Op 16 april komt ons jubileum album PROG NL uit. Wij zijn heel erg trots op het resultaat en we zijn er van overtuigd dat onze lezers dit unieke verzamelalbum geweldig zullen vinden. Alle informatie over het project kan je natuurlijk lezen op de site www.prognl.nu, maar wij vonden het leuk om de bands een keer aan het woord te laten. Hoe hebben zij het ervaren om aan PROG NL mee te werken?  We hebben ze drie vragen voorgelegd:

1. Hoe is het bevallen om een Nederlands nummer te schrijven en op te nemen?
2. Zouden jullie je nummer kort kunnen omschrijven, wat kan de luisteraar verwachten?
3. Hoe hebben jullie de opname aangepakt?

Wij gaan ons eigen product niet recenseren, maar na het lezen van dit artikel heb je wel een mooi beeld van wat je kan verwachten. Je kan overigens nog steeds je eigen exemplaar bestellen via ons mailadres info@progwereld.org.

coverprognl

Band: Leap Day
Nummer: Half Mens, Half Machine (6:51)
Teaser, klik hier.
Website: www.leapday.nl

Ons nummer Half Mens, Half Machine is door Jos Harteveld en Gert van Engelenburg geschreven. Geheel volgens Leap Day’s gewoonte is het vervolgens in demo-vorm aan de band gepresenteerd. Daarna is het, ook gewoontegetrouw, enigszins door de mangel gehaald zodat iedereen er een goed gevoel bij had. Het is daarna goed in de repetitieruimte doorgenomen.

We beschouwen het nummer als symfo/prog maar er zitten ook funk invloeden in en ook een passage die aan een band als Within Temptation doet denken. Het nummer gaat over hoe je in deze maatschappij geleefd wordt en is eigenlijk een oproep om dat te doorbreken. Vanwege de tekstinhoud zijn er aan het nummer machinegeluiden toegevoegd.

De opname is, en dat was tot nu toe niet erg gebruikelijk, in 1 keer op 1 dag opgenomen waarbij alle bandleden aanwezig waren. Dat is ons zeer goed bevallen. Iedereen was zeer geconcentreerd. In combinatie met onze gebruikelijke bandhumor was het een memorabele dag.

lp1 lp2 lp3

Band: 21 Eyes Of Ruby
Nummer: Vleugellam (3:42)
Teaser: klik hier
Website: www.21eyesofruby.com

Een uitdaging was ons nummer “Vleugellam” in ieder geval zeker!  Zanger/gitarist Antoine had nog nooit eerder in het Nederlands gezongen, zeker niet binnen de context van 21 Eyes of Ruby. Dus het was even wennen, maar we zijn meer dan tevreden over het eindresultaat.

Ons nummer is een pianoballad met een poëtische tekst en een overweldigende climax. ‘Anthem for a Butterfly/Vleugellam’ is een opvallend nummer in ons repertoire, aangezien we een gitaartrio zijn. De originele versie is te vinden op ons laatste album ‘Conquer The World pt.5’.

We zijn uitgegaan van ons nummer ‘Anthem For A Butterfly’. Omdat de vorm en de mix hetzelfde zouden blijven, hoefden we alleen de zang opnieuw op te nemen. Tekstschrijver Mark Courage, ook verantwoordelijk voor de originele Engelse tekst, maakte de tekstbewerking. Antoine heeft de track daarna opnieuw ingezongen en afgemixt in zijn eigen opnamestudio Studio21.

Band: Harvest
Nummer: De Stille Zwerver (5:19)

Teaser: klik hier
Website:
www.harvestcode.com

Voor mij (Monique) was het een hele uitdaging om een tekst in het Nederlands te schrijven (Harvest is een Spaanse band, de Nederlandse zangeres woont al twintig jaar in Barcelona, red.). Na veel schrijven is het er uiteindelijk toch van gekomen en ik ben erg blij met het resultaat! De jongens verstaan niet wat ik zing, al heb ik hen natuurlijk wel uitgelegd waar het over gaat. Het opnemen en maken van dit nummer, op muzikaal vlak, was erg positief, omdat het om een speciaal project ging, en dat is altijd leuk om te doen!

Het nummer is voortgekomen uit twee simpele delen: een piano basis en een gitaar arpeggio. Toen het duidelijk was waar de songtekst over zou gaan, hebben we beide ideeën structuur gegeven in verschillende gedeeltes van de track: een ritmisch begin, een ietwat agressiever tussenstuk en een einde met een “episch gevoel”. De tekst omschrijft hoe een luchtpiraat muziek uitzendt en dat niets of niemand hem kan stoppen.

