Freia Music organiseert in samenwerking met Progwereld, Background Magazine en IO Pages Magazine een zoektocht naar het progressieve talent in Nederland.
Datum: 10 april 2012

23 jaar na het verschijnen van het laatste verzamelalbum uit de Exposure-serie zal er dit jaar weer een nieuw album verschijnen. We zoeken hiervoor zes Nederlandse bands die het beste vertegenwoordigen van de nieuwe generatie progressieve rockbands in Nederland.

Welke bands zoeken wij
Wij zoeken nieuwe Nederlandse bands of artiesten die nog geen contract hebben en progressieve muziek maken. Progressief mag dan zo breed zijn als jullie zelf bedenken, van Neo-Prog, Fusion, Post Rock, Math, Rio, Avant Prog, Symfonische, Psychedelische Rock tot ProgMetal en alles wat ertussen zit of eraan gerelateerd is. De muziek die wij op onze website beschrijven zal een goede indicatie geven.

Vanuit Progwereld zullen wij twee bands voordragen voor deelname aan het Dutch Exposure project. Vanzelfsprekend zullen wij via onze website aandacht besteden aan deze nieuwe bands, zullen we onze lezers regelmatig kennis laten maken met een aantal van deze bands en zal demomateriaal worden besproken. Op deze wijze willen wij deze bands de mogelijkheid geven zichzelf te presenteren. Ook Background Magazine en IO Pages zullen, elk op hun eigen manier, twee bands voordragen. Andere progmedia, waaronder DPRP, Prog-Sphere en Live Prog, zullen aandacht aan de bands en dit project schenken.

The Battle
De geselecteerde bands krijgen de mogelijkheid om één nummer aan te leveren voor het album. Dutch Exposure is echter meer dan een eenmalig album. De zes geselecteerde bands krijgen de mogelijkheid deel te nemen aan een onderlinge battle. De hoofdprijs is een contract voor het uitbrengen van een compleet album via FREIA Music. De vorm van de battle is op dit moment nog niet definitief, maar we onderzoeken de mogelijkheid van een festival met de zes deelnemende bands. Het album zal worden uitgebracht op 180 grams wide grooved vinyl in combinatie met cd en/of downloadable extra materiaal. The releasedatum staat gepland omstreeks oktober/november 2012.

Exposure_88_Back_Small Exposure_88_Front_Small

Wat is dit voor project?
De Exposure serie is oorspronkelijk een initiatief van Ronnie Larkins (Exposure Magazine) en Steven Wilson (No Man’s Land, Porcupine Tree) met als doel nieuw progressief talent de mogelijkheid te geven zich te presenteren. Dit leidde tot allereerst het album “Exposure” in 1985 en het dubbel album “Double Exposure” in 1987. Hieraan werkten artiesten mee als No Man Is An Island (nu bekend als No-Man) , Egdon Heath, Rousseau, Anthony Phillips en Galadriel. “Exposure 88”³, het derde album uit de serie, is in 1988 uitgebracht door FREIA Music. Met bands als Achet-Aton, Rivendel, Isildurs Bane en de Nederlandse band Odyssice . Odyssice schrijft op zijn website nu nog over dit project “In 1989 ‘Losing Her’ was the new track on the ‘Exposure’-LP from the magazine ‘Sym-Info’, and according to ‘Sym-Info’s’ office ‘Losing Her’ was one of the best songs on the album.
Dutch Exposure is (na ruim 23 jaar) het Nederlandse vervolg op deze mooie serie uit de tachtiger jaren.

Freia Music
Freia Music is een klein label gespecialiseerd in de uitgave van progressieve rock en gerelateerde stijlen. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw heeft Freia Music een tiental albums uitgebracht waaronder muziek van Achet-Aton en The Last Detail. Ook het vorige Exposure album “Exposure 88” is via Freia Music uitgebracht. Freia is in 1984 opgericht als tijdschrift. Freia Magazine was de opvolger van het Engelstalige Syro Magazine. Al snel volgde vanuit het blad de distributie van progressieve muziek via Refugium muziekdistributie. In 1986 werd Freia Music opgericht als nieuw progressive muzieklabel. Door het succes van de activiteiten werd eind jaren tachtig samenwerking gevonden met de Stichting Sym-Info wat uiteindelijk leidde tot de successen van  SI Magazine, SI Music Distribution en SI Music. Het verhaal over SI Music is op onze website beschreven. Na 20 jaar heeft Freia Music opnieuw een doorstart gemaakt.

Freia Music is een niet commercieel label. Een deel van de opbrengsten (25%) komt ten goede aan het goede doel. Stichting CWAC (Children With A Challenge) ondersteunt kinderen die extra hulp nodig hebben om te slagen binnen de huidige maatschappij.

Aanmelding
Bands die interesse hebben om deel te nemen aan “Dutch Exposure” kunnen contact opnemen met Mario van Os van Progwereld via mario@progwereld.org.
Na aanmelding zal gevraagd worden zoveel mogelijk informatie over de band, inclusief demomateriaal, op te sturen. Na een eerste inventarisatie en selectie zal nader contact worden opgenomen met de geselecteerde bands, waarbij we meer aandacht zullen gaan besteden aan jullie werk. Voor de zomervakanties hopen we de eindselectie te kunnen maken.

Inzending gesloten, maar …
Het Dutch Exposure Project heeft gelopen in 2012 en de inzendtermijn is derhalve reeds gesloten. Meer informatie over de bands die hebben deelgenomen is te vinden in Progvizier #206.
Op 4 mei 2013 is de battle afgesloten met een denderende finale in Xinix te Nieuwendijk. Lees hier een verslag daarvan.

Maar … bij Progwereld zijn wij altijd op zoek naar goede progressieve bands zodat wij deze aan een groter publiek kunnen presenteren en een beetje in de schijnwerpers te zetten. Dat doen we door (mini) interviews, speciale items, recensies van albums of demo materiaal, etc. Dus blijf de betreffende info sturen en indien geschikt zullen wij er aandacht aan besteden.

Freia