Wereldse Meningen
De plek waar leden van het Progwereld team hun hart kunnen luchten.

Sinds jaar en dag staat mijn c.v. op internet. Stiekem hoop ik dat ooit nog eens een werkgever mij voor grof geld een baan aanbiedt of zo. Nu de arbeidsmarkt zo krap is, reageert er praktisch niemand meer en ik was dan ook best opgetogen toen een vrouw mij belde om mij een baan aan te bieden. Het verhaal dat ze opstak was bijzonder vaag, iets met zelfstandig ondernemen zonder risico’s en je binnen dat bedrijf alleen bezig houden met datgene waar jij het beste in bent, de rest doet “het bedrijf” voor je. Meer info kon ze me niet geven, of ik langs wilde komen voor een gesprek en een presentatie van het bedrijf.

Nu vond ik het een bijzonder vaag verhaal en zocht al direct naar de bekende adder onder het gras. Toch was mijn nieuwsgierigheid gewekt en besloot ik langs te gaan… Op een dinsdagavond liep ik een kil vergadercomplex binnen. Ik werd in een net zo kille kamer gezet waarop dat moment al drie vrouwen van ‘het bedrijf’ zaten. Drie van die iets te foute vrouwen, die iets te vlot wilden overkomen en diarreebruin van de zonnebank. Er werd gepraat over koetjes en kalfjes en mijn pogingen om ter zake te komen werden subtiel genegeerd. Waar was ik in terechtgekomen…

Na een zwaar zinloos halfuur, werd ik naar een zaal geleid voor “de presentatie”. De opperzonnebankvrouw heette ons welkom en begon ons uit te leggen dat wij na deze presentatie héél erg veel geld zouden kunnen gaan verdienen. Een miljoen na een jaar moest haalbaar zijn. Hoe zou ik dat kunnen doen ? Ik moest gewoon een hele karrenvracht met vage (en dure) pilletjes, zalfjes en goedjes gaan gebruiken, daar zou ik er beter van uit gaan zien en me veel beter gaan voelen. Andere mensen zouden dat zien en vragen waarom ik er zo goed uit zie. Ik geef die mensen vervolgens een gratis sample, die ik eerst voor grof geld bij ‘het bedrijf’ heb gekocht. Die mensen gaan het proberen en gaan zich ook beter voelen en bestellen een kratje van die zooi voor thuis. Ik krijg over die aankoop vervolgens provisie. Maar het kan nog beter… als ik nu drie mensen kan vinden die ook die zooi gaan verkopen, dan verdien ik daar ook aan, zonder er iets voor te doen. En als die drie mensen weer drie mensen vinden dan word ik helemaal snel rijk, 5200 ‘euri’ per maand zou dan een gemiddeld inkomen kunnen worden.

Het was dus niet meer dan een soort gevaarlijk piramidespel, waarbij inderdaad mensen rijk worden, maar jij bent het zeker niet!

Maar… de zonnebankdoos voorspelde dat dit concept vast snel gejat zou worden. En dat klopt, progvrienden. Wat zij kunnen, kunnen wij ook! Met dit concept gaan we prog aan de man brengen!

Het werkt als volgt. Je gaat nog meer prog luisteren dan je al deed. Daar moet je wel happier van worden, toch? Andere mensen zien dat en gaan vragen hoe dat komt. Vervolgens leg je uit dat het door de prog komt en je geeft de persoon in kwestie een zelf samengestelde sample cd. Op die cd zet je een paar nummers die het altijd goed doen bij beginners. Die mensen gaan natuurlijk helemaal om en gaan ook prog kopen en concerten bezoeken. Misschien vind je wel drie mensen die ook samples willen weggeven en zo komt de bal aan het rollen. Het kan niet missen!

Resultaat? Je zal er niet miljonair mee worden, maar de prog wordt zo dè stroming in Nederland. De ‘alarmschijf’ wordt omgedoopt tot de ‘progschijf’ en de Top 40 wordt voortaan de ‘Wereldse Veertig’ (profiteren wij ook lekker mee!). TMF wordt TPF, ‘Top Of The Pops’ wordt ‘Top Of The Progs’ en progacts treden op in de ArenA en De Kuip.

IO-pages wordt beter gelezen dan OOR en alle media zullen verder boven op de prog duiken. Insideout neemt EMI over en Joop van den Ende producties zet de “Merlin”-theatertour van Kayak maanden vast in het Circustheater in Scheveningen. Daarna op Broadway! Omdat zoveel mensen prog kopen, kunnen meer bands een kans krijgen en krijgen beginnende bands meer kans. Moet lukken als we er gewoon voor gaan met z’n allen. Is dat geen dynamisch concept? Tjakkaaaaa!

Ik loop voorop in de strijd. Mijn eerste sample-cd’s stuur ik naar die zonnebankvrouwtjes, die hebben ‘euri’ genoeg om aan prog te spenderen. Maar ik stuur de sample-cd’s natuurlijk ook om ze te bedanken voor het fantastische idee!

Maarten Goossensen
maarten@progwereld.org