De opname vond plaats in onze studioruimte. Alex en Roger als eerste met hun ritmische sectie, en daarna de rest met Monique als laatste. Vóór het opnemen hebben we dit nummer speciaal geschreven, niets uit de kast getrokken dus. Toen het nummer muzikaal klaar was, heb ik (Monique) de tekst geschreven en hebben we later zowel muziek als zang op elkaar aangepast.

h1 h3 h6

Band: Bruut Pitt
Nummer: Twijfel (5:51)
Teaser: klik hier
Website: www.bruutpitt.com

Een Nederlandstalig nummer is echt niet mijn ding dus daarom wel interessant. Dat is ook de reden dat ik de tekst door de zanger heb laten maken. Die vond het ook lastig maar de zang is voor ons toch ondergeschikt aan de muziek…. En de muziek staat als een huis, met Nederlandse of Engelse tekst!

“Twijfel” is een stevig nummer, mede door de geweldige gitaarpartij van Mark Bogert (Penny’s Twisted Flavour). Maar ook met sferische tussenstukjes. De meerstemmige zang maakt het nummer ook net even anders dan standaard.

Het opnemen was niet zo moeilijk. Het betreft een bestaand nummer en we hebben alleen de zangpartijen opnieuw ingezongen. De zanglijn werd ook iets anders met 2e en 3e stem, maar dat maakte het ook weer interessant. De bestaande sporen hebben we origineel gehouden…. De studio is in eigen beheer dus dat was geen probleem!

Band: Flamborough Head
Nummer: Rixt Fan’t Oerd (7:25)
Teaser: klik hier
Webste: www.flamboroughhead.nl

Het maken van een Nederlands nummer is ons prima bevallen. Voor het componeren maakt het natuurlijk niet zoveel uit maar voor de teksten wel. Ons leek het aardig om de Friese taal te gebruiken voor dit project, de tweede rijkstaal van Nederland!  Eerder had Margriet al wel in het Fries gezongen maar nog niet een Friese tekst geschreven. De tekst gaat over een legende die zich afspeelt op het Friese Waddeneiland Ameland. Volgens ons is het een mooie tekst geworden die goed past bij de muziek.

Als groot fan van de jaren ’70 band Renaissance leek het me aardig om eens een nummer te schrijven wat door hen beïnvloed is. Nu kunnen mijn composities natuurlijk niet in de schaduw staan van Renaissance maar het was leuk om stijlelementen  van Renaissance te gebruiken. Ook merkte ik dat de band het nummer heavier arrangeerde dan mijn voorbeelden zouden doen. Daarmee is het gelukkig geen kopie geworden maar een echt Flamborough Head nummer. Komt natuurlijk ook omdat Margriet een andere stem heeft dan Annie Haslam.

De opname’s hebben we als gewoonlijk opgepakt. Ik kwam met een demo met daarop het nummer in een ruwe versie. Die hebben we gespeeld in onze repetitieruimte in Bakkeveen. Daarna hebben we alle partijen los van elkaar opgenomen in mijn studio en die van Gert. Gert en ik hebben het samen gemixed in zijn studio.

Band: Knight Area
Nummer: Rijk der Schaduwen (5:55)
Teaser: volgt binnenkort
Website: www.knightarea.nl

We vonden het sowieso erg leuk, dat we zijn gevraagd. Aangezien we voor Knight Area alles nodig hebben van de muziek die door Gerben wordt geschreven om eens in de twee jaar een album te kunnen uitbrengen, hebben we gekozen om een bestaand nummer te gebruiken.

Het nummer Rijk der Schaduwen gaat over een verdwaalde ziel die erkenning vindt in een soortgelijke ziel tussen allemaal boze zielen en weer vertrouwen krijgt in het moeilijk begaanbare pad wat hij nog heeft te gaan. (De luisteraar mag zelf invullen hoe hij/zij de tekst beleeft.)

Voor de opname’s heb ik (Gerben) vanuit het archief de meersporen opname ingeladen en helemaal opnieuw gemixt. Het nummer klinkt daardoor anders dan op de Knight area CD.

Mark Smit heeft de tekst gemaakt en ingezongen in z’n eigen studio. Via internet heeft Mark het bestand verstuurd naar mij en is het bij de muziek geplaatst. Tevens was dit het eerste nummer wat ik heb gemasterd om als voorbeeld te gebruiken voor de andere 9 bands (Gerben heeft het Prog NL album gemastered, red.)

PROG NL tracklist:

1. Leap Day – Half Mens, Half Machine (6:51)
2.
21 Eyes Of Ruby – Vleugellam (3:42)
3. Harvest – De Stille Zwerver (5:19)
4. Bruut Pitt – Twijfel (5:51)
5.
The Aurora Project – Alles Is Een (5:19)
6. Flamborough Head – Rixt Fan’t Oerd (7:25)
7.
Knight Area – Rijk Der Schaduwen (5:55)
8. Ulysses – Verloren (5:31)
9. Nice Beaver – Tijdlijn (6:31)
10. PBII – Haagse Soep (7:47)

Totale speelduur: 60:11

CD Bestellen via: info@progwereld.org

1.