Interview: Mario van Os en Arjan Visser
Datum: 19 juni 2012

Profuna Ocean is een progessieve band die bestaat sinds 2008. Op 26 mei 2012 werden ze winnaar van Jampop 2012. Jampop is een jaarlijks terugkerende band-competitie tussen Nederlandse bands. In 2012 streden 18 bands om deze titel, waarbij in de finale maar liefst drie progressieve bands optraden. In 2009 nam deze band zijn eerste demoalbum Watching The Closing Sky” op, waarover onze recensent Ruard Veltmaat het volgende schreef: “Intensieve passages worden afgewisseld met rustige melodieuze stukken, om dan weer genadeloos toe te slaan. Langgerekte songs met niet voor de hand liggende structuren, stevige gitaar- en sferische toetsenpartijen, en briljante gitaarsolo’s.”

Profuna Ocean_bandfoto_color

1. Misschien kennen sommige lezers jullie band nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
Profuna Ocean is in 2008 ontstaan uit vier muzikanten die allemaal een passie hebben voor progressieve / symfonische (rock)muziek. De drive om samen deze muziek te maken, zorgde er al snel voor dat de neuzen dezelfde kant op stonden. Naar aanleiding van een eerste live-demo werden vervolgens plannen gemaakt voor de opnames van het eerste studioalbum “Watching The Closing Sky”.

2. Kun je de band voorstellen?
Het creatieve brein achter de muziek van Profuna Ocean wordt voor een belangrijk deel gevormd door zanger/gitarist Raoul Potters. Met de uiterst doordachte drumpartijen van drummer Fred den Hartog en de juiste grooves van bassist Arjan Visser wordt een solide basis gesmeed. De sferische orkestpartijen en spacy sounds komen van de hand(en) van toetsenist Rene Visser.

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
De invloeden van Profuna Ocean bevinden zich voornamelijk in het sferische/progressieve spectrum van de (rock)muziek, waarbij te denken valt aan een crossover van bands als Pink Floyd, Anathema en Porcupine Tree.

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band
Profuna Ocean is een sferische rockband die je verrast met ingetogen muzikale frases die van het ene op het andere moment kunnen overgaan in stevige rockpassages. De muziek wordt gekenmerkt door afwisselende composities, waarin zowel ‘gangbare’ elementen als diepgaande stukken een plaats hebben, aaneengesmeed door doordachte overgangen.
Zelf gebruiken de muzikanten graag de term ‘artrock’, waarmee ze willen aangeven dat hun muziek niet per definitie prog- of symfo-georiënteerd is, maar kan worden gezien als kunst die de luisteraar meeneemt in een muzikale trip.

5. Jullie hebben reeds in eigen beheer een album uitgebracht. Vertel er eens kort wat over. Hoe is deze plaat tot stand gekomen en wat zijn de reacties?
Het debuutalbum Watching The Closing Sky diende in 2009 om Profuna Ocean te introduceren aan een breder publiek. Om deze reden werd het album op een interactieve wijze tegelijkertijd op radio en internet gereleased in het radioprogramma van Sander Guis op 3FM. Vervolgens kreeg de band naar aanleiding van dit album ook aandacht uit het buitenland met onder andere airplay in de radioshow van Rick Wakeman (Yes). Tevens is er een professionele videoclip gemaakt van het nummer Lost Inside (The  Landscape).

6. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?

Voor Profuna Ocean is deelname aan dit project een belangrijke stap in het bereiken van het juiste publiek voor onze muziek. Daarnaast zien wij het als een goede kans om door middel van het Dutch Exposure project een start te maken met de promotie van ons nieuwe album.

7. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Op dit moment is de band druk bezig met de productie van een nieuw album dat dit jaar gaat uitkomen. Het arrangeren is voor het grootste gedeelte achter de rug en de definitieve plannen voor de opnames zijn gemaakt. Eind juli zullen de drums worden opgenomen in de Swamp Studio, bijgestaan door Stephen van Haestregt (Within Temptation / My Favorite Scar) als producer.

8. Wat willen jullie verder nog kwijt?
In de eerste drie jaar van hun bestaan speelde Profuna Ocean al op diverse podia als De Boerderij en De Bosuil en deelde daarbij het podium met Focus en Alquin. Echter ook met optredens op festivals en kleinere podia weet de band te imponeren en het publiek voor zich te winnen. Op onze website www.profuna-ocean.com zijn diverse songs beschikbaar om een indruk te krijgen. Verder zijn we natuurlijk te volgen op Facebook, Twitter en YouTube, dus join us en laat je verrassen door onze muziek!

Profuna Ocean Jampop

Bezetting:
Fred den Hartog: drums
Raoul Potters: zang en gitaar
Arjan Visser: basgitaar
Rene Visser: toetsen en achtergrondzang

Website: http://www.profuna-ocean.com
Facebook: http://www.facebook.com/ProfunaOcean

Terug naar Dutch Exposure Project