kleurenfoto tot een privé-concert bij je thuis. Maar daartussen zitten ook andere ludieke tegenprestaties, wat dacht je bijvoorbeeld van een gepersonaliseerde song als mp3 in je mailbox? Of jouw foto en naam in de aftiteling van de videobeelden tijdens het concert en / of je naam in het cd-boekje? Of een backstage VIP-pass met als kennisgids Joos Ockels, de weduwe van Wubbo? Of een compleet akoestisch optreden van PBII bij jou thuis? Deze hele crowd funding actie wordt haarfijn uitgelegd op Projecten Voor de Kunst. De premiere van ROCKET! staat gepland op zaterdag 28 januari 2017 in de Rijswijkse Schouwburg.

Rocket! - Crowd Funding - doneer en verkrijg een aandeel in het project!

Tip van de sluier
En zoals beloofd hierbij ook een tipje van de sluier over het verhaal. Twee vrouwen gaan een week de ruimte in als lancering voor een wereldwijde duurzaamheidsactie. Een soort ‘Serious Request’ voor de wereld. Zij zullen in die week verslag uitbrengen van wat zij aan verwoestingen zien op aarde. Zoontje Wouter neemt het initiatief om op aarde ook allerlei duurzaamheidsacties op te zetten. Hij wordt gevraagd door diverse BN’ers in televisieprogramma’s waarin hij á la Wubbo aandacht vraagt voor Moeder Aarde. Maar in de ruimte gaat het al snel mis. Het Spacelab waar de vrouwen in zitten wordt geraakt door ruimtepuin. Er ontstaat een lek dat niet meer te dichten blijkt. De vrouwen beseffen dat ze deze reis niet gaan overleven. De aarde en Wouter zijn in rep en roer over de situatie, maar dat is nou juist net niet wat de dames wilden bereiken… Hoe loopt dit af? ROCKET! is een betoverende mix van theaterspel, rockmuziek en filmbeelden, die het gedachtegoed van Wubbo Ockels weer tot leven doen brengen!

Groet,
Ronald Brautigam

_______________________________________________________________________________________________________________________

PBII – ROCKET! – The dreams of Wubbo Ockels
Chapter 3: Over crowdfunding en het ROCKET-team

Eindredactie: Joop Klazinga
22 maart 2016

In mijn vorige stukje had ik aangekondigd dat Chapter 3 over sponsoring zou gaan, maar helaas moet ik dit onderwerp verplaatsen naar chapter 4. Reden is dat wij op dit moment nog volop in onderhandeling zijn met diverse partijen. Wel hebben we ondertussen besloten om, los van eventuele sponsoring, een gedeelte van het benodigde budget te gaan werven via crowdfunding. Het leuke daarvan is dat op deze manier niet alleen de bobo’s van grote bedrijven iets speciaals kunnen krijgen, maar ook het ‘gewone’ publiek. Denk bijvoorbeeld aan je naam plus foto op de aftitelrol van de voorstelling, een VIP kaart met back stage pass, een gepersonaliseerde song in je mailbox… etc. Het worden hele speciale tegenprestaties die je binnenkort via de website ‘Voor de Kunst’ kunt aanschaffen. Zodra ons project online staat zullen we dit ook via Progwereld kenbaar maken. We hopen op heel veel investeerders! Ondertussen gaan wij gewoon door met het schrijven van de muziek, het verhaal en het script. En daar horen ook belangrijke zaken bij zoals vormgeving, licht- en decorontwerp, de regie, de filmproductie en het maken van de arrangementen. Voor het licht- en decor ontwerp hebben wij José van Beek binnengehaald. Een dame die kan toveren met licht en ruimte op het toneel. Kijk maar eens op haar website. Voor de regie hebben we, omdat we enerzijds met acteurs- en anderzijds met filmbeelden werken, de twee heren van East74 gecontracteerd, die beide onderdelen uitstekend beheersen. Arjen Hosper is visueel vormgever en filmregisseur, Martijn Vorstenbosch is theaterregisseur. Samen met José gaan zij het toneel omtoveren tot een muzikaal sprookje. Kijk voor meer informatie op hun website East74.

