Datum: 6 oktober 2015
Interview: Math Lemmen
Groep: Progoctopus
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Website: progoctopus.com

11390213_1630847467131354_6323233880188449793_n

Jullie bracht(en) pas een nieuwe cd uit. Vertel er eens kort wat over. Wat is het thema, en hoe kwam de plaat tot stand?

De ep  “Transcendence” is uitgebracht in mei 2015. Toen onze huidige line-up compleet was, wilden we zo snel mogelijk beginnen met het schrijven van materiaal voor een ep. We waren zelf erg benieuwd wat daar uit zou komen. Dus elke noot die je op de plaat hoort is het resultaat van een paar maanden hard werken. Het was een geweldige periode om van elkaar te leren hoe we het beste konden samenwerken. Daarnaast heeft het geleid tot veel spontane muzikale ideeën waar iedereen enthousiast over was. We gingen er alle vier voor.

De teksten voor de ep zijn hoofdzakelijk Jane’s afdeling. Jane is vooral geïnteresseerd in universele thema’s waar mensen zich mee kunnen identificeren en het concept voor deze schijf gaat over leven en dood. Transcendence Part I en II gaan over leven, jong zijn en het uitgangspunt dat mensen altijd naar je op zoek zijn, dood of levend. Like Stone is een reflectie op de dood. Het is een zeer persoonlijk nummer voor Jane over het verlies van een naaste. Het nummer heeft een hoopvolle boodschap waarin de dood meer wordt gezien als een bevrijding dan een einde. Carousel gaat over het leven na de dood en de geest van een overleden persoon die doorleeft, bevrijd van de lichamelijke beperkingen. De zinsnede “free now from the arms that held you” is een aangrijpende en positieve kijk op het leven na de dood.

Misschien kennen sommige lezers u/jullie nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.

Progoctopus is ontstaan uit een project waar Jane en ik deel van uit maakten, maar wat niet van de grond kwam. Er was een goeie muzikale klik tussen ons beiden en we zochten een gitarist met dezelfde muzikale skills en ambities. We zijn dan ook ontzettend blij dat we die in Alistair hebben gevonden. Met zijn drieën hebben we het kale raamwerk voor “Transcendence Part I en II” uitgewerkt en op demo gezet om daarmee op zoek te gaan naar een bassist. Die hebben we gevonden in de persoon van Sam. Hij is echt de meest getalenteerde bassist waar ik ooit mee heb samengewerkt. Deze line-up is bij elkaar sinds november 2014. We kunnen ontzettend goed met elkaar opschieten en zijn alle vier gefocust en vastbesloten. Daarnaast vinden we het plezier in muziek maken zeker zo belangrijk.

Wat zouden jullie zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luisteren jullie zelf graag naar?

Ondanks dat we Progoctopus heten houden we niet alleen maar van prog. Al moet ik zeggen dat ik bijna alles wat er in de prog gebeurt in me opneem. Verder brengen we allemaal diverse invloeden mee, van ABBA tot Zappa. We houden van trash, death metal, jazz, fusion en muziek uit de eighties. We hebben echter veel gemeenschappelijke referentiepunten en die hoor je in onze muziek. We willen in onze muziek graag een ode brengen aan de bands waar we het meeste van houden en dat proberen we met zoveel mogelijk lol te doen. We geloven dat dat wel overkomt.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?

De wereld veroveren natuurlijk, ha ha. Nee, we willen gewoon kijken hoe ver we hier mee kunnen komen, fantastische nieuwe muziek opnemen en samen spelen met geweldige bands en organisatoren. We hebben het gevoel dat onze reis nog maar net begonnen is, alhoewel de eerste tekenen veelbelovend zijn. We staan het komende half jaar geprogrammeerd op een aantal beroemde progfestivals zoals Octoberprog (London), DanFest (Leicester) en HRH Prog (Wales). Om samen met bands als The Room, Lifesigns, A Far Meadow en Karnataka in de line-up te staan is iets waar we ontzettend naar uitkijken. We hopen in het begin van 2016 nieuw materiaal op te nemen.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat jullie willen delen?

We zijn ontzettend dankbaar dat we op deze manier in the picture kunnen komen en we hopen dat jullie lezers de “Transcendence” ep mooi vinden. Er komt meer muziek in 2016 en diegenen die naar onze optredens komen, kunnen hier al het een en ander van horen. Uit Nederland komt een aantal van onze favoriete progbands zoals Ayreon en The Gathering en we zouden daarom graag binnenkort in Nederland voor jullie willen optreden. We horen graag jullie reacties, dus bezoek ons op twitter @progoctopusuk of op facebook.

10392415_1643399282542839_5346771743641299365_n

Lees de recensie van de EP hier.