Interview: Mario van Os en Thom Lich
Datum: 19 juni 2012

Schizoid Lloyd is een jonge zeskoppige Haarlemse band die een onalledaagse mix van rock, pop en metal op een experimentele en theatrale manier benadert. In hun korte carrière heeft deze band al een aantal belangrijke mijlpalen bereikt: winnaar van de Rob Acda Award 2007/2008, Opener van bevrijdingspop Haarlem in 2008, finalist HU popprijs 2007/2008, demo van de maand juli/augustus 2009 in FRET Magazin en winnaar van de NH-Pop live 2009/2010. Markwin Meeuws schreef in zijn recensie van hun in 2009 uitgebracht mini album “Virus”: De ep duurt slechts 26 minuten, maar weet in die geringe tijd mij in elk geval deels te overtuigen van hun kwaliteiten en goede bedoelingen.

Schizoid Lloyd Band

1.       De meeste lezers zullen jullie als beginnende band nog niet kennen. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.
De gebroeders Kuhlmann vonden het rond eind 2006 de hoogste tijd om oude bands vaarwel te zeggen en een nieuwe band een leven lang te verwelkomen. Een zoektocht volgde, waarbij de krochten van het internet de gezochte uitkomst bood: in oktober 2007 was Schizoid Lloyd als Haarlemse vijfmansband een feit. Slechts een half jaar na oprichting werd de potentie van de band bevestigd met het winnen van de in hun hometown wereldberoemde Rob Acda award. Deze snelle start werd doorgezet met de in medio 2009 uitgebrachte ep “Virus” en veel optredens in binnen- en buitenland. Daarna is er een lange creatieve periode geweest, die in januari 2012 geleid heeft tot de zesmansformatie van nu.

2.       Kun je de band voorstellen?
Wij adviseren de lezer dit antwoord over te slaan, aangezien wij niet kunnen eisen dat het volgende gelezen wordt met dezelfde sympathische gevoelens waarmee het geschreven is. Ben je desondanks toch geïnteresseerd in de ziel van Schizoid Lloyd, dan volgt nu een esoterische indicatie:
Remo Kuhlmann (29) speelt gitaar, zingt, speelt toetsen en zijn toondichterlijke demonen beschikken het liefst over een heel orkest. Ruben (26) is zijn broer, ontfermt zich vooral over de leadzang, heeft vol overtuiging zijn drummerpositie daarvoor opgegeven, kan daardoor nu ook zijn percussie- en toetsentalenten tentoonstellen, alsmede zijn profetische poëzie verkondigen. Samen vormen zij een schrijversduo dat zijn weerga niet kent. Guus van Oosterum (30) bespeelt velerlei types basgitaar, doet dit op een manier dat moppert: ‘joh, die tierelantijntjes zijn wel leuk en aardig…, maar deze groove is al dik genoeg!’, en is daarmee genoodzaakd principieel tegen toetsen te zijn. Daan Divendal (24) is dan ook zijn ‘Nemesis’, niet alleen doordat hij het toetsenmechanisme oppermachtig is, maar ook doordat zijn goedlachse positiviteit met betrekking tot de gekste ideeën, de frivole deur der tierelantijnen wagenwijd open zet. Dan hebben we Thom Lich (23). Thom is gitaarvirtuoos, zingt ook, kent alle muziek, vooral de harde variant en besmeurt elk idee met microscopisch gedetailleerde uitersten. Thom is daarom de voornaamste oorzaak van het productionele vertragingsproces, maar schaamt zich hier niet voor, want zoals zijn opa de horlogemaker altijd zei: ‘geduld is een prachtige zaak’. Als laatste deze man die de band versterkt en de jongste in de groep: Boy van Ooijen. Twintig lentes jong en gebruikt zijn jeugdige furie om op dingen te meppen. Beschikt tevens over het talent om het drumstel te liefkozen als ware het zijn vriendin en slaat daarom vaak zijn stokken stuk. Technisch gezien een alleskunner, maar stelt zijn unieke vaardigheden louter beschikbaar aan de muzikale noodzaak. Bij elkaar faciliteren deze jongelui de perfecte balans waarop hoogstaand vakmanschap gecombineerd wordt met een vriendschap voor het leven, wat uiteraard allemaal terug te vinden is in hun gezamenlijke liefde en levensdoel.

3. Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?
Wij worden beïnvloed door alles wat de wereld ons te bieden heeft. Wij noemen daar een kleine edoch voorname selectie van van: A Perfect Circle, Bach, Bon Iver, Diablo Swing Orchestra, Mastodon, Meshuggah, Mozart, Muse, Opeth, Pink Floyd, Porcupine Tree, Radiohead, Shpongle, Sigur Ros, Steven Seagal, The Beatles, Thomas Feiner, Tool, Ulver, Virus.

4. Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band.
Een basis van rock en metal, besproeid met een grenzeloze gemoedstoestand die zich niet kan onttrekken aan zijn voorliefde voor keiharde riffs, theatrale liedstructuren, meerstemmige zang, kleinkunstenarij en ‘grootsche’ passages opdat de bloesems van het progressieve spectrum in hun volle glorie tot uiting kunnen komen. Dit heeft vooral betrekking op de nog onuitgebrachte werken, waar de band zich nu op heeft gestort.

5. Waarom hebben jullie je aangemeld voor het Dutch Exposure project?
Zo gepassioneerd als wij zijn bij het creëren onzer muzikale landschappen, zo apathisch staan wij helaas tegenover de promotionele kant van het muzikantenbestaan. Met behulpzame mensen die daar wel een hart voor hebben, hopen wij een wederzijds vruchtbare samenwerking aan te gaan; vanzelfsprekend zich ten doel stellende prog nog populairder te maken dan in de zeventiger jaren.

6. Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?
Het volgende item op de agenda belooft de vervolmaking van de preproductie van onze eerste full-length. Dan, in het najaar, een combinatie van optreden-waar-mogelijk en het opnemen van de ‘Klanken Der 21e Eeuwse Apocalyps’, en begin 2013 zouden wij het beste Nederlandse progressieve album van de laatste decennia op een presenteerblaadje willen aanleveren bij de avontuurlijke muziekliefhebberij, opdat onze megalomanie niet meer als zodanig bestempeld wordt, en wij letterlijk op handen gedragen zullen worden.

Schizoid Lloyd Live

Bezetting:
Daan Divendal: toetsen
Remo Kuhlmann: gitaar, zang, toetsen
Ruben Kuhlmann: zang, percussie, toetsen
Thom Lich: gitaar en achtergrondzang
Guus van Oosterum: bas en achtergrondzang
Boy van Ooijen: drums

Website: www.schizoidlloyd.nl
Luisteren: http://schizoidlloyd.bandcamp.com/

Terug naar Dutch Exposure Project