Frits Lambrechts
Omdat we ook deze keer weer met aanvullende klassieke instrumenten zullen gaan werken, hebben we wederom Marco C. De Bruijn gevraagd de arrangementen voor zijn rekening te nemen. Hij deed dit al voortreffelijk ten behoeve van onze vorige rockopera “1000Wishes”. En als we het dan toch over die voorstelling hebben, met Frits Lambrechts hebben we weer een topacteur in huis gehaald die het plaatje compleet maakt. Want naast actrices Marianne Kuijper en Elma ten Boekel van theater collectief BlondeBIZON (de regisseurs van 1000Wishes) en de jeugdige Wouter de Ruiter (het zoontje van Marianne Kuijper) is Frits natuurlijk de meest ervaren persoonlijkheid op het toneel.

Frits Lambrechts is ook weer van de partij op ROCKET

Dat ik dit allemaal mag vertellen op de website van Progwereld is natuurlijk bizar en mooi tegelijk! Want hoe prachtig is het niet dat onze geliefde muziekstijl op deze manier veel breder wordt getrokken en in het bereik komt van mensen die nog nooit van progressive rock hadden gehoord. Maar omdat het verhaal uitgebeeld wordt door acteurs met ondersteunende filmbeelden spreekt het ineens tot de verbeelding bij een groot publiek van jong tot oud. In Chapter 4 zal ik naast de sponsoractiviteiten een tipje van de sluier oplichten van het verhaal en de boodschap van ROCKET. En als je de muziek van ROCKET al eerder wilt beluisteren, kom dan op vrijdag 1 april naar het Progdreams V festival in de Boerderij te Zoetermeer. Hier zullen wij vijf nummers van de rockopera als try-out ten gehore brengen!

Tekst: Ronald Brautigam
Foto’s: Eric de Bruijn

___________________________________________________________________________________________________________________

PBII – ROCKET! – The dreams of Wubbo Ockels

Chapter 2: PBII lanceert website en video trailer “Rocket”

Eindredactie: Joop Klazinga
26 januari 2016

Toen wij ons onderwerp hadden bepaald en de eerste gesprekken met Joos Ockels hadden gevoerd wisten we één ding zeker, we moesten een videotrailer maken. Maar waar begin je, wie gaat zo iets doen en nog belangrijker, wat gaat dat kosten? Zoals gewoonlijk begint het met het enthousiasmeren van de juiste mensen.

Rocket-PBII, met Goos Ockels

Failliet…
Je oren en ogen open houden en alert zijn op wat er speelt en gezegd wordt in je directe omgeving. Voorbeeld, mijn zoon was naar Tomorrowland geweest in België en kwam met superlatieven terug over de enorme stages waar die dj’s tegenwoordig mee werken, met de meest bizarre visuele effecten waar menig grote prog-act zijn vingers bij af zou likken. Ik zit dat op een maandagmorgen te vertellen tegen een collega waarop hij zomaar zegt: “Oh maar die gasten die dat maken zitten bij mij om de hoek” (hij woont in Rijnsburg). Dus ik gelijk googlen, blijkt het bedrijf Jora Vision te heten en inderdaad in Rijnsburg te zitten. Dus ik bel op en vertel enthousiast over ons nieuwe project. Drie weken later zit ik met de hele band aan tafel met de directie van Jora Vision en krijgen we een VIP rondleiding en alle medewerking. Ze zouden ons gaan helpen met het maken van de trailer, met het ontwerpen van de stage en visuele effecten etc. Het kon niet op! Drie maanden verder zijn ze failliet en staan we weer met onze benen stevig op de grond. Een ervaring rijker maar uiteraard wel teleurstellend. Maar toch hebben ze ons goed kunnen helpen, namelijk het ROCKET logo is van hen afkomstig, ze hebben het mood board gemaakt en ze hebben ons geïntroduceerd bij hun buren Space Expo in Noordwijk, waar we Joos Ockels hebben mogen filmen en onze fotoshoot (door Eric de Bruijn) hebben kunnen doen. Onze tocht naar het einddoel gaat dus niet altijd over rozen en zo hoort het eigenlijk ook.

PBII met Ivo Niehe

Frits Wester en Ivo Niehe
De website en de videotrailer zijn gemaakt door Chris Muller en George Ongkiehong van Cimom AV Productions, met verdere medewerking van Roelof Hemmen en Frits Wester van RTL4, Ivo Niehe van Niehe Productions en Sander Strick van Jora Vision. En niet onbelangrijk, zij deden het geheel gratis! We zijn er ongelooflijk trots op! Bekijk hieronder de video trailer van “Rocket”

Rocket! by PBII from cimon AV Producties on Vimeo.

Binnenkort Chapter 3: Het vinden van sponsors!

___________________________________________________________________________________________________________________

PBII – ROCKET! – The dreams of Wubbo Ockels
Chapter 1

15 december 2015
Eindredactie: Joop Klazinga

Wij bij Progwereld hebben enorm veel respect voor de muzikale projecten van de Haagse formatie PBII (voorheen Plackband). Na de maatschappelijk zeer betrokken projecten “Plastic Soup” uit 2010 (vervuiling van de oceanen) en de prestigieuze musical “1000 Wishes” (kinderkanker – KiKa), komt PBII nu met het project “Rocket – the dreams of Wubbo Ockels). En ja, we gaan PBII op de voet volgen bij de tot totstandkoming van dit prachtige progproject!

PBII - ROCKETT

CHAPTER 1

Wubbo Johannes Ockels (Almelo, 28 maart 1946 – Amsterdam, 18 mei 2014) was een Nederlands natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar. Op 30 oktober 1985 maakte hij als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte. Tot aan zijn dood in 2014 was hij hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft.

Happy Energy
We laten PBII gitarist Ronald Brautigam aan het woord: “Heel lang hebben we getwijfeld over een onderwerp voor de nieuwe rockopera van PBII. Na de cd “Plastic Soup” (2010) was rockopera “1000 Wishes” (2013) zo’n succes – met als thema kinderkanker en daarmee KiKa als achterliggend goed doel – dat we moeite hadden om de overtuiging die we bij dit onderwerp voelden weer te beleven bij een nieuw thema. Totdat ik mijn mede bandleden wees op de laatste woorden van Wubbo Ockels. Deze woorden grepen mij enorm bij de keel. Hier moesten we wat mee. En zo geschiedde. Er werd contact gelegd met de weduwe van Wubbo, Joos Ockels en hun dochter, Gean. Zij vinden het geweldig dat we op deze manier Wubbo’s gedachtegoed levend willen houden en staan compleet achter het initiatief. Wubbo richtte met anderen in 2011 de organisatie ‘Happy Energy’ op om de samenleving positief te inspireren tot een meer leefbare wereld. Joos heeft na Wubbo’s overlijden zijn rol met veel passie overgenomen en is bij tal van duurzaamheidsactiviteiten betrokken. Zie bijvoorbeeld de door ons opgenomen videoboodschap waarin zij uitlegt waarom ze ons project zo belangrijk vindt.”

PBII in het Spacelab

Foto: Eric de Bruijn

De Groene Top Trein…
Brautigam vervolgt: “Wij hebben ons ondertussen helemaal ingeleefd in het onderwerp, zo ben ik zelfs meegereden met de Groene Top Trein om informatie over het onderwerp op te snuiven en over ons project te mogen vertellen aan bedrijven en organisaties die met duurzaamheid bezig zijn. Tevens zijn hier belangrijke contacten gelegd ten behoeve van het financiële fundament onder het initiatief. De vorderingen voor de rockopera ROCKET! zijn al een flink eind op weg. Hoewel rockopera? Eigenlijk is er geen alomvattende term voor onze voorstelling. Het hoofdthema is de muziek van PBII die wordt omlijst met theater, een fascinerend decor en filmprojectie. In oktober 2016 moet de voorstelling klaar zijn om voor zowel de grote sponsors als voor het publiek opgevoerd te kunnen worden. Elma ten Boekel en Marianne Kuiper van theatercollectief BlondeBIZON spelen de hoofdrollen, samen met de tienjarige acteur (en zoon van Marianne) Wouter Kuiper. Er wordt ondertussen gesproken met regisseurs, vormgevers en stage builders en is er al een eerste concept getekend van het podium.”

Binnenkort verschijnt er een speciale ROCKET! website inclusief een videotrailer waarin heel mooi wordt uitgelegd waarom, waarvoor en met wie we dit project tot stand gaan brengen. Kijk nu alvast op de website van PBII. En wij bij Progwereld komen spoedig met Chapter 2 van dit waardevolle project!

________________________________________________________________________________________________